Kasparov matirao i prisilio na predaju sve suparnike, najbolji otpor pružio devetogodišnjak

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Miroslav Ćiro Blažević dugo se branio u slabijoj poziciji, ali je na kraju Gari ipak ispleo matnu mrežu

Nekadašnji svjetski šahovski prvak Gari Kasparova u Kristalnoj dvorani zagrebačkoga hotela „Westin“ odigrao je simultanku na 21 ploču u cilju promidžbe šahovske igre i projekta „Šah uz školu“.

Na simultanci, kojom je obilježeno 15 godina rada „Kasparov Chess Foundation“ sudjelovale su mnoge osobe iz javnog i političkog života, a simultanku je otvorio šef Ureda premijera Andreja Plenkovića Zvonimir Frka-Petešić. Najjači otpor legendarnom Gariju pružili su naš ministar Tomislav Ćorić i danski poletarac John Christopher Christensen, koji je pravo sudjelovanja izborio pobjedom na dvjema kvalifikacijskim turnirima. Konačan rezultat, naravno, bio je 21:0 jer Kasparov nije imao milosti ni prema kome. Obranu Tomislava Ćorića razbio je lijepom žrtvom figure, kojom je doveo suparnika pred nerješive probleme, a mali Danac je izdržao sve do daleke završnice, što dovoljno govori o potencijalu ovog devetogodišnjeg dječaka.

Jakim otporom svjetskom prvaku mogu se pohvaliti i Dean Šoša, Vladimir Šeks i Boris Vujčić, a kao kuriozitet izdvajamo činjenicu da je mala Renata Smetiško po treći puta izborila pravo sudjelovanja na simultanci protiv Garija Kasparova. No, nije uspjela pružiti jači otpor. Naš proslavljeni veslač Damir Martin je grubom greškom u otvaranju dopustio Kasparovu da ga brzo „prevesla“ i matira u minijaturi, a proslavljeni „trener svih trenera“ Miroslav Ćiro Blažević dugo se branio u slabijoj poziciji, ali je na kraju Gari ipak ispleo matnu mrežu. Organizacija simultanke bila je besprijekorna i zasigurno će pridonijeti još većoj popularizaciji kraljevske igre među mladima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI