LEGENDA SRBIJE SE OTVORILA I IMA PORUKU ZA HRVATE: ‘Ja sam jugonostalgičar i takav ću i umrijeti!’

Košarka je u Hrvatskoj i susjedstvu uvijek bila velika stvar. Tu priču su desetljećima obogaćivali veliki igrači i treneri na prostoru bivše Jugoslavije, a tradiciju i ljubav koji traju je u razgovoru za Večernji list opisao Zoran Slavnić, slavni srpski nekadašnji košarkaš i uspješni trener.

Slavnić je svoju igračku karijeru započeo u drugoj polovici 60-ih prošlog stoljeća u uspješnoj generaciji beogradske Crvene zvezde, a kasnije je među postajama na kojima je istrčavao na parkete bila i Šibenka. U šibenskom klubu napravio je i svoje prve trenerske korake, dok je kasnije bio i na klupi splitske Jugoplastike.

Veliki srpski košarkaš i trener zna koliko košarka znači na prostoru bivše države, a za tim što je bilo nekad sada žali. Danas s istim emocijama gleda na prošla vremena, što se odnosi i na njegov privatni život u kojem on i supruga sve rade planski.

‘Kao sportaš obišao sam cijeli svijet. Sada više volim ove jednostavne izlete po Srbiji, a bili smo i u Hrvatskoj, iz koje nosim lijepa sjećanja, što ne znači da o svima mislim lijepo. One koji su nacionalisti ne volim, s takvima nisam imao dodira. Ja sam jugonostalgičar i takav ću i umrijeti, a ako Hrvat ne smije reći takvo što, onda je to vaš problem’, rekao je Slavnić s porukom koju je imao za Hrvate.

‘Ostvarili ste svoju želju za odcjepljenjem i nema potrebe da vi imate kompleks Srba i Jugoslavije, a vidim da se kod vas briše i sve što je bilo dobro u to vrijeme. Ne moramo se voljeti, ali nema ni potrebe da se mrzimo. Ne smijemo biti zatrovani politikom, a neki su se vaši sportaši tijekom rata požurili reći nešto protiv Srba da bi se tako uvukli u guzicu političkom establišmentu’, dodao je veliki srpski košarkaš i trener.



Slavnić je dodao zbog čega ne razumije svađe po nacionalnoj osnovi.

‘Za mene je strašno što smo se razišli jer za to nisam vidio razlog. No, vjerojatno sam naivan, ali znam da ja tome nisam pridonio. Mene nitko nije mogao posvaditi s Hrvatima. No, ako smo se već morali razići, trebali smo to učiniti kao Česi i Slovaci, uz pivo, no to je među balkanskim narodima očito bilo neizvedivo na takav način’, istaknuo je srpski košarkaški velikan, koji se prisjetio i svojih epizoda u Šibeniku i Splitu.

Pitanje je li mu na klupi splitske Jugoplastike bilo bolje nego dok je uveseljavao Šibenku dobilo je zanimljiv odgovor.

‘Ma kakvi, pa ja sam u Šibeniku, da se našalim, imao pravo na dva ubojstva i tri silovanja. Split je zaj… grad. ‘Ča je pusta Londra, kontra Splita grada.’ Njima ne možete prodati muda pod bubrege. To su elokventni i nadobudni ljudi, sjajan grad u kojem je čak i jednom Boži Maljkoviću uspjelo da bude prvak Europe’, istaknuo je Slavnić, ističući da je on preporučio Maljkovića Splićanima i da ga boli što se na to kasnije zaboravilo, a u prvi plan izbila je informacija da je preporuka stigla od Ace Nikolića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI