EURO ĆE SE PAMTITI PO JEDNOJ LUDOJ STVARI: Kako je samo klincu (19) dao da puca posljednji jedanaesterac?

Izvor: Wochit/Claudio Villa/Getty Images

Jednostavno, bio je to takav Euro. Nije moglo završiti ni finale bez produžetaka i jedanaesteraca. Drama je bila antologijska. A talijansko slavlje bit će veličanstveno.

U ruletu jedanaesteraca Talijani su bili manje nespretni, manje smotani, Englezi su promašili tri puta, Talijani samo dva. Nakon regularnih 1-1 i produžetaka bez golova, konačnih 4-3 za Talijane uopće ne dočarava kako je bilo urnebesno za vrijeme izvođenja jedanaesteraca.

Bio je to epilog ovoga čudnog Eura, a s početka valja reći da su Talijani naslov prvaka osvojili posve zasluženo. Zaista su igrali najbolji nogomet na ovome natjecanju.


Englezi su dali sve od sebe, odigrali i nelošu finalnu utakmicu, rano poveli… Ali, nisu izdržali. U utakmici koja nije obilovala ljepotom, ali jest borbenošću i sportskom dramaturgijom.

Naravno da je rano vodstvo Engleza, već u 2. minuti, usmjerilo utakmicu, domaćinu dalo krila, a gosta odmah natjerao na sav napor ne bi li se što prije vratio u utakmicu.A taj rani engleski pogodak bio je baš i zanimljiv i raritetan. Jedan, desni, bek nabacio je drugom, lijevom beku za šansu. Trippier je nabacio, a Shaw koji je istrčao stotinjak metara da bi se našao tu gdje se našao, nadomak Donnaraume, sjajnim je prizemnim udarcem pogodio vratarov bliži kut.

Talijanima su odmah sve strategije pale u vodu. No, nisu Talijani uopće dolazili u neke prigode. Englezi sjajno fizički pripremljeni bili su posvuda, talijanski napadački red bio je odsječen, a iako su morali stizati rezultat – posjed lopte bio je dugo na strani Engleza.

Osim prodora i izdaleka udarca Chiese Talijani nisu zaprijetili. Pritom, ni Englezi nisu bili naročito opasni, a na terenu je sve prštalo od borbenosti. U takvim okolnostima obje momčadi teško su dolazile do prigoda.

U nastavku su Talijani pomakli linije prema naprijed, a Englezi su mahom čekali. I redovito visokim presingom uništavali talijanske pokušaje da igru organiziraju odmah iz svog kaznenog prostora.

U ovakvim utakmicama malo je pravih prigoda, a kod Talijana Chiesa je bio najraspoloženiji. I baš je Chiesa izborio najbolju priliku Talijana, sam je prošao nekoliko igrača, tukao dok je prodirao punom brzinom, a udarac je bravurozno obranio vratar Pickford.

Napori Talijana dali su ploda u 67. minuti, nakon kornera u silnoj gužvi najprije je vrata spašavao Pickford, a na odbijenu loptu naletio je Bonucci i izjednačio.

Pa su Talijani postali još kud i kamo opasniji, a Englezi su izgledali malodušno. No, utakmica je i simbolički otišla u produžetke, kao i polovica dvoboja u drugoj fazi Eura.

U silovitom ritmu bili su i produžeci u kojima su ispočetka Talijani bili bolji, da bi onda Englezi pripravili potpunu ofenzivu.

Jedanaesterce su za Talijane pogodili Berardi, Bonucci, Bernardeschi, promašili Belotti i Jorgino. Kod Engleza su uspješni bili samo Kane i Maguire, a falili su Rashford, Sancho i Saka (19).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI