JAKO OPASNA UTAKMICA ZA DINAMO! Bilo bi puno lakše da je Zvezda s druge strane

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Možda će zvučati paradoksalno, ali najveća opasnost po Dinamo u presudnim utakmicama doigravanja za Ligu prvaka jest činjenica da je zapravo i posvemašnji favorit.

Jer, momčad koja je lani tako žarila i palila Europom, a kruna je bila veličanstvena uzvratna predstava i pobjeda protiv Tottenhama, u europskim nogometnim krugovima smatra se “zicerom” u srazu protiv moldavskog prvaka.

Samo to ne! Tu je sada veliki posao za trenera Krznara, ne u smislu uigravanja momčadi ili vježbanja prekida, što se radi prije ovako sudbonosnih utakmica. On sada mora biti i psihički jak i svoju snagu znati verbalno podastrijeti igračima. Jer, nema opasnije stvari nego biti u nogometu favorit protiv momčadi koja uopće nije loša.

A taj Sheriff ne da nije loš, nego je jedna donja srednja klasa europskog nogometa i to puno, puno godina.

A Dinamo i Sheriff se sjajno poznaju, rekli bismo čak i pretjerano. Točnije, klub je to s kojim se Dinamo već tri puta borio u europskim natjecanjima, a u šest utakmica nije izgubio niti jednom. Međutim, u prvom dvoboju još 2010. godine kada je Dinamo vodio Velimir Zajec, Dinamo je nakon dvije utakmice s 1-1 rezultatom ispao nakon 11-eraca.
Nije prošlo dugo, a evo još dva nadmetanja s Moldavcima. To je bilo pravo šamaranje, četiri pobjede i lagani prolazi, 2012. i 2013. godine.



Ipak, Sheriff je nedavno bio autsajder i protiv Crvene zvezde pa ju je zaskočio. I taj klub ima ozbiljnih veza s Hrvatskom, svojevremeno ga je trenirao i Zoran Zekić.

“Da vidite samo koje uvjete i kamp imaju, ulažu u nogomet, pomalo stalno napreduju. Nisu nikad ni pomislili da bi mogli do Lige prvaka, a evo stigli su do ulaznih vrata”, veli Zekić.

Klub je možda pretrpan strancima, ali dobrim! Skautska služba Sheriffa osnažuje momčad godinama i složena je postava, tvrda, beskompromisna i uporna. Kojs ne igra atraktivan nogomet, ali teško gubi utakmice.

To što je Dinamo favorit znači samo jedno. Dinamo se u ovoj utakmici mora sve pitati. I kako će izgledati on sam, i suparnik i hoće li biti uopće neizvjesnosti. Ovo je sudbonosna utakmica, dobro kao mnoge dosad. Za ilustraciju. prolaz preko Sheriffa u Ligu prvaka nosi odmah 23 milijuna eura, a Europska liga u startu nosi 13 milijuna manje. Pa se ti misli!

Zato Krznar mora svoje igrače doslovce plašiti činjenicom što ih nogometna europska javnost smatra velikim favoritima. U svakom slučaju, valjda ćete se složiti s nama, Leiga je, primjerice, kud i kamo bolja i jača momčad od Sheriffa. I Dinamo ju je shvatio ozbiljno, čak je i neodlučan ishod u prvom dvoboju u Maksimiru mobilizirao sve klupske i igračke kapacitete. Pa, od tuda i tako dobro prvo poluvrijeme u Varšavi.

Dinamo, ako želi europski kontinuitet, i nakon zadnje dvije dobre europske sezone plasmanom u Ligu prvaka potvrdio bi svoj napredak i stalnost. Sigurno zaslužuje mjesto među europskom elitom, ima igrački kadar dostojan i velikana europskog nogometa. Pa, ne zanimaju se za Dinamove dragulje osrednji nego najbolji i najjači klubovi.

I o tome valja razmišljati. Ulaskom Dinama u Ligi prvaka gdje se neće sramotiti kao prije desetak-petnaestak godina, cijena svih igrača skače do neba, klubu se slijeva novac u bujicama, a biti će i koje pobjede, boda, tu ni drugo ili treće mjesto ne bi trebalo biti nedostižno.

Pa, ako se tako razmišlja onda Sheriff mora biti preplivan kao “plitak potok”, kako govori i danas siva eminencija kluba, Zdravko Mamić.

Međutim, svaki “šerif” nosi dva revolvera za pasom. Neka ih tako preplaši Damir Krznar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI