HOĆE LI SLOVENCI NAVIJATI ZA HRVATSKU? Nećete vjerovati što se događa u ‘deželi’ uoči finala SP-a

hns

Hrvatski dresovi idu “kao halva”, a kupuju ih ne samo Slovenci nego i turisti – Nijemci, Rusi i Talijani

Unatoč političkim nesuglasicama koje se ponekad prenose i na sportski rivalitet nisu rijetki Slovenci koji su spremni priznati da na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji navijaju za hrvatske nogometaše, o čemu svjedoči i navala na kupnju hrvatskih dresova s “kvadratićima”” ovih dana u nekim krajevima “dežele”, osobito onima bližim granici.

Tako je u općini Piran pred nedjeljni finalni obračun “vatrenih” s galskim “pjetlićima” nestalo klasičnih hrvatskih dresova s bijelo-crvenim kvadratićima, tvrde koparske “Primorske novice”.

Hrvatski dresovi idu “kao halva”, a kupuju ih ne samo Slovenci nego i turisti – Nijemci, Rusi i Talijani“, kazala je u razgovoru za list Vanja Čavkić, trgovkinja iz Portoroža, glavnog slovenskog turističkog centra na njihovoj obali te dodala da su nakon plasmana Hrvatske u finale naručili novu pošiljku.

Hrvatski dres prodajemo po 30 eura, a oni koji kupe samo majicu s kvadratićima i grbom prolaze za 25 eura“, kazala je slovenska trgovkinja.

I mi koji smo ovdje kod kuće i naši gosti sada navijamo za Hrvatsku“, kazao je novinarima Pirančanin Marko Begič, koji kaže da je kao i dosta ljudi u tom dijelu Slovenije hrvatskog podrijetla pa ima još više razloga za ponos i slavlje.



Slična atmosfera vlada i u mjestu Pravotina na rijeci Kupi, gdje se u gostionici “Kod Mike”, nedaleko malograničnog prijelaza, blizu mosta znaju skoro svakog dana naći uz pivo ili pelinkovac Hrvati i Slovenci, a često u dresovima “vatrenih” i zajedno navijati, ispričao je za Hinu Jože J.

Navodno niti neki Slovenci ne vole pratiti takve utakmice na slovenskoj nacionalnoj teleeviziji, gdje nekad kod komentatora prevlada pristranost ili osjećaj ljubomore, poput onoga koji je prenosio polufinale s Engleskom, kad je pred kraj prijenosa čak spominjao i arbitražni spor između Slovenije i Hrvatske oko granice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI