HOĆE LI DALIĆ SAD ‘POMILOVATI’ I NESTAŠNOG KALINIĆA? Evo zašto je na kraju izbornik izbacio Rebića!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Poznavajući Zlatka Dalića, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, zaista vjerujemo u njegove riječi “kako vrata nacionalne vrste nisu nikome zatvorena”.

Iako ta rečenica zvuči i možda patetično, on ne samo da nema snage nekome zauvijek zalupiti vrata, nego nije ni takav čovjek.

Mnoge je iznenadilo pozivanje Borne Sose, dečka koji se osilio i prenaglio i na sva zvona objavio kako će igrati za Njemačku.


Što ćeš, mlad, naivan, skočio je da nije rekao “hop”, baš kao i neprofesionalci iz Njemačkog nogometnog saveza. Koji su amaterski netočno procijenili Sosinu dokumentaciju i tek naknadno shvatili da Hrvat ne može igrati za Njemačku.

Nije Sosa nekvalitetan igrač, niti Hrvatska ima bazu da bi se nekoga odrekla. I gle, Dalić ga je pozvao. Iako je bilo podosta “kuršlusa” u njihovoj komunikaciji tijekom dana kada se Sosa “prijetio” Njemačkom. Vidi, vidi, Dalić je prešao preko svega i pozvao ga u momčad.To nešto govori o njemu, ali i o Soso koji bi morao doći pognute glave na pripreme. Prema informacijama koje imamo Dalić je do ove odluke došao u razgovoru s glavnim igračima reprezentacije. Nije htio eventualno narušiti odnose u reprezentativnoj družini, zacijelo se konzultirao s Modrićem i ostalim veteranima…

“Tko sam ja da ikome zabranim igranje za reprezentaciju”, izjavio je Dalić usred skandala sa Sosom. Već tada je tiho, prikriveno najavio da ga se ne odriče i da mu ne misli činiti zlo ako dođe do promjene odluke. Do promjene Sosine odluke nije došlo u njegovoj glavi, nego u modernom namještaju i jakim računalima Njemačkog nogometnog saveza.

Bilo je jasno kao dan. Sosa može igrati samo za Hrvatsku, Njemačka ne dolazi u obzir. I mladić se našao na vjetrometini. Sve do jučer kada je dobio poziv od Hrvatske.

Eh sad, ako je Dalić takav bi li možda pomislio i na poziv prema nestašnom Nikoli Kaliniću. Koji je sebično i neodgovorno nastupio uoči same svjetske smotre 2018. godine, nezadovoljan što nije u prvom planu prvog plana. I isto ispao naivan, da ne kažemo još nešto. Ovu enigmu valja gledati iz dva rakursa. Kalinićevog i Dalićevog.

Da se Kalinić ispričao, pa neka samo i u četiri oka, budite sigurni da bi ga Dalić pozvao u reprezentaciju ako bi to formom i igrama zaslužio. U svojoj Hellas Veroni.

Znamo i za dogovor između Dalića i igrača glede nepozivanja Ante Rebića. Također smo isto uvjereni, da nije bilo neprimjerenih istupa Rebića na društvenim mrežama, ili da se kasnije oglasio i ispričao – epilog ne bi bio tako ružan. Pa, taj Zlatko Dalić je stavljao Antu Rebića u momčad čak i nelogičnostima unatoč. Ako je itko forsirao Rebića u reprezentaciji bio je to Zlatko Dalić.

Iz svega ovog ispada kako je Zlatko Dalić možda isuviše mekan u vođenju reprezentacije, prepune bogatih zvijezda koje su još kao tinejdžeri navikli na sjajan tretman, mjesto u momčadi, luksuz i status. Ipak, reprezentacija je nešto posve drugo od kluba, kao što je biti izbornik nešto sasvim deseto od mjesta klupskog trenera.

U toj razlici stvaraju se problemi koji nisu tipični samo za hrvatsku reprezentaciju. I najveće nogometne sile imaju navlas iste poteškoće.

Prema tome, možda nije nemoguće da jednog dana Sosa nabaci dobru loptu za Kalinića ili Rebića, pa svjedočimo golu. Samo mijena stalna jest.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI