MESIJA ILI MAČAK U VREĆI? PPD Zagreb vratio trenera koji nema pokriće

Goran Stanzl/PIXSELL

Veselin Vujović novi je trener PPD Zagreba. Crnogorski stručnjak vraća se kući, nakon što je smijenjen 2016. godine. Trener koji je uvelike poznat po svome karakteru pokušat će pomoći Zagrebu da se vrati na staze stare slave te da iz postojećeg rostera napravi respektabilnu ekipu koja će biti konkurentna u SEHA-i te u Ligi prvaka. Zagreb je s njim dolazio do četvrtfinala Lige prvaka, a jednom je čak u Parizu s PSG-om odigrao 32-32. Osvojio je treće mjesto SEHA lige i dvostruku domaću krunu. Dovoljno da mu se pruži druga prilika.

Što to znači za PPD i rukomet u Zagrebu? Malo, ili gotovo ništa. Vujović nije trener koji oduševljava taktikom niti ju zna postaviti. U rukometnim krugovima je poznat kao trener koji nedostatak znanja i vođenja rukometne utakmice nadomjesti vikom, dernjavom i pritiskom na suce. No ono što mu se ne može uzeti jest to da je vrhunski motivator. Često su igrači znali reći kako su nakon njegove motivacije mogli glavom srušiti zid. No u dugoj rukometnoj sezoni koliko je to realno? A baš i nije. Dobio je na vođenje rukometnu reprezentaciju Slovenije koja je po imenima stvarno reprezentacija za svaki respekt. Tamo su igrači poput Mačkovšeka, Marguča, Blaža Janca koji su nezamjenjivi u svojim klubovima, plus priključilo se nekoliko novih mladih igrača koji su tek ušli u reprezentaciju.

Njegov rad je očit: 2016. godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj je završio na 14. mjestu, 2017. godine je na Svjetskom prvenstvu bio treći, da bi ponovno na Europskom prvenstvu 2018. završio osmi, a na prošlo Svjetsko se nije ni kvalificirao! Ne baš bajno za rukometnog stručnjaka. Ajmo dalje. Nakon što je dobio otkaz u Hrvatskom prvaku, nakratko je preuzeo Koper s kojim također nije imao nekih bljeskova, Celje i Gorenje Velenje su stvarno bili bolji. Tada je otišao u Železničar iz Niša gdje također nije imao uspjeha jer su i Superkup i Kup i prvenstvo osvojili rukometaši Vojvodine.

I sada se vraća u nazad u PPD nakon što je Branko Tamše potopljen u Danskoj. Dati otkaz treneru radi jednog kiksa protiv Aalborga je glupo. Gubio je utakmice protiv objektivno jačeg PSG-a i Veszprema i sada se dogodio ovaj kiks i odmah otkaz. Da ne govorimo o činjenici kako ekipa Zagreba nema desnog vanjskog, da tu ulogu u ovome trenutku obnaša kapetan Zlatko Horvat koji je desno krilo. OK, dići će momčad iz sivila, ali uzmite u obzir da kada su padala velika rukometna imena u Zagrebu, Vujović je na raspolaganju imao puno bolji roster nego što ima sada. Cingesar, Skok i Miklavčić su bili sa slovenskom reprzentacijom, dok su sa našom reprezentacijom bili Stevanović te Horvat.

Neki od igrača koji su tada bili u rosteru (2016.) su Domagoj Pavlović, Tin Kontrec, Leon Šušnja, Luka Šebetić, Stipe Mandalinić, Tonči Valčić, Igor Vori, Dobrivoje Marković. Miks iskustva i mladosti koji se mogao ravnopravno nositi s dobrim ekipama jer su dugo vremena igrali SEHA i Ligu prvaka. Od postojećeg rostera Gadža i Vistorop vuku koliko mogu, ali nisu još na toj razini, Ašanin je odličan golman, kao što su Bečiri i Šipić pivoti. Ostatak ekipe  prvi put praktički igra malo ozbiljnije utakmice i to se vidi. Trebat će vremena da se to ukomponira i pohvata na terenu, ali sada, odmah da će doći rezultat koji Zagreb traži, po mojem mišljenju nemoguća je misija, unatoč “karizmi” Vujovića.



Vrijeme će reći jesam li ili nisam bio u krivu, ali dugoročno gledano, Tamše bi prije posložio tu ekipu nego Vujović. No, Zagreb kao Zagreb, hoće rezultat odmah i sad, iako to možda trenutačno nije realno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI