Na današnji dan rođen je košarkaški Mozart – Dražen Petrović

screenshot

U Zagrebu je Dražen dobio svoj Dom košarke i muzej. Osim toga, NBA mu je odala priznanje uvrstivši ga u ‘Kuću slavnih’.

Prije 54 godine na današnji dan rodio se košarkaški Mozart – Dražen Petrović. Svoj košarkaški put najbolji europski košarkaš svih vremena započeo je sa samo 15 godina u Šibenci, a Cibonu je dva puta vodio na europski tron. Na treninge je uvijek prvi dolazio te zadnji odlazio usavršavajući svoj šut. Ponekad je to znalo trajati satima i satima. U NBA ligu odvele su ga sjajne u Ciboni i Realu. Nakon prosječne epizode u Portlandu, u NBA ligi Petrović je zablistao u New Jersey Netsima gdje je imao prosjek od 20 poena po utakmici.

drazen-petrovic-414x413

Ubacivši dva slobodna bacanja na kraju utakmice s Bosnom Dražen je već sa 16 godina Šibenki donio naslov prvaka, no sutradan je Šibenki oduzet naslov za zelenim stolom.

Najljepša epizoda košarke otišla je odlaskom Dražena. Hrvatska košarka se nije oporavila do današnjeg dana. Reprezentacija poslije Dražena nije imala takvog vođu kao ni rezultate.



S Draženom je reprezentacija ispričala najljepšu priču 1992. godine na OI u Barceloni. Svima će zauvijek ostati u sjećanju finale protiv američkog Dream Teama u kojem je Hrvatska vodila nakon prvih desetak minuta igre.

Košarkaški Mozart svoju je posljednju utakmicu odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP. Odvilo se to 6. lipnja 1993. godine. Tužna vijest stigla je u Lijepu Našu sutradan. Kod njemačkog grada Ingolstadta Dražen je izgubio svoj mladi život.

Svijet i cijela Hrvatska izgubili su jednog od najvećih košarkaša u povijesti.

U Zagrebu je Dražen dobio svoj Dom košarke i muzej. Osim toga, NBA mu je odala priznanje uvrstivši ga u ‘Kuću slavnih’.

Košarkaški ‘Mozart’ dobio je i brojna priznanja najvećih košarkaša. Jednom je prilikom tako Charles Barkley rekao  kako je Reggie Miller najveći šuter protiv kojeg je igrao. Miller mu je uzvratio: Mislim da jedna osoba ipak ima bolji šut od mene, to je Dražen Petrović.

Jednom je prilikom i najveći košarkaš svih vremena Michael Jordan, točnije 1997. u Parizu primao trofej namijenjen najboljem igraču McDonald’s turniru, Dražena opisao s puno poštovanja.

“Uvijek su naši dvoboji bili maksimalni, do ruba. Imali smo nekoliko sjajnih dvoboja, nažalost, bili su to kratki dvoboji. Za kratko vrijeme ostavio je dubok trag. Bez straha se upustio u NBA izazov i pokazao ostalim Europljanima kako mogu uspjeti”, kazao je Air Jordan.

Draženov dres s brojem 3 na početku NBA sezone 1993./1994. umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Na ceremoniji je tadašnji trener Netsa Chuck Daly kazao:“Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.”

Hrvatska reprezentativna košarka je, mogli bi se reći, otišla s odlaskom Dražena. Iščeznuo je s hrvatskih košarkaških terena taj duh, nabrijavanje i davanje zadnjeg atoma snage za uspjeh. Više se nikada takav neće roditi, a Dražen je uistinu jedan jedini i neponovljiv.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI