Maksimirski stadion nije siguran za posjetitelje: U potresu oštećene i zgrade koje stoje na putu ‘Bandićevom Manhattnu’

Daniel Kasap/PIXSELL

Na jučerašnjem popisu oštećenih građevina našlo se 1128 gradskih objekata koji su dobili žute i crvene oznake koje označavaju “privremeno neupotrebljive” i “neupotrebljive” nekretnine.

Među onima s crvenom oznakom je i osam hostela u Gradu mladih, kojima je narušena statika i prijeti urušavanje krovišta.

“Riječ je o samostojećim kućicama, smještajnim objektima u kojima su odsjedala djeca koja su došla u školu u prirodi. Čekamo detaljni pregled, veći dio hostela je dobilo žutu oznaku, njih 16, a “u zelenom” su zajednički prostori, poput upravne zgrade, one u kojoj je restoran i recepcija”, rekao je za Večernji list Miroslav Ćulk, voditelj Grada mladih.

Žutu oznaku dobili su, među ostalim, maksimirski stadion, mirogojske Arkade, kapelica sv. Jurja u parku Maksimir, Knjižnica Marije Jurić Zagorke na Krvavome mostu te Centar za kulturu i informacije u Maksimiru, a popucala su i stakla na nekim objektima Zagrebačkog velesajma, u kojem kažu da ni za jedan nije upitna statika.

Oznaku “uporabljivo s preporukom” dobilo je 13 objekata, u koje se ubraja većina paviljona, ali i upravna zgrada. “U žutom” je, pak, upravo jedan od onih koji su bili svojevrsna prepreka realizaciji “zagrebačkog Manhattana”.



Riječ je o talijanskome paviljonu, koji se zbog statusa kulturnog dobra ne smije rušiti, a u potresu su mu popucala stakla te je dobio žutu naljepnicu. Paviljon je to koji je obilježen brojem 15, a ulaz mu krase četiri armiranobetonske, u zeleno obojene obrnute piramide sagrađene po zamisli talijanskog arhitekta Giuseppea Sambita.

Što se ostalih objekata Velesajma tiče, onaj ulazni u upravnu zgradu dobio je zelenu oznaku, a još nisu pregledani klizalište, poslovni prostor u paviljonu 1 u kojem je atletska dvorana te paviljon 18. Zgrada Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića i ona Skupštine u Ćirilometodskoj proglašene su “zelenima”, odnosno barem tako stoji na potres.zagreb.hr, internetskoj stranici na kojoj je Grad popisao objekte u svom vlasništvu.

“Ima većih i manjih pukotina na zidovima i stropovima. Velika su oštećenja, pak, na stropu “A dvorane”, a vidljiva su i ulegnuća s donje strane. Urušeni su i dimnjaci te dio zabatnog zida prema dvorištu Freudenreichove”, navodi se ondje za zgradu Gradske skupštine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI