HAJDUK KONAČNO IMA IGRAČA ODLUKE! Vratio se spašavati karijeru, pa dobio nagradu koju nije mogao niti zamisliti u najluđim snovima

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Neke pojave kao  u životu postaju revolucionarne. Iznude promjene na bolje i postanu, budimo pretenciozni, i povijesne. I da, biti ćemo malo pretenciozni. Pričati ćemo o Hajduku koji je trenutačno na vrhu prvoligaške ljestvice, a jedan igrač uistinu je najzaslužniji za tako visok domet. Ne trebamo vas tražiti da pogađate, tako je jasno da je to Marko Livaja.

Sad je i nagrađen apsolutno zasluženim pozivom za reprezentaciju, a navijači Hajduka na njemu vide zalog budućnosti i osjećaju nadu da bi njihov klub konačno mogao biti pravo konkurentan u borbi za vrh prvoligaške ljestvice. Štoviše, navijači sanjaju i naslov, a Livaja je u njihovim snovima svake sekunde…

Ali, nije samo u tome veličina pojave Livaje u splitskom klubu. Lijavina egzaktnost u Hajdukom dresu potvrđuje nešto mnogo značajnije za taj klub. Marko Livaja je domaći momak koji je u desetak godina prošao sito i rešeto u europskom nogometu. Svugdje je bio zanimljiv, negdje bolji i negdje lošiji, a  iz Hajduka je otišao kao dijete (sad vidimo da nije trebao, op. p.)


Igrač odluke

Sad je u zrelim godinama, katkad iščašenog ponašanja, po tome je nažalost bio i prepoznatljiv, i zaista ovako smiren Hajduku predstavlja udarnu iglu. A nema gdje nije bio, od milanskog Intera, Lugana, Cesene, Atalante, ruskog Rubina, Empolija, Las Palmasa, grčkog AEK-a. Često smo čuli i za izvanredne poteze, ali i nerijetko za nakaradno  ponašanje. Sad je to prošlost i valja mu na tome čestitati.Hajduk konačno ima igrača odluke. Istina, momčad još uvijek ima ”rupa„, ali je klub napokon dobio igrača koji može sam prelomiti, odlučiti utakmicu. Marko Livaja uistinu jest tip igrača koji može donijeti prevagu. I to je Hajduku već donijelo podosta bodova… I lani, ali i u ovome ambicioznom prvenstvu.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Moramo još nešto znati, te ne treba Livaji zbog toga biti neugodno. Igrač koji je ponikao u Hajduku, a afirmirao se u bijelom svijetu, vratio se u Hajduk spašavati karijeru, u krucijalnom trenutku za klub u kojem je ponikao. I nije to sramota. I već ju je spasio.

Međutim, sjećanja nam se vraćaju na mnoge sjajne Hajdukove nogometaše koji su poput Livaje kao djeca napustili Hajduk. I mahom nestajali na okrutnoj europskoj nogometnoj sceni. A o kakvim igračima je bila riječ, vidjeti ćete…

Livajin povratak u Hajduk bjelodano dokazuje na što se Hajduk u budućnosti mora imperativno orijentirati na svoje igrače, iz lokalnog bazena, hrvatskog, domaći igrač je u Hajduku uvijek bolji od stranca, a stranci su se nemilo kupovali za novce koji se kasnije nisu mogli nadoknaditi.

Prava zarada je na domaćem igraču, ali ako taj domaći igrač i ostane koju godinu u klubu i šanse za uspjeh su veći. Hajduku nedostaje identitet domaćih igrača, dalmatinskog dišpeta i upornosti, želje i strasti. Niti jedan stranac Hajduku ne može donijeti kao domaći nogometaš.

I zato kad spominjemo Livaju, igrača konačno u klubu u kojem je ponikao spontano se sjećamo brojnih Hajdukovih nogometaša koji su u bijelom desu bili kratko, ostavili fini dojam, bili prodani. Netko za veće, netko za manje novce. Ali, uvijek je patila momčad i ambicija kluba. Hajduk nije bio prvak 16 godina.

Hajduk zna stvoriti sjajnog igrača, ali ga baš ne zna igrački i rezultatski iskoristiti. Koji su trag i koje su uspjehe ostvarivali s klubom, primjerice, Andrija Balić, Josip Radošević, Ante Palaversa, Domagoj Bradarić, Karlo Letica, Mario Jelavić, Tomo Bačić, Mario Tičinović, Franko Andrijašević, Ivo Grbić…

Zar ne, koji sjajni igrači? A nitko s njima nije s Hajdukom bio prvak. Možda bude s Livajom. Ako se to dogodi biti će to najčvršći dokaz da se Hajduk mora  vratiti domaćim igračima, na njima graditi budućnost, uspješnost u domaćem i europskom natjecanju njima „bildati„ cijenu. Pritom se financijski oporaviti i biti velik kako i treba biti.

A sad Hajduk ima Biuka i Ljubičića, dva dragulja iz sefa. Na znanje i ravnanje! Neka još ostanu na Poljudu!

Ispadne li to tako, onda ćemo pojavu Livaje i uzlet Hajduka slobodno moći nazvati – Livajin poučak.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI