(FOTO) DINAMO PRED VELIKIM IZAZOVOM: Čeka ih opasna momčad koja je Zvezdi priredila šok, ali tu je još jedan problem

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Novi izazov stiže za Dinamo nakon što je ovosezonski europski put počeo prolaskom pokraj islandskog Valura u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

U drugom pretkolu protivnik će biti ciparska Omonia, momčad iz Nikozije koju s klupe predvodi bivši iskusni norveški obrambeni majstor Henning Berg, najpoznatiji po tri godine igranja u dresu Manchester Uniteda pri kraju ’90-ih, s tri naslova u engleskom Premiershipu s Unitedom u tom razdoblju.

Berg je u Engleskoj u dvije različite epizode igrao i za Blackburn, s kojim je također bio prvak, a te godine donijele su mu vrijedno iskustvo.

Nakon završetka igračke karijere u kojoj je dugo bio i norveški reprezentativac, 51-godišnji Berg se od 2005. probija u trenerskim vodama. Od ljeta pretprošle godine vodi Omoniju, s kojom će ići na Dinamo nakon osvajanja naslova prvaka u protekloj sezoni na Cipru.

Dvije utakmice protiv Valura pokazale su koliko problema može imati Dinamo, a s obzirom na kvalitetu Omonije, novi izazov bit će jači.



Prošlosezonski Omonijin europski put bio je jako dobar i stiže kao upozorenje za Dinamo. Između ostalog, ciparski klub je u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacio Crvenu zvezdu, s prolaskom nakon penala lani u rujnu, a kako je sezona Beograđana potom bila uspješna u Europi i u domaćim natjecanjima, taj rezultat pokazuje koliko ciparski klub može biti opasan.

Omonia je lani stigla do ‘play-off’ runde za ulazak u Ligu prvaka, s ispadanjem protiv grčkog Olympiacosa u tom četvrtom pretkolu, a zatim su u Europskoj ligi bili posljednji u skupini s PSV Eindhovenom, Granadom i PAOK-om, s četiri osvojena boda u šest utakmica u tom natjecanju.

Dinamova europska sezona bila je uspješnija, no rezultati Ciprana pozivaju na oprez, pogotovo s obzirom na to da je rani dio sezone koji je jako izazovan sam po sebi.

Momčad koju vodi Henning Berg oslanja se na puno stranih igrača. Među njima, tu je i jedan bivši dinamovac, češki lijevi bek Jan Lecjaks, koji je bio član zagrebačkih Plavih od 2017. do preklani.

Među ostalim adutima, tu su i dva iskusna slovačka reprezentativca, 33-godišnji napadač Michal Duriš i dvije godine stariji obrambeni igrač Tomaš Hubočan. Obojica su sa Slovačkom bili na tek završenom Euru, na kojem su Slovaci u prvom krugu bili treći i nisu prošli dalje u skupini sa Švedskom, Španjolskom i Poljskom.

Omonia se sprema za Plave, a uoči utakmice, zabrinutost u njihovim redovima vlada zbog situacije s koronavirusom na Cipru.

Taj problem sa širenjem virusa u zemlji dolazećeg Dinamovog protivnika stiže Omoniji baš uoči europskog izazova, sa situacijom koju je razgovarajući za Tportal približio Danijel Pranjić, bivši hrvatski reprezentativac koji ima igračko i trenersko ciparsko iskustvo.

Pranjić je kazao da na Cipru raste broj zaraženih, a u razgovoru s prijateljima koji su ondje doznao je da koronavirus navodno ne zaobilazi ni klub na koji će ići zagrebački Plavi.

Omonia se bavi svojim pripremama, a tako je i s Dinamom koji će u prvoj utakmici u utorak biti domaćin na Maksimiru. Nema puno vremena prije prvog susreta, a uzvrat je također na rasporedu u brzom ritmu igranja, tjedan kasnije na Cipru.

Prije Omonije, Dinamo će pred sobom imati i jedan domaći izazov. Počinje nova sezona u HNL-u, s prvim kolom prvenstva u kojem će Plavi u petak ugostiti Slaven Belupo.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI