Hrvatska rapsodija iz Rusije nestala: Olako primamo golove, no vremena do Europskog još imamo

HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je dva susreta novog formata natjecanja Liga nacija gdje je protiv Portugala i Francuske upisala dva poraza uz gol razliku 3:8.

Naravno kada pogledamo da smo izgubili utakmicu protiv Portugala 4:1 i protiv Francuska 4:2, onda to poziva na svojevrsni alarm jer primiti toliko golova od takvih protivnika dobro ne sjeda.

Ipak nećemo gledati na takvu stranu da se alarm treba uključiti jer Liga nacija po sebi je  testno natjecanje gdje se najbolje oslikava kako reprezentacija stoji. Svakako je bolje igrati ovakve utakmice protiv Francuza pa da i izgubimo na onakav način nego da nabijemo gol razliku protiv nogometnih amatera kao što je Luksemburg ili Gibraltar.

Na ovaj način znamo kako stojimo, ali onda bi trebalo ostati u najelitnijem rangu kako možemo igrati protiv najboljih reprezentacija Europe i svijeta.

Iako bi imperativ za svjetske doprvake u svakoj utakmici trebala biti pobjeda, realno je očekivati kako možemo i kiksati u ovakvim trenutcima jer izbornik Dalić svakako ima uporišta da eksperimenta s postavom.



U obje utakmice osjetio se izostanak našeg kapetana i dokapetana, ali oni su već u poznijim nogometnim godinama i vjerojatno Europsko prvenstvo sljedeće godine će biti njihovo posljednje natjecanje u dresu Hrvatske.

Stoga, uigravati momčad bez njih dvojce za ovo prvenstvo je dobro i trebalo se dogoditi. Kada pogledamo sastav protiv Francuske i Portugala u odnosu na polufinale i finale Svjetskog prvenstva iz Rusije, ta je momčad uistinu promijenjena do same srži.

Na golu nemamo više Subašića, ostali su stoperski par Lovren i Vida, ali Lovren tek sada hvata pravu formu otkako je potpisao za Zenit. Njegova igra se vidjela u utakmici protiv Francuske kada je u maniri hladnih golgetera doveo Hrvatskoj vodstvo. Takav će nam Lovren trebati za Europsko prvenstvo.

Bekovi Hrvatske u utakmici su Uremović i Melnjak koji se vrte oko reprezentacije jedno izgledno vrijeme, ali tek su sada dobili pravu priliku i još uvijek se snalaze. U obrani igrao je Ćaleta-Car koji je nakon nenogometnih kalvarija pronašao zajedničku riječ s izbornikom i pokazao se sasvim pristojnim te svakako se u budućnosti može računati na njega.

Vezna linija izgleda kao svojevrsnu buduća linija Hrvatske s Brozovićem, Vlašićem i Kovačićem. Iako je osporovan dosta vremena, Kovačić je u utakmici protiv Francuske pokazao zašto je s razlogom igrač godine u Chelseaju dok Vlašić je sadašnjost i budućnost hrvatskog nogometa. Nije lako upasti u kopačke i zamijeniti Modrića te Rakitića, ali kad se ovi momci opuste i krenu igrati svoj nogomet kakav znaju neće onda biti straha.

U napadu je problem jer smo u Mandžukiću izgubili osobu koja je neprestano radila presing na zadnju liniju protivnika, što Kramarićeva zadaća nije. On je igrač poteza, pravi nogometni “šmeker” i može odlučiti utakmicu. Takav stil Hrvatske dosad nije bio, no Petković bi svakako svojom građom i nogometnom tehnikom mogao dostojno zamijeniti Mandžukića.

Rezultati ne idu u korist to je svakako istina, još pogotovo otkako smo postali svjetski doprvaci, onda se svaki poraz gleda s posebnim povećalom. Moramo shvatiti kako je nogomet kompleksna igra i kako u terminima kada igra reprezentacija nema puno vremena za uigravanje.

U takvim situacijama, izbornik pronalazi najbolju moguću taktiku koju će igrači najbezbolnije prihvatiti. Ne treba Zlatka Dalića razapinjati, igrače micati iz reprezentacije i stvarati negativnu atmosferu.

Prvenstveno, to izbornik nije zaslužio. Liga nacija nije mjerilo koje bi trebalo uzimati u obzir jer se više radi o pripremnom turniru gdje se izbjegavaju nebitne prijateljske utakmice u kojima nema rezultatskog značaja.

Izbornik Dalić u ove dvije utakmice pokušao je krenuti s više igrača, vidjeti kako tko “diše” na kojim pozicijama i na koju formaciju može računati. Mora se shvatiti kako reprezentacija nije bila na okupu preko 10 mjeseci i to je svakako uzelo danak.

Do početka prvenstva ostalo je još dosta vremena kako bi se moglo nešto konstruktivno napraviti, ali sada pozivati na smjene i praviti se “stručnjak”, svakako je stvaranje negativne atmosfere oko reprezentacije.

Upućivanje dobre kritike svatko će razumijeti i složiti se kao što se izbornik Dalić složio. Nešto nije valjalo, svjestan je i sam Zlatko toga. Uspoređivati rezultate Dalića s nekim prijašnjim izbornicima je suludo jer niti jedan dosad nije bio svjetski doprvak.

Isto tako kada je Zlatko Dalić preuzimao reprezentaciju, pisalo se o tome kako je reprezentacija poligon za stvaranje imena. Tada je bila paljba i sada je krenula paljba.

Zato jedan savjet našem izborniku: Zlatko, pusti ih neka pišu i komentiraju “stručnjaci” štogod žele. Ti si svjetski doprvak, učinio si dosta za naš nogomet i sigurno ćeš ostvariti dobar plasman na sljedećem Europskom. 

Autor: Edwin Nicky Džemidžić 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI