HRVAT ISPAO JEDNA OD NAJVEĆIH ŽRTVI! Pa on se uopće nije afirmirao za trenera, izložen je stalnim kritikama!

Više nego senzacionalno odjeknula je pobjeda Verone nad dosad nedodirljivom Romom. Veronu je po prvi puta vodio hrvatski trener Igor Tudor, a Romu nitko drugi ne uvježbava nego čuveni Jose Mourinho.

Nakon prvih 45 minuta gosti su vodili lijepim pogotkom petom Pellegrinija (36). No, početkom nastavka Verona je preokrenula preko Baraka (49) i Caprarija (54), na 2-2 je nespretnom reakcijom pred svojim golom poravnao Ilić (57-ag), ali njegovu pogrešku ispravio je kapetan Faraoni (63) izvrsnim pogotkom za konačnih 3-2.

U utakmici koja je nalikovala na sve osim na (zatvoreni i oprezni) dvoboj talijanskog prvenstva potpuni autsajder, Verona je šokirala čak i riskantnom igrom, isplata zbog takvog garda došla je kad to nitko nije očekivao. Na klupi Verone od 2019. do 2021. bio je Hrvati Ivan Jurić (sada isto sjajan u Torinu) da bi ga zamijenio Eusebio Di Francesco koji se nije dugo našao u ulozi glavnog trenera.


U upravi su se opet odlučili na hrvatsku opciju. I pogodili u „sridu”.

No, kad nas i dalje Igor Tudor slovi kao netko tko se još nije ni dokazao ni afirmirao u trenerskom poslu. Takvi smo – kakvi smo. Mnogo naših nogometnih likova bolje stoji s renomeom u inozemstvu nego kod kuće. Jasno je što se Igoru Tudoru zamjera, s Hajdukom nije uspio napraviti pravi odmak, kao ni nekoliko desetaka trenera u zadnjih desetak godina. Uvijek bi stradao zbog nedostatka rezultata trener, a igrački kadar splitskog kluba bio je sve samo ne kvalitetan.I Igor Tudor je tu ispao jedna od najvećih žrtava. A to gdje je i koliko igrao Igor Tudor, godinama u Juventusu među glavnim igračima, bilo je dovoljno da i s malo pozornosti toliko nauči koliko se ne može naučiti u pet naših nogometnih akademija i škola. Nešto slično je to kao i sa znanjem kojeg je godinama skupio, primjerice, današnji izbornik mlade reprezentacije, Igor Bišćan.

U toj 3-2 pobjedi Verona protiv Rome Tudorova momčad izgledala je silovito, neprepoznatljivo dobro, a spoznaja kako se može nositi i s najjačima opčinila je navijače koji su dugo nakon utakmice skandirali Tudorovo ime.

Uvijek se može još napredovati. Imamo pravi mentalitet i nikad ne odustajemo. Moramo popraviti naš stil igre, ali za pobijediti u ovakvoj utakmicu potreban je karakter. Moj prijatelj Ivan Jurić napravio je sjajan posao ovdje posljednje dvije godine, ja moram dodati nešto na ovo što je on radio. Pokušao sam napraviti sve, ali nije bilo lako u samo nekoliko dana. Ja sam njihov treći trener u samo nekoliko mjeseci”, riječi su Igora Tudora.

Koji je dosad, podsjećamo, bio jedan od pomoćnih trenera u Juventusu.

Zanimljive su riječi i Jose Mourinha, u njima se vidi da prati baš se. Pa je i usporedio dva hrvatska stručnjaka koja su vodila Veronu.

„Uvijek sam zaokupljen prije utakmica, tako im jednostavno pristupam. Fokusiran sam uvijek i znao sam da imaju kvalitete zbog kojih je teško igrati protiv njih. Verona je i prije promjene trenera zadala mnoge probleme drugim momčadima i mogla je imati drugačije rezultate. Također, kad promijeniš trenera, uvijek je snažna reakcija. Znali smo da će se to dogoditi. Pristup Tudora prema igri je sličan treneru kojeg su imali prošle sezone, tako da nije bilo tako teško za njega i igrače prilagoditi se. Ipak, nismo igrali dobro, što ne umanjuje zasluženost pobjede Verone i novog trenera”.

Zanimljivosti radi, ajmo se poigrati koji su sve hrvatski treneri Mourinhu „pokvarili dan”, jasno mislimo tu na hrvatske stručnjaka koji su pobijedili momčadi koje je vodio čuveni Portugalac. Igor Tudor je tako postao četvrti hrvatski trener koji je rušio Josea Mourinha.

Slaven Bilić je na klupi West Hama jednom slavio protiv Mourinhovog Chelseaja, Ivan Leko je s Antwerpenom u Europskoj ligi održao lekciju protiv njegovog Tottenhama, dok je isto to napravio i Damir Krznar kada je šokirao Portugalca na Maksimiru i s Dinamom slavio protiv Tottenhama 3-0 i prošao dalje u Europskoj ligi.

Je li to već riječ o „hrvatskom sindromu”. Nije da nije, četiri puta biti ispljuskan od Hrvata, pa to je već navika. Ili, možda, da Mourinho sebi za pomoćnika stavi jednog Hrvata, da ga pripremi na hrvatske „štoseve”?.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI