(FOTO) MOĆNA I OŠTRA PORUKA NAVIJAČA OSIJEKA: ‘Naši očevi, braća i prijatelji su ginuli zbog ovog i mi ćemo sada reagirati’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Navijači svih većih nogometnih klubova u Hrvatskoj, što uključuje i osječku Kohortu, već godinama ukazuju na probleme u hrvatskom nogometu, a baš su navijači Osijeka ovoga puta odlučili istupiti.

Nogomet se na velika vrata vratio u Osijek, klub je nakon dugo godina konkurentan u ligi i sve zapravo ide nekakvom uzlaznom putanjom. Ipak, složit će se gotovo svi osim HNS-a kako stanje u hrvatskom nogometu nije baš najbajnije. Navijači svih većih nogometnih klubova u Hrvatskoj, što uključuje i osječku Kohortu, već godinama ukazuju na probleme u hrvatskom nogometu, a baš su navijači Osijeka ovoga puta odlučili istupiti.

Njihov bunt proizlazi iz, kako kažu, svojevrsne represije i to zbog slobode govora i najobičnijeg navijačkog folklora. Zasmetalo im je to što se navijače osuđuje i kažnjava zbog skandiranja čak i najobičnijih provokativnih pjesama i parola upućenih protivničkim navijačkim skupinama, a to je oduvijek bio dio navijačkog folklora i to ne samo u Hrvatskoj. Jasno, rasizmu i vrijeđanju po rasnoj i nacionalnoj osnovi nije mjesto na tribinama, ali navijačima smeta što se uobičajene provokacije u kojima se nađe i pokoja neprimjerena riječ kažnjavaju ne baš malim kaznama, odnosno, kako ih se zbog toga nepotrebno stigmatizira.

Kohorta je objavila snažno i oštro priopćenje i uz to priložila sarkastičnu fotografiju osmrtnice u kojoj ističu kako je sloboda govora “preminula”.

unnamed

Priopćenje prenosimo u cijelosti…



“U svjetlu nemilih događanja koja su se zbila tijekom i nakon posljednjih dviju domaćih utakmica Osijeka, protiv Rijeke (15. ožujka 2017.) i Cibalije (18. ožujka 2017.), a uoči sljedeće domaće utakmice protiv Splita (9. travnja 2017.), dužni smo reagirati na ovaj način. Time šaljemo poruku kako država u kojoj živimo lagano klizi prema totalitarnoj kontroli društva, s obzirom na to da su prijetnje zbog javnih izricanja stavova, nasilna privođenja, posjeti obiteljskim domovima u gluho doba noći, obavijesni razgovori u policijskim postajama za benigne prekršaje, pokretanje sudskih postupaka te ostale metode maltretiranja koje se posljednjih dana učestalo provode, čak i prema djevojkama, postale dio svakodnevice s kojom se suočavamo.

Sve skupa podsjeća na najrigidnije metode kojima se totalitarni sustavi koriste u slučajevima “verbalnoga delikta”, “govora mržnje” i ostalih etiketa koje se lijepe na najobičniji navijački folklor, odnosno međusobne provokacije te verbalna sredstva pritiska na suparničku momčad ili navijačku skupinu. Naši očevi, starija braća i prijatelji s tribina ginuli su prije više od dva desetljeća kako bi se izborili za neovisnu Hrvatsku te istinsku slobodu i demokraciju, u kojoj nema mjesta takvim metodama, odnosno sprezi politike, kriminala, represivnoga aparata i sudstva. Dakle, bez obzira na naše ograničene mogućnosti, nećemo odustati od borbe za slobodu govora te pozivamo da nam se pridruže svi oni koji osjećaju da se sustav nepravedno iživljava nad njima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI