NEKA PATI KOGA SMETA, HRVATSKA JE PRVAK EUROPE! Bravo Barakude, Mađari pali u pravoj drami

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska je prvak Europe u vaterpolu! Kako to lijepo zvuči. Hrvatska je slavila protiv Mađarske 10:9 u dramatičnoj utakmici. Tako smo Mađarima uzvratili za poraz  četvrtfinalu Igara u Tokiju i po drugi put uzeli naslov prvaka Starog kontinenta.

U nezaboravnoj atmosferi Spaladium Arene, pred više od 9000 gledatelja jer bilo je očito i da je ušlo ponešto gledatelja preko dozvoljenog kapaciteta, Barakude su trijumfalno okončale put prema europskom zlatu. Utakmica i drama koja neće tek tako izblijediti iz sportskih sjećanja, do zadnje sekunde je bilo napeto.

Prvo plivanje za loptu osvojio je Konstantin Harkov za Hrvatsku, ali taj prvi napad nismo realizirali, baš kao što nijedna reprezentacija nije uspjela pogoditi u svojoj prvoj situaciji s igračem više.

Poslije dvije i pol minute igre u prvoj četvrtini Harkov je s desne strane neobranjivo pogodio, međutim odmah u idućem napadu precizan je bio i mađarski ljevak, Gergo Zalanki, u trenutku dok je isključen bio Matias Biljaka. Na polovici prve četvrtine kontru su nam prodali Mađari, Csaba Vendel Vigvari je sjajno uočio Erika Molnara i ovaj nije imao težak posao, lakoćom je matirao Marka Bijača za vodstvo Mađarske.

Uslijedio je naš igrač više i proigravanje Andrije Bašića za Rina Burića koji je iskočio na dva metra, a po identičnom receptu Barakude dolaze i do vodstva od 3:2, s tim što je sada dodavač bio Jerko Marinić-Kragić, a strijelac Ivan Krapić. Da Hrvatska ne uđe s vodstvom u drugu četvrtinu, pobrinuo se sa svojim drugim golom Molnar.U drugoj četvrtini gotovo četiri minute čekali smo na zgoditak, sve dok Harkov nije pogodio s igračem više. Pregršt napada imali su i Mađari za izjednačenje, ali i naši reprezentativci za otići na dva razlike prije poluvremena, no sve je ostalo na tom jednom jedinom pogotku u drugoj četvrtini.

Treća četvrtina nije mogla bolje početi, isključen je Zalanki, a Burić pogodio za 5:3 nakon što ga je pronašao Harkov. Nažalost, do isteka prve minute te treće četvrtine uspjeli smo primili gol (Toni Josef Nemet), napraviti prekršaj u napadu i ostati s igračem manje, jer u povratnom plivanju isključen je Marko Žuvela, ali srećom njegov imenjak Bijač bio je na pravom mjestu.

Krisztian Manhercz je realizirao petarac za 5:5, nezadrživi Burić tri minute prije kraja treće četvrtine donosi novo vodstvo Hrvatskoj, ali Akos Konarik s igračem više pronalazi rupu na bližoj Bijačevoj vratnici i pogađa za 6:6.

Na ulasku u posljednje dvije minute ove dionice do svog trećeg gola dolazi i Harkov, da bi Vigvari zabio u trenutku dok su snage u bazenu bile poravnate.

Golom Bašića s igračem više Hrvatska je s plus jedan (8:7) ušla u posljednju četvrtinu u kojoj je prva do gola stigla Mađarska (Szilard Jansik s igračem više).

Show s petercima u završnici

Poslije tog mađarskog gola uslijedilo je dugo zatišje, više od četiri minute čiste igre bez gola, da bi onda Loren Fatović pobjegao u kontri i izborio peterac kojeg u pogodak za 9:8 pretvara Jerko Marinić-Kragić.

Peterac su u idućem napadu dobili i Mađari, ali Manhercz je pogodio prečku, nakon čega u novu kontru bježi Žuvela i iznuđuje još jedan peterac, a ponovno je za Hrvatsku precizan bio Marinić-Kragić.

Pola minute prije kraja Mađari su preko Jansika uspjeli smanjiti na 10:9, ali više od toga se nisu približili.

Naši reprezentativci su u napetoj završnici iskontrolirali tijek zbivanja u bazenu, ne dozvolivši Mađarima da im ukradu loptu i ugroze vrata Marka Bijača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI