Liverpool nakon drame jedanaesteraca osvojio UEFA Supekup

Julian Finney

Liverpool je pobjednik UEFA-inog Superkupa nakon što je kvalitetnijim izvođenjem jedanaesteraca slavio protivc Chelseaja! Regularnih 90 minuta utakmice završilo je 1:1, potom je nakon produžetaka bilo 2:2, a onda su Redsi bili za nijansu uspješniji i s 5:4 slavili udarcima s bijele točke.

Francuski napadač Olivier Giroud je doveo Chelsea u vodstvo u 36. minuti na asistenciju američkog reprezentativca Christiana Pulišića.

Liverpool je do izjednačujućeg pogotka stigao već u trećoj minuti drugog poluvremena. Strijelac je bio Senegalac Sadio Mane, a asistent Brazilac Roberto Firmino koji je ušao u igru na početku drugog dijela. Do kraja osnovnog dijela utakmice ostalo je 1:1.

Liverpool je u produžetku došao do vodstva već u 95. minuti, kad je Mane opet na asistenciju Firmina svladao Kepu. Chelsea je u 101. minuti izjednačio kad je francuska sutkinja Stephanie Frappart dosudila kazneni udarac, a siguran realizator bio je Jorginho.

Do isteka produžetka više nije bilo golova pa je odluka o pobjedniku Superkupa po drugi put u povijesti pala udarcima sa 11 metara. Sva petorica izvođača Liverpoola bili su precizni, a u petoj seriji španjolski vratar Adrian obranio je udarac Tammyja Abrahama čime je momčad Juergena Kloppa došla do novog trofeja.



Mateo Kovačić je bio u početnoj postavi Franka Lamparda, a igrao je do 101. minute, kad ga je zamijenio Ross Barkley. Nažalost, hrvatski reprezentativac ostao je na dva Superkupa osvojena u dresu Real Madrida.

Bio je to šesti nastup Liverpoola u europskom Superkupu, a Redsi su po četvrti put postali pobjednicima. Liverpool je bio i posljednji engleski klub koji je osvojio ovaj pehar, kad je 2005. godine u produžetku nadigrao moskovski CSKA.

Chelsea je četvrti put bio u borbi za europski Super kup. Do trijumfa u Istanbulu Plavci su jedini put podigli ovaj trofej 1998. pobjedom nad Real Madridom, a dvaput zaredom su poraženi u finalima: 2012. od Atletico Madrida, a 2013. godine od Bayerna također nakon raspucavanja sa 11 metara.

Utakmica na Bešiktaš Parku u Istanbulu ostat će upamćena i kao prvi dvoboj nogometaša najviše europske razine u kojem je pravdu dijelila sutkinja. Ta je čast pripala Francuskinji Stephanie Frappart, a pomagale su joj sunarodnjaknja Manuela Nicolosi i Irkinja Michelle O’Neill, piše gol.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI