Ivica Osim o hrvatskoj bajci u Rusiji: “Iz ovoga pouku može izvući cijeli Balkan”

wikipedia

Umjereniji, talentirani, sposobni učiti i izvući najbolje iz toga, mudri i pozitivni... ne, to nisu epiteti koje o Vatrenima i njihovoj bajci na SP-u u Rusiji dajemo mi, već su to riječi legendarnog posljednjeg izbornika nogometne reprezentacije bivše Jugoslavije Ivice Osima.

Posljednjih dana o hrvatskoj nogometnoj bajci piše sve sa svih strana i gotovo da nema stranog medija koji nije posvetio pažnju povijesnom uspjehu Vatrenih na SP-u u Rusiji.

Bajka, međutim, još ima otvoren epilog, ona još traje, a ako je suditi po dosad pokazanom, taj epilog mogao bi biti epskih, mitskih proporcija.

Analizu (dosadašnjeg) uspjeha hrvatske nogometne rprezentacije napravio je i posljednji izbornik bivše Jugoslavije – Ivica Osim. “Strauss s Grbavice”, kako Osima još popularno nazivaju, najveći razlog za uspjeh Vatrenih vidi u izborniku Zlatku Daliću i sposobnosti hrvatske nogometne reprezentacije i sposobnost da uče od drugih, za razliku od tipičnog balkanskog pristupa svemu, odnosno kako je Osim za srpski Sputnik rekao, pravila koje za ostale jugoslovene glasi – “mi znamo sve, a ne volimo učiti”, prenosi gol.dnevnik.hr.

“Medijski gledano, bili su umjereniji nego mnogi drugi. Ono što Dalić često priča, ta skromnost je vrlo bitna, bar na našim prostorima, da ostanemo na zemlji. Ništa slučajno ne dolazi. Puno je rada i talenta koji su, hvala Bogu, Hrvati imali. Imali su nekoliko izvanrednih igrača i dobro su iskoristili političku situaciju na Balkanu. Sve je to njima u prilog išlo i na jedan mudar način su to iskoristili. Od nekadašnjih neprijatelja napravili su sebi prijatelje i vrlo su pametno postupali, bez neke velike pompe”, ističe Osim.

Otvaranje prema Zapadu, i u sportskom smislu, za Osima je bilo ključno u izgradnji hrvatske nogometne bajke, jer hrvatski igrači ne samo da igraju u pet najjačih europskih liga, nego su i njihovi ključni igrači.



“Oni su (iz tog iskustva) maksimalno izvukli sve što se moglo izvući, uključujući i način ponašanja nogometaša”, naglašava Osim.

“Stvarali su uvijek jednu pozitivnu klimu i njihovi igrači odgojeni su na drugačiji način. Nisu završavali karijeru novcem koji dobiju u državama u kojima igraju, već su išli dalje i to su radili na najbolji mogući način — ne podcjenjujući nikog i ne precjenjujući nikog. A to je najteže, naći neku mjeru da znamo tko smo, gdje smo i što možemo, a što ne možemo. I to, objektivno, treba iznijeti i oni su to napravili. Sad će biti neke pompe, ali to je zasluženo. Ipak je teren taj koji sve pokazuje. Uspjeli su napraviti jednu ekipu koja je vrlo motivirana i tu motivaciju zadržali su dugi niz godina”, dodaje Osim.

Legendarni posljednji izbornik reprezentacije bivše Jugoslavije smatra da Hrvati jednostavno znaju bolje podnijeti uspjehe i neuspjehe, odnosno da su to naučili te tu vidi i značajnu pouku koju mogu izvući i ostale zemlje iz regije

“Velika je stvar za sve bivše republike, ako budemo pametni i izvučemo pouke od Hrvata”, zaključuje Osim.

Za kraj, Strauss s Grbavice vjeruje u uspjeh Hrvatske i kaže da će Hrvati “ostati pri sebi i da će njihova priča trajati duže”. Drugim riječima, Osim ne vidi scenarij uobičajen kod ostalih susjeda u regiji, odnosno pristup “bilo pa prošlo, pa onda krenu kritike i traže se mane”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI