Hajduku najlakši ispit, Osijeku najteži mogući: Dinamo bi mogao imati sličan scenarij kao s Clujom

7dnevno

Ždrijebom u Nyonu, hrvatski klubovi Dinamo Zagreb, Hajduk i Osijek saznali su svoje protivnike u nadolazećim pretkolima europskih natjecanja.

Generalno gledano – moglo je bolje i lakše. Najzadovoljniji ždrijebom svakako može biti Vukasov Hajduk gdje su objektivno izvukli najlakšeg mogućeg protivnika.

Hrvatski nogometni prvak Dinamo u sljedećem susretu igrat će protiv Ferencvarosa u Budimpešti. Na papiru gledano izgledi su podjednaki, 50-50 jer se igra samo jedna utakmica i Dinamo opet ide na gostovanje.

Svakako, utakmica će se igrati pred praznim tribinama, ali ipak ta jedna utakmica može dosta toga odlučiti. U Rumunjskoj se vidjelo kako može sve biti prevrtljivo i na kraju je Dinamo lutrijom jedanaesteraca prošao dalje, iako vrlo lako i Cluj je mogao proći dalje.

Snagu Dinama ne treba podcjenjivati, bez obzira što nema toliko željenog Bjelice na klupi. Zoran Mamić koliko toliko dovodi momčad u optimalno stanje, što se moglo i vidjeti visokom pobjedom nad Osijekom 4-1 proteklog vikenda.



U stožeru Dinama nisu pretjerano zadovoljni ždrijebom jer su očekivali ipak nešto lakši put do playoffa Lige prvaka, ali što je tu je.

Bruno Petković: “Odličan protivnik kojeg poznajemo od prošle godine iz kvalifikacija. Idemo u Budimpeštu po pobjedu i playoff LP-a”

“Jedinica” Dinama, Dominik Livaković istaknuo je snagu mađarske momčadi, ali da ih poznaju od prošle godine te da vjeruje u prolaz Dinama.

Kada gledamo povijest ova dva klupa, Dinamo i Ferencvaros susreli su se četiri puta te Dinamo ima odličnu statistiku – tri pobjede i remi.

Naravno, najrelevantniji ishod je onaj prošlogodišnji gdje je Dinamo na Maksimiru odigrao protiv Mađara 1-1, dok su Modri par dana kasnije deklasirali u gostima Ferencvaroš rezultatom 4-0.

Hajduk može biti izrazito zadovoljan s ždrijebom jer su izvukli manji makedonski klub Renove. Riječ je o momčadi koji ima čvrstu igru gdje je većina Makedonaca i tek pokoji Kosovar i Albanac.

Renove je proteklu korona-sezonu završila na skromnom četvrtom mjestu i tako si zaslužila ulazak u europska natjecanja. Iznenadili su u prethodom pretkolu pobjedom protiv favoriziranog armenskog Alaskherta. Rezultat je bio na kraju 1-0 pa time Hari Vukas mora dobro pripremiti svoje igrače na težu utakmicu od očekivanog.

Na kraju, Osijek je dobio najtežeg mogućeg protivnika u pretkolima europskih natjecanja od hrvatskih klubova. Izvukli su švicarski Basel koji je prošlu sezonu završio, za njih, na razočaravajućem trećem mjestu, iza Young Boysa i St. Gallena.

Za Basel se nema previše što nadodati. Igraju napadački nogomet koji je oku ugodan. Pred Osijekom je izuzetno težak zadatak jer Švicarci su apsolutni favoriti u ovoj utakmici iako se igra u Gradskom vrtu, ali ipak pred praznim tribinama.

Dalje, što je fascinantno za primijetiti, Osijek nema sreće u ždrijebovima europskih natjecanja. Kako nisu osvajali domaće prvenstvo onda ne mogu sudjelovati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali protivnici u pretkolima Europske lige ipak su momčade koji se spadale u vrh europskog nogometa. Sjetimo se kada su skoro izbacili nizozemski PSV u sezoni 2017./2018., pa onda sezona kada su igrali protiv Rangersa i imali su šansu za prolaz, ali opet su nesretno ispali.

Naravno, razlog tome je loš koeficijent Osijeka u europskim okvirima, ali jedan skalp u vidu Basela, sigurno bi poboljšao rejting kluba u budućim europskim pohodima.

Autor: Edwin Nicky Džemidžić 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI