NAŠ STUČNI KOMENTATOR: ‘To je velika opasnost za kvalitetu nogometa! Uz njih su svi bolji, samo me strah kako će sve izgledati kada oni napuste reprezentaciju!’

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

„Nemate pojma koliko je bitno da smo ovu utakmicu dobili, a mogli smo je lako izgubiti”, dočekao nas je trener Ivo Šušak, naš stručni komentator, čovjek s neprocjenjivim iskustvom. Dakako, riječ je o pripremnoj utakmici naše reprezentacije uoči svjetske smotre, protiv Saudijske Arabije koju smo dobili 1-0 pogotkom Kramarića u 82. minuti, objavilo je Dnevno.

Ivo Šušak imao je vrlo zanimljivu trenersku karijeru. Od odgajanja velikih hrvatskih talenata, sve do statusa heroja u dalekoj Gruziji. Rođen u Širokom Brijegu, Šušak je svoju karijeru na klupi započeo kao trener mlađih selekcija u Dinamu. Njegove metode prošli su kasnije brončani iz Francuske te hrvatski i svjetski nogometni velikani Zvone Boban i Robert Prosinečki. Njegov prvi seniorski posao bio je Dinamo, ali onaj iz Vinkovaca. Ostao je jednu sezonu, a zatim otišao u trećeligaša NK Zagreb.

Preuzeo je Zagreb, za glavnog igrača postavio Nikolu Jurčevića te je Pjesnike u dvije godine od treće lige doveo do prve jugoslavenske. Tamo nikad nije zaigrao jer se država raspala, a Šušak je Zagreb u premijernoj HNL sezoni doveo do drugog mjesta. Nakon Zagreba, otišao je u Sloveniju, zatim u Osijek, a onda je bio red na Hrvatski dragovoljac koji je vodio u njihovoj prvoj HNL sezoni 1996/1997.

‘Nije se moglo disati’

Nakon suradnje sa Stjepanom Spajićem, legendarnim Rođom, u razdoblju u Dragovoljcu, prihvatio je poziv ‘tate Ćire’ te je postao Blaževićev pomoćnik na SP-u u Francuskoj. Šušak je tako, kao i njegovi učenici Boban i Prosinečki, uzeo prvu hrvatsku medalju sa svjetskih prvenstava. Tri je godine vodio u21 ekipu koju je odveo na EURO 2000. Kroz tu ekipu prošli su Bišćan, Mikić, Šokota, Pletikosa, Tudor, Balaban, kao i tragično preminuli Sabolčki.



Pobijedila je ta generacija Španjolsku koja je imala Xavija i Iniestu, Italiju s Pirlom, a slavio je i veliku pobjedu od 6:2 protiv tadašnje SR Jugoslavije, zajednice Srbije i Crne Gore, u Beogradu. S velikom nadom su mladi Vatreni otišli na EURO, ali skupinu nisu prošli. Češka i Nizozemska su s jakom generacijom bili bolji, a sa Španjolskom je završilo 0:0.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

„Na osnovu svog iskustva znam što su pripremne utakmice one su najteže za igrati, pogotovo sada u ovom zgusnutom rasporedu. Pa, svi naši igrači još su u nedjelju igrali prvenstvene utakmice, sada je srijeda i igraju na drugom kontinentu na temperaturi većoj od 32 stupnja. Slušam ovo što kaže mladi i spremni Lovro Majer. On priča da se nije moglo disati. I tu treba tražiti tajnu ne samo skromnije predstave, nego i pogubljenosti nekih igrača. Ipak, jedan problem je još veći, mislim da sam ga osjetio. I ne ide organizatorima na čast, samo da tako ne bude na samom svjetskom prvenstvu”, govori nam Ivo Šušak.

Na što konkretno ciljate, pitamo ga pomalo iznenađeno…

„Pa, jeste li vidjeli ambijent u kojem se igrali. Ta, bilo je tek nekoliko stotina gledatelja. Vidim da postoji opasnost da i na samoj svjetskoj smotri stadioni budu poluprazni. To je velika opasnost za kvalitetu nogometa, za doživljaj. I vrhunskim igračima u toj otužnoj atmosferi nije lako igrati. Sve su to ljudi koji igraju iz tjedna u tjedan pred krcatim stadionima, u nabrijanoj atmosferi i naučili su tako davati najviše od sebe. Ovo danas je izgledalo turobno. Ma, i to je razlog slabije predstave naših. Vidim da i Dalić govori da mu ova utakmica možda i nije bila potrebna. A jest, mora se nešto igrati, ali ovo je bilo isuviše deprimirajuće što se tiče ambijenta. Prije Rusije smo igrali s Brazilom u Liverpoolu pred nekoliko desetaka tisuća gledatelja, sjećate se”?

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Dobro, unatoč skromnoj partiji ništa se ne mijenja u našim očekivanjima i ambicijama?

„Ni slučajno. Vidjeli smo u zadnjem dijelu utakmice kada su ušle ove naše perjanice, a ja nemam riječi da ih opišem, Modrić i Perišić, da sve sjeda na svoje mjesto. Samo me strah kako će sve izgledati kada oni napuste reprezentaciju. Imamo mi talenata koji će ih nadomjestiti, ali trebati će vremena dobiti takav kapital kao što su oni. To su svjetske klase, i to godinama. Najviše svjetske klase. Nisu se sigurno umorili, a rastrčali se jesu, održali svoju imaginaciju u igri i od njih puno očekujem.”, kaže i zaključuje:

“Uz njih su svi bolji, vidjeli smo to i danas. Dobro je što se nitko nije ozlijedio, mislim da su Saudijci imali preveliku želju, bili pregrubi i da je jordanski sudac bio nedorastao utakmici. Mi smo svjetski doprvaci, pa ne može dozvoliti da nas se tako tuče. Unatoč svega, dobro je da smo dobili. Jer, da smo izgubili krenuli bi i svakakvi napisi, jer takvi smo. Pokvarilo bi se ono što se mjesecima stvaralo, ugođaj oko reprezentacije, a sada je to izbjegnuto. Biti će sve dobro, vidjeti ćete”!

Eto, poput pedagoga i kao nekad svoje nogometaše oraspoložio nas je Ivo Šušak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI