(FOTO) BILA JE PONOS JUGOSLAVIJE I NAJBOLJA NA SVIJETU! Sve je šokirala sa 22 godine, evo kako izgleda i što radi danas

Foto:twitterscreenshot

Prije Janice Kostelić svijet skijanja bio je zaluđen jednom mladom Slovenkom koja je na brzinu zapalila skijaške staze, a napustila ih je i prije vrhunca slave sa samo 22. godine.

Mateja Svet je bila ponos Jugoslavije i po mnogima najtalentiranija skijašica na svijetu, koja je zasjela već kao amaterka, a svi su je primijetili 1983. godine kada je bila predvozačica u Svjetskom kupu, te je na kraju imala najbolji rezultat od svih skijašica, ali rezultat nikada nije objavljen.

Godinu dana nakon toga debitirala je za Jugoslaviju na OI u Sarajevu, a iste godine postala je i juniorska svjetska prvakinja. Nakon prvih uspjeha Mateja je nastavila oduševljavati na stazi.

U svojoj kratkoj karijeri ostvarila je zavidne uspjehe, a mnogi se pitaju gdje bio joj bio kraj da nije prestala skijati sa smo 22. godine.

Svet je donijela prvu žensku pobjedu Sloveniji u Svjetskom kupu u sezoni 1985/86, da bi 1987. godine osvojila tri medalje na Svjetskom prvenstvu u Calgaryju, srebro u veleslalomu te bronce u SuperG-u i slalomu. Godinu dana poslije 1988. godine na Olimpijskim igrama u Canadi osvojila je srebro u slalomu i Mali kristalni globus u veleslalomu.



Na Svjetskom prvenstvu u Vailu 1989. godine osvojila je zlato i postala svjetska prvakinja u slalomu, i broncu u veleslalomu nakon diskvalifikacije Guignard. Na kraju te sezone 1990. godine Mateja Svet je obznanila kako odustaje od skijanja u dobi od 22. godine zbog nesuglasica sa Skijaškim savezom Slovenije, a ostala je zapamćena njena izjava “kako želi biti mamina i tatina”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI