HRVATSKI KLUBOVI OSTAJU BEZ EUROPA LIGE? Pogledajte format nove Konferencijske lige

Patrik Macek/Pixsell

Uvođenjem Konferencijske lige, novog natjecanja za europske klubove, neće se promijeniti format Lige prvaka, ali će Europa liga doživjeti velike promjene. Novo natjecanje počet će 2021. godine i imat će 32 kluba u grupnoj fazi. Na 32 kluba smanjit će se i Europa liga, koja će ove i sljedeće sezone imati po 48 klubova.

Kako će se klubovi plasirati u novo natjecanje? Ako Hrvatska ne bude među 15 najboljih liga na kraju ove sezone, onda će u Konferencijsku ligu ići osvajač Kupa, drugi i treći iz HNL-a. Sva tri kluba bi startala u drugom od četiri kvalifikacijska pretkola (tri pretkola i play-off). Europa liga će od iste sezone zatvoriti vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama ako im je država ispod 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici. To znači da će Hrvatska ostati bez predstavnika u Europa ligi u slučaju da Dinamo hrvatsku ligu ne dovede do 15. mjesta ove sezone.

U Europa ligi igrat će se jedno pretkolo i play-off. Prvo će igrati pobjednici kupova saveza plasiranih od 13. do 15. mjesta s 13 klubova koji su ispali iz 2. pretkola Lige prvaka. Pobjednicima pretkola pridružit će se u play-offu šest pobjednika kupova zemalja od 7. do 12. mjesta na UEFA-inoj ljestvici te šest poraženih iz 3. pretkola Lige prvaka. Deset koji prođu dalje, igrat će u grupnoj fazi s pobjednicima kupova šest najjačih liga, petoplasiranim iz četiri najjače lige, četvrtoplasiranim iz pete lige i s deset klubova koji ispadnu u play-offu Lige prvaka.

Hrvatska bi tako predstavnika u Europa ligi mogla imati samo ako prvak zapne u kvalifikacijama Lige prvaka. Međutim, bude li među 15 najjačih liga, onda će pobjednik Kupa krenuti u 3. pretkolu Europa lige, a u Konferencijsku ligu će ići treći i četvrti iz prvenstva. U tom slučaju bi Hrvatska u kvalifikacijama Lige prvaka imala dva predstavnika. Mijenja se i nokaut-faza Europa lige. Osam pobjednika skupine ide direktno u osminu finala gdje će igrati protiv boljih iz dvoboja drugoplasiranih iz Europa lige i trećeplasiranih iz Lige prvaka.  Isti format će biti i u Konferencijskoj ligi, ali će drugoplasirani igrati protiv trećeplasiranih iz Europa lige. Osvajač Europa lige imat će osigurano mjesto u Ligi prvaka sljedeće sezone, a osvajač Konferencijske lige mjesto u Europa ligi.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligu. Klubovi će za ulazak u skupine Europa lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove, Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura. Hrvatska liga je trenutno na 17. mjestu u Europi te samo dobar plasman i rezultat Dinama ovisi gdje će ostali hrvatski klubovi biti smješteni.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI