‘DOK SAM JA PREDSJEDNIK, KOD MENE SRBI NEĆE IGRATI!’ ‘Crnci mogu, ali samo ako su katolici!’

Legendarni, za mnoge i kontroverzni Stjepan Spajić, zvani Rođo, sad bi negdje gore zadovoljno “trljao” ruke. Kako i ne bi kad je njegov glavni projekt, nogometni klub Hrvatski dragovoljac, opet na naslovnicama i to s istinskim razlogom. Društvo iz Sigeta vraća se u elitu, opet su dio Prve HNL-a…

Dosta je godina prošlo od kad su Dragovoljci “tutnjali” HNL-om. Posljednji put dogodilo se to još prije sedam godina kad je HNL izgledao sasvim drugačije nego danas. Dovoljna je bila pobjeda protiv Dubrave Tim Kabela 2:1 i ekipa iz Novog Zagreba može već raditi planove za iduću, financijski daleko izdašniju sezonu.

Ipak, kad govorimo o Hrvatskom dragovoljcu, moramo se vratiti u devedesete, a kad je klub stvoren i kad je istinski značio nešto u HNL-u. Uostalom, brojke to najbolje potvrđuju.

Bili su čak i treći u HNL-u
Od 1995. do 2002. godine, primjerice, igrali su konastantno Prvu ligu. U tom razdoblju uspjeli su jednom čak biti treći i to u sezoni 1996/97 kad su igrali poznati igrači u Sigetu, kao što su bili Boris Živković, Mario Bazina, Igor Musa, Predrag Jurić, a trener je bio – Baka Slišković. Ne zaboravimo i Roberta Prosinečkog!

Ipak kad se govori, piše o Dragovoljcima, jedno ime ne smijemo preskočiti, apsolutnog zaštitnog znaka tog kluba, istinskog stvoritelja.



Poznanstvo s Franjom Tuđmanom, s kojim se sprijateljio krajem osamdesetih, otvorilo mu je desetljeće kasnije sva moguća vrata. Popularni Rođo bio je i među osnivačima HDZ-a, uspješan poduzetnik koji se obogatio mesnicama Rođo.

Postao je predsjednik kluba 1994. godine i do svoje smrti, 2004. godine, s nevjerojatnom energijom gurao je klub do maksimalnih granica. Ipak, ostat će upamćen po izjavama, kontroverznim izjavama, a u kojima nerijetko nije imao kočnicu.

Na pitanje novinara kako se osjećao kad je cijeli stadion vikao “Ustaše, Ustaše!”, odgovorio je:

“Odlično, cijeli stadion je navijao za nas!”

U vrijeme desedesetih, a i kasnije, pa i nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u hrvatski teritorij, nije odustajao od svoje politike. Politike – čistog kluba.

Veseli brko uveseljavao naciju
“Mi ćemo uvijek biti etnički čisti klub! Dok sam ja predsjednik, kod mene Srbi neće igrati!”, izjava Globusu nakon prve sezone u Prvoj HNL-u ostat će upisana kao legendarna.

Veseli brko uveseljavao je naciju izjavama “bez dlake na jeziku”, smatralo ga se onim što javno govori ono što se drugi ne usude.

“Ni Srbi, ni pederi, a crnci mogu jedino ako su katolici! Crnca bih uzeo ako je katoličke vjere. Budući da ne smijemo igrati u crnim dresovima, bilo bi dobro kada bismo imali barem crne igrače. Samo bismo im bijelom bojom nacrtali brojeve”, govorio je ispred kamera Nova TV tada.

Jedan je od rijetkih koji je 1997. godine otišao u Beograd svojim automobilom na stadion Partizana gledati povijesnu utakmicu Partizan – Dinamo.

Pamti se i njegovo javno prozivanje i zgražanje nad informacijom da je Nadan Vidošević registriran kao branitelj.

“A koga si ti ubio, Vidoševiću, ako si dragovoljac? Dragovoljci su ubijali i ubijat će, znate, ako bude potrebno, za Hrvatsku!”.

Dragovoljac nakon Spajića više nije bio isti klub, nije bilo takvih financijskih injekcija, pa i od strane državnih tijela, ali nije se ugasio, dapače, na ponos nekadašnjeg predsjednika nastavljaju egzistirati, pa i u najvišem rangu. Bit će zanimljivo gledati iduću sezonu i vidjeti što mogu ponuditi u uistinu elitnom društvo, jer HNL, prvi HNL, enormno je napredovao…

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI