Fenomen Ante Ćorića! Teško se sjetiti kada je zadnji put briljirao u Dinamu, a svrstali ga u 30 najboljih mladih nogometaša Europe

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dobna granica je 20 godina, a popis je slagao talijanski sportski dnevnik Gazzetta dello Sport i Ante se našao na 24. mjestu.

Vezni igrač Dinama i hrvatske nogometne repezentacije, Ante Ćorić, uvršten je među 30 najboljih mladih nogometaša Europe. Dobna granica je 20 godina, a popis je slagao talijanski sportski dnevnik Gazzetta dello Sport i Ante se našao na 24. mjestu.

Gazzetta je na prvo mjesto postavila krilnog igrača Borussije Dortmung, Ousmanea Dembelea. Mladi Francuz već sada vrijedi 28 milijuna eura, a ove sezone upisao je 31 nastup za, zabio je šest golova i 14 puta asistirao. Zaista impresivno za tako mladog nogometaša koji igra jednu od najtežih liga petice, a nastupa i u Ligi prvaka.

Jednako impresivnu statistiku ima drugi najbolji igrač Europe, mladi vratar Milana, Gianluigi Donnarumma. Vratar još nije napunio ni 18 godina, a već ima 59 utakmica za Milan i od toga u 19 nije primio gol. Vrijedi 20 milijuna eura i općenito je jedan od najboljih vratara u Europi.

Na trećem mjestu našao se, takoreći krvnih Hrvatske sa Eura, Renato Sanches. Igrač je to koji vrijedi 30 milijuna eura, ali ove sezone za njega baš i nije bilo mjesta u prvoj momčadi Bayerna koji ga je ljetos kupio za 35 milijuna eura. Odigrao je 17 utakmica u dresu Bavaraca, ali samo jednu je počeo od prve minute, onu u Ligi prvaka protiv Atletica u posljednjem kolu natjecanja po skupinama. Nije zabio niti jedan gol, nije ni asistirao, ali zapravo svi dobro znamo koja je njegova uloga na terenu, a to je razaranje protivničkog veznog reda. Iako trenutno ne igra, Sanches je zaista jedan od najboljih u Europi.

No, dobro, da ne opisujemo sada svakog igrača na popisu skratit ćemo, ‘ajde spomenut ćemo još samo da su četvrti i peti na popisu Marcus Rashford iz Man Uniteda i Kylian Mbappe iz Monaca, ako ne znate o kome je riječ onda ovaj tekst i nije za vas. Uglavnom gotovo svi igrači na Gazzettinoj listi imaju zapažene role u svojim momčadima ili briljiraju na omladinskoj sceni, osim eto, Martina Odegaarda koji je tek ove zime našao klub, ali mladi Norvežanin je priča za sebe.



Ipak, na popisu najboljih mladih igrača našao se i Ante Ćorić. Mnogima neće biti čudno što mladog Dinamovog veznjaka vide na ovome popisu, ipak u medijima je prečesto samo hvaljen, kritike gotovo da i nema. Kada je preklani prijetio odlaskom zbog toga što ga je Zoran Mamić marginalizirao jer je ovaj bio u lošoj formi, gotovo svi su držali njegovu stranu sve dok nije pao dogovor da ostane, ali samo ako će igrati. I tu dolazimo do najvažnijeg, Ćorić je predstavljen u Dinamu kao najtalentiraniji mladi igrač valjda svih vremena, a do dana današnjeg mladić nije odigrao kvalitetno u kontinuitetu. Imao je Ćorić bljeskova, sjajnih asistencija i golova, ali eto, ne možemo se sjetiti kada je posljednji puta njegov performans na terenu zapanjio. Mladi Donnarumma baca u trans navijače svojim obranama, Sanches izazva aplauze kada markiranjem, pressingom i neumornošću uništi nekog deset godina starijeg kolegu, ali koliko god mozgali Ćoriću ne možemo naći potez ili stil igre kojim oduševljava.

Jasno, mlad je to još igrač, ali mladi su i ovi ostali. Evo, Alban Lafont, 30. igrač na popisu i član Toulousea, ima samo 18. godina i vratar je, a do sada je skupio 52 nastupa i na 16 utakmica nije primio gol. Pouzdan je, igra dobro u kontinuitetu, tu i tamo griješi, ali ipak zadovoljava visoke kriterije francuskog nogometnog prvenstva. Mbappe je hladnokrvno rasparao mrežu Caballera u osmini finala Lige prvaka, a mlađi je od Ćorića. Rashford je ‘trpao’ za United, a poslije utakmice trčao doma pisati zadaću.

Ćorić igra u najlakšoj ligi od svih na popisu Gazzette, ima sve uvjete za stasanje jer Dinamo ima bolji pogon, trenere i metode rada od većine spomenutih klubova, ali opet, pomaka u Ćorićevoj karijeri nema, odnosno, ako i ima, onda su oni mali i presporo se odvijaju. Primjerice, ove sezone u 28 utakmica zabio je pet golova i četiri puta je asistirao, neki će reći pa nije tako loše, ali opet to je zaista skroman učinak, osim ako Ante ne zablista u nastavku sezone. U Ligi prvaka nije pokazao ništa, Benković recimo jest, kao i u prvenstvu i baš je ‘Big Ben’ bio Dinamov hit u prvom dijelu sezone, a ne Ćorić od kojeg se to očekuje otkako je došao.

Sada, možete uvrštavanje Ćorića na ovaj popis nazvati fenomenom za koji su prvenstveno zaslužni mediji i prerani poziv u A reprezentaciju, a možete i dalje tvrditi da je on izvanserijski igrač koji zaslužuje možda i više mjesto od tek 24. Ono što se može zaključiti iz viđenog ove sezone, pa i velikog dijela prošle sezone, jest da Ćorić jest sjajan mladi igrač, ali daleko je još od igrača koji zaslužuje prefiks “naj”.

TOP 30

30. Alban Lafont – Toulouse
29. Martin Odegaard – Heerenveen
28. Tom Davies – Everton
27. Nikola Milenković – Partizan Belgrade
26. Ryan Sessegnon – Fulham
25. Manuel Locatelli – AC Milan
24. Ante Coric – Dinamo Zagreb
23. Federico Chiesa – Fiorentina
22. Kai Havertz – Bayer Leverkusen
21. Enes Ünal – FC Twente
20. Jeremie Boga – Grenada
19. Borja Mayoral – Wolfsburg
18. Jesús Vallejo – Eintracht Frankfurt
17. Alexander Isak – Borussia Dortmund
16. Theo Hernández — Alavez
15. Youri Tielemans — Anderlecht
14. Emre Mor – Borussia Dortmund
13. Benjamin Henrichs – Bayer Leverkusen
12. Issa Diop – Toulouse
11. Jean-Kévin Augustin – PSG
10. Mikel Oyarzabal – Real Sociedad
9. Breel Embolo – Schalke 04
8. Kasper Dolberg – Ajax
7. Malang Sarr – OGC Nice
6. Ruben Neves – FC Porto
5. Kylian Mbappé – AS Monaco
4. Marcus Rashford – Manchester United
3. Renato Sanches – Bayern Munich
2. Gianluigi Donnarumma – AC Milan
1. Ousmane Dembele – Borussia Dortmund

Facebook Comments

Loading...
DIJELI