MAMIĆ IZNENADIO I POSLAO VELIKU PORUKU! Treba se na njega ugledati jer tako se to radi!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nogometaši, ponajprije s obzirom da oni najbolji tijekom karijere sjajno zarađuju, nisu baš opsesivno ludi za školovanjem, kamoli za onim školovanjem koje zovemo – visokim. Zaista je malo i u nas i u svijetu aktivnih nogometaša koji su završili visoke škole, fakultete. Veći je broj onih, nažalost, koji imaju probleme i sa srednjom školom.

Tu su, doslovce iznimke koje potvrđuju to pravilo. Postoje i oni kojima jest do završavanja fakulteta, ali to oni učine tek nakon karijere. Poput nekadašnjeg kapetana „vatrenih” i člana Dinama i Milana, Zvonimira Bobana, koji je poslije karijere diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu.

Zato je zanimljiva vijest da je jedan aktivan igrač Prve HNL, iako mu je tek 25 godina, Petar Mamić koji je nedavno potpisao za Hrvatski dragovoljac diplomirao na Ekonomskom fakultetu m(smjer računovodstvo) kao redovan student. Doslovce je sve položio u roku.


A nije da nije igrao ozbiljan, profesionalan nogomet i da nije prenapregnut u bavljenju sportom od svoje najranije mladosti.

Još kao sedmogodišnjak ga je otac vodio na treninge u Dinam0 u kojem je bio punih 15 godina, kao rijetki igrač na lijevoj strani došao je i do prve momčadi. Pritom je igrao za sve hrvatske mlade reprezentacije, od 15. do 21. godine. Imao je i inozemne transfere u Italiji i Poljskoj, nedavno se vratio u Hrvatskoj kako bi bi diplomirao. I sada je pojačanje Hrvatskog dragovoljca koji s novim trenerom Davorom Mladinom postaje ugodno iznenađenje.„Moram reći da sam završio fakultet isključivo zbog sebe. Svi me pitaju je li mi bilo teško, ali zaista moram reći da nije bilo baš komplicirano. Uspio sam diplomirati nakon točno sedam godina iako sam sve ispite dao puno ranije. No diplomski se odužio jer sam posljednju godinu proveo profesionalno igrajući u Poljskoj”. Riječi su diplomca Mamića. Koji nastavlja svoje izlaganje:

„Nije mi to bilo teško jer sam tako bio organiziran od prvih dana kada sam počeo igrati nogomet. Uvijek sam želio biti u toku s gradivom da mi se ne nagomila i na taj način sam sve ispite dao bez problema. Da, jesam, ponosan sam. Svih tih sedam godina profesionalno sam igrao nogomet na visokoj razini, za ozbiljne klubove, učio sam u autobusu, navikao sam s ei sve je išlo kako treba. Kažem, nisam zaostajao pa je to išlo fino. Da, s ovom naobrazbom i dalje mi je želja ostati u sportu, mislim da tu mogu puno dati”.

Od naših fakultetski obrazovanih igrača najčešće se spominje bivši „vatreni”, Slaven Bilić, On je završio Pravni fakultet, u roku. Inače, otac mu je bio i dekan te visoke školske ustanove. Sam ističe da ga je otc tjerao na učenje i da mu je zahvalan na tome.

 

Idemo dalje, od velikih, ponajboljih svjetskih nogometaša jedinstveni je lik pokojni Brazilac Socrates. On je član čuvene generacije Brazila 1982. godine, tu momčad drže najboljom svih vremena koja nije osvojila svjetski naslov. U njoj je kapetan bio Socrates, a nisu ga doktor zvali zbog sjajne inteligencije koju je pokazivao dok je igrao nogomet. Ne, on je diplomirao i medicinu i filozofiju.

Nedavno smo gledali Euro, uživali smo u predanosti i borbenosti Giorgija Chellinija. Taj sjajni obrambeni igrač, član Juventusa, jedan je od najzaslužnijih za talijansko osvajanje europskog naslova. Iako u poznim godinama, on je odavno završio fakultet, diplomirao je ekonomiju. Još prije 11 godina. Fantastično.

A sjećate li se Čeha Pavela Nedveda iz Juventusa. Taj sjajan napadač i mangup na terenu diplomirao na matematiku. Sada se i ne čudimo, rušio je suparnika svojim driblinzima i prodorima kao da je računao akceleraciju i kontra akceleraciju.

Diplomirati matematiku uspjelo je rođenom Kameruncu, braniču Jean-Alainu Boumsong-Somkongu (karijeru počeo u Le Havreu, a završio u Panathinaikosu).

Nekoliko godina slovio je kao najbolji vratar svijeta. Nizozem ac Edwin van der Saar nije tkogod, i on je završio ekonomiju. Kao prvi golman i Ajaxa i Uniteda i nizozemske reprezentacije učio je za vrijeme putovanja. A danas kao diplomirani ekonomist radi kao šef marketinga u svom matičnom klubu, Ajaxu.

Njegov zemljak Edwin van der Sar je nekad bio najbolji golman na svijetu. Nakon što je okačio kopačke o klin posvetio se svojoj struci, diplomiranog ekonomiste, a trenutno radi kao šef marketinga u Ajaxu, klubu u kojem je ponikao.

Andres Iniesta, takav igrač volio je biologiju. I diplomirao ju je. U roku. A igrao je za svoju Barcelonu godinama na tri bojišnice i bio glavni čovjek španjolske reprezentacije. Šteta što se češće uz njegovo prezime ne spominje njegova završena visoka škola.

A pogledajte ovo. Sjećate li se odličnog Nizozemca Arjana de Zeeuwa. Igrao je u Premier ligi kroz nekoliko klubova, bio i u nacionalnoj vrti. Diplomirao je na kriminalistici, danas radi u nizozemskoj policiji kao forenzički detktiv. Razotkriva najteže krvne delikte i zločine.

I u Realu je bilo onih koji su završili fakultet, Esteban Graner je bio dugo godina bitan kotačić madridskog kluba, tu je i postao diplomirani psiholog. Kasnije je igrao za Real Sociedad, a danas ima privatnu ordinaciju.

Izbornik islandske reprezentacije je zubar Heimir Hallgrimsson, koji i dalje Islanđanima popravlja zube, dok je njihov vratar Hannes Halldorsson filmski redatelj.

Bivši napadač njemačke nogometne reprezentacije, a danas njezin direktor Oliver Bierhoff također se može pohvaliti diplomom. On je 2002. godine, dok je još aktivno igrao, završio studij ekonomije. Povijest ga pamti kao sjajnog realizatora i prvog strijelca zlatnog pogotka u nogometnoj povijesti, u finalu Eura u Engleskoj 1996. godine.

Belgijanac Vincent Kompany koji se proslavio u Cityju također ima diplomu. Belgijski reprezentativac završio je izvanredni studij poslovne administracije (MBA) te očekuje da će mu stečeno znanje pomoći u razvoju poslovne karijere nakon prestanka karijere.

I šlag za kraj. I danas razvaljuje kao igrač, ali je malo znano da je Romelu Lukaku završio studij turizma i odnosa s javnošću, a osim toga je i sjajan u jezicima. Govori engleski, španjolski, nizozemski, francuski i portugalski, a razumije i njemački te svahili.

Vratimo se malo i našim uspješnim studentima-nogometašima. Nejkdašnji Hajdukov stoper Goran Milović u redovnom je roku diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a bivši igrač Lokomotive i Dinama, kasnije Rudeša, Leonard Mesarić magistrirao je pedagogiju i informatiku te upisao i doktorski studij pedagogije.

Jedna od Dinamovih legendi je bio dr. Željko Matuš, državni reprezentativac i liječnik, stomatolog koji je završio medicinski fakultet kao igrač. Dinamo je dao i tri diplomirana pravnika koji su studij završili kao aktivni igrači. Prvi je bio Gordan Irović, drugi Josip Kuže a treći Branko Devčić koji je kao pravnik kasnije i radio u Dinamu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI