JADRANSKI DERBI U FINALU KUPA: Hajduk na krilima sjajnog Varvodića slavio u Beogradu, Rijeka uzvratila 2005., kome će treća biti sreća?

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hajduk i Rijeka utakmicom finala Supersport Hrvatskog nogometnog Kupa okončat će ovu vrlo zanimljivu i uzbudljivu sezonu. Poprište finala je Poljud a dva Jadranska rivala imaju priliku po sedmi put osvojiti Rabuzinovo sunce.

Dvoboji Hajduka i Rijeke uvijek su burni i vrlo intenzivni, njihovo rivalstvo je veliko. U svojoj su pak povijesti dvaput igrali u finalu Kupa. Prvi je put to bilo još 1987. godine u finalu kupa bivše države koji se igrao u Beogradu. Taj je dan povijesan i kao dana kad je zapravo osnovana navijačka skupina Armada. Sve se dogodilo 9. svibnja. Nakon 120 minuta igre bilo je 1:1 a drama i odluka o pobjedniku kupa otišla je u rulet udaraca s bijele točke. Hajduk je poveo u 43. minuti preko Asanovića koji je bio točan s bijele točke, a Rijeka je izjednačila u 85. preko Radmanovića. Sve je otišlo u produžetke a tada trener Hajduka Joško Skoblar u 119. minuti radi ključan potez.

 

Umjesto Mladena Pralije na gol postavlja Zorana Varvodića – Ramba kojem je ta utakmica obilježila karijeru. Hajduk je slavio osvajanje Kupa tek nakon 11 serije udaraca s bijele točke, završilo je 9:8.   Varvodić je igračima Rijeke dva penala a jedan je i zabio. Čudesna večer splitskog Ramba i rađanje velikog rivalstva Torcide i Armade. Hajduk je uzeo osmi kup bivše države.



“Mogao bih roman napisati o tome. Prvo, za obranu penala moraš biti pun samopouzdanja, a pravilno izveden jedanaesterac jako je teško obraniti, gdje ću dati primjer mog prijatelja Asanovića koji je pucao tako da ne znam kad sam mu u životu obranio jedanaesterac na treningu. U Beogradu je to bila čista psihologija, Ravnić je provocirao pa digao ruku prema svojoj klupi da će on pucati taj odlučujući penal. U jednom trenutku je stao, a sa centra ga je zvao Janko Janković i nešto mu rekao, šapnuo na uho. Janković je prethodno meni po sredini šutirao i dao gol, pa sam pretpostavio da će nakon šaputanja i ovaj šutirati po sredini. Da je lopta išla lijevo ili desno bio bi gol, ali pucao je baš kako sam očekivao. Na kraju sam obranio Paliski koji se jedva dobacio do gola. Potom nisam ni sam znao gdje sam, preskočio sam ogradu, otrčao prema našim navijačima… ” , ispričao je Varvodić o tom povijesnom finalu.

Drugi put su pak ove dvije momčadi igrale finale kupa Hrvatske 2005. Hajduk je te godine u zadnjem kolu osvojio posljednji naslov prvaka Hrvatske, momčad je to koju je s terena predvodio Niko Kranjčar a s klupe Igor Štimac. No dupla kruna im je izmakla u dvije utakmice s Rijekom koja je po prvi puta od hrvatske neovisnosti osvojila trofej.
Rijeka je slavila u obje utakmice, na Kantridi je bilo 2:1, a Riječani su slavili i 1:0 te su usred Splita protiv svog Jadranskog rivala slavili svoj prvi trofej.

Što nas čeka u trećem međusobnom finalu dva rivala i tko će trijumfalno završiti sezonu Livaja ili Drmić, Dambrauskas ii Tomić saznat ćemo u četvrtak iza 21 sat. Hajduk je posljednji put u finalu igrao 2018.u Vinkovcima kad je s 1:0 poražen od Dinama a s druge  strane Rijeka je finala igrala 2020.u Šibeniku slavivši 1:0 protiv Lokomotive.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI