KOMŠIJE LIKUJU, HRVATSKA JE U PADU! Naš nogomet spašava još samo jedna tanka nada

Foto: Matija Habljak/PIXSELL i M.M./PIXSELL/Ilustracija

Ne piše se dobro hrvatskim klubovima u europskim natjecanjima sljedećih godina. Pomor naših ponajboljih klubova u kvalifikacijama za Europsku ligu imat će teške posljedice. Ne samo po našim spoznajama da je riječ o hvale europskim vrijednim veličinama, već će u skoro vrijeme svi ti klubovi na svojoj koži osjetiti što su sve propustili. U financijskom i sportskom pogledu.

Ilustrirat ćemo to jednim primjerom. U ovome trenutku po Uefinom klupskom nacionalnom koeficijentu Hrvatska je na 15. poziciji, i to će mjesto teško, točnije nemoguće zadržati. A da je to Hrvatska zadržala za dvije sezone imala bi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka i jednog u izlučnom natjecanju za Europsku ligu. Atraktivniju, unosniju i bogatiju od novoizmišljene Konferencijske lige. Koja je, našalimo se, neka vrsta Europske lige za siromašne.

Samo je Dinamo od hrvatskih momčadi ostao u europskoj konkurenciji i iako je ostao tu kao nada, on sam ne može nasmagati toliko bodova da bi se na Uefinoj klupskoj ljestvici napredovalo, pa čak i zadržalo to 15. mjesto.

To što su (ne)napravili Hajduk, Osijek i Rijeka nenadoknadivo je. Hrvatska tone na klupskoj ljestvici, nesmiljeno.

Trebalo je biti drugačije

A nije to trebalo biti baš tako. Za kud i kamo bolji klupski koeficijent Prve hrvatske nogometne lige, njenih klubova, nije trebalo mnogo. Evo, samo da je Rijeka izbacila PAOK, ili da su barem Osijek ili Hajduk, ako nije mogla Rijeka, došli do Konferencijske lige. i u njoj skupljali pobjedice, neodlučene ishode…



Sada je razvidno da još uvijek europski Dinamo u Europskoj ligi može dolaziti do bodova, jer u njoj je i lani bio konkurentan. No, Dinamo je sam, baš kao Robinson Crusoe na pustom otoku. S time da Dinamo nema ni Petka.

Tako usamljen Dinamo, kolikogod bio dobar jednostavno ne može činiti ono što je našem nogometu potrebno. Niti braniti koeficijent, niti ga jačati. Za jačanje koeficijenata treba barem još jedan partner, kao što je to bila prije nekoliko godina Rijeka. No, i ona je sad presušila…

A mi se pitamo kako to da je Srbija u tom redoslijedu koeficijenata europskih liga na izvrsnom 12. mjestu. Kao da ne znamo računati.

Ima jedna sjajna srpska poslovica – ”Dva loša ubiše Miloša”. S time da je taj nesretni Miloš – naš Dinamo.

Srbi imaju više od jednog

I Crvena zvezda i Partizan su u kvalifikacijama dosegli nekoliko pobjeda, plasirali se u Europsku ligu, u natjecanje po skupinama. Gdje će sigurno osvojiti još koji bod. Upravo je to ono što fali hrvatskom nogometu, da Dinamu netko da ruke u skupljanju bodova za nacionalni koeficijent. Za primjer, Crvena zvezda je petu sezonu zaredom u Europskoj ligi. A lagano joj stalno asistira i Partizan.

Sada možemo zaključiti, Srbija je na dobrom putu da sezonu završi među 15 najboljih zemalja. Trenutačno  je na 12. mjestu  i uz dodatne bodove bi trebala ostati među 15 najboljih. Što joj donijelo da u sezoni 2023/24 ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka i jednog u Europskoj ligi.

Na taj benefit pucao je i naš nogomet, ovosezonski debakl u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu uništio je sve nade. Spala knjiga na jedno (Dinamovo) slovo i tu više nema pomoći. 

U Hrvatskom nogometnom savezu, ali i u našim klubovima imaju baš velike razloge za zabrinutost. No, kao da se prešutno prelazi preko tog problema. Iako mi često tvrdimo da nismo imali nikad jaču, bolju i izjednačeniju ligu izgleda da to nije baš tako. Liga je možda zanimljiva, ali je europski poprilično nekonkurentna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI