NEKAD JE PADALA I ZVEZDA A SAD OVAJ DIV DOŽIVLJAVA AGONIJU: Prodaju igrača za aluminijski gol!

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Već je prožvakana priča o prodaji Nogometnog kluba Cibalia na specijaliziranoj web stranici za oglase, popularnoj Njuškalu. No, taj potez iz prošle godine zorno je pokazao u kakvom stanju nam je ne samo sport, sportaši i djelatnici u njemu, nego i cijelo društvo. Grad Vinkovci je odgovoran za klub jer mu je i većinski vlasnik.

Nekadašnji stabilan prvoligaš i ponos hrvatskog nogometa još iz doba bivše države danas tavori u Drugoj ligi i doslovce preživljava kao u umirovljenik pokraj kontejnera, čekajući da netko ostavi mrvice od svog objeda. Istina, klub još živi, natječe se, ali sve je to samo finta i maska. Klub je u krizi, velikim dugovima, poglavarstvo Grada Vinkovaca ne vidi rješenje, a ruinu od kluba nitko neće kupiti. A i zašto bi? Što se uopće prodaje?

Spominjali su se kojekakvi ulagači, pa i iz inozemstva. Nekad bilo, sad se spominjalo, tako je to izgledalo.

Iz Cibalije stižu samo neuobičajene vijesti…

A početkom ove godine vidjeli smo smiješnu vijest. Vezni igrač Cibalije, Rene Šarić (21) prešao je u Rudeš. Ništa čudno u tome, zar ne? Ali, Rudeš Cibaliji kao odštetu za taj transfer poslao tri aluminijska gola s mrežama. U vrijednosti, kažu, nekih 45 tisuća kuna. U Cibaliji su još tvrdili da su dobro prodali igrača kojem za šest mjeseci ističe ugovor.



I kada to potencijalni ulagač pročita, što da misli, da kupi takav klub. Nemojmo biti smiješni.
A početkom prošle godine svi smo bili šokirani… Osvanuo je oglas na Njuškalu da se Cibalia prodaje. I cijena je bila precizno navedena – 6,5 milijuna kuna ili 874.041 euro.

Oglas je doslovce izgledao ovako:
“Prodaje se većinski paket dionica nogometnog kluba HNK Cibalia iz Vinkovaca. Za sve dodatne informacije zvati gradsko poglavarstvo Vinkovci”.

Bila je to vijest dana, mjeseca.

Ubrzo se i saznalo tko je objavio taj oglas. Sam se javio Tada vinkovački nezavisni gradski vijećnik Damir Jakšić i objasnio kako je upravo on objavio oglas za prodaju kluba na Njuškalu.

“Stavio sam Cibaliju na Njuškalo da pomognem gradu prodati većinski paket dionica. Bojim se da ni nakon neuspjela natječaja za prodaju i njegova produljenja neće biti ništa od prodaje kluba. Cibaliju su gospoda do temelja uništila i toliko zadužila da nitko nije zainteresiran za kupnju kluba po trostruko većoj cijeni nego što vrijedi”, rekao je Jakšić i dodao:

“Za dosadašnje uništavanje Cibalije nitko nije odgovarao. Na sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca kao neovisni vijećnik tražio sam pismenim putem zadnje financijsko izvješće i reviziju kluba, uzalud…”

Cibalia je još 2018. igrala Prvu HNL, a onda su krenuli problemi s dugovima iz kojih se još nije izvukla. Grad pokušava spasiti situaciju prodajom većinskog paketa dionica na sve načine. I stalno se spominju potencijalni ulagači, zacijelo tek toliko da se u umire i navijači i slavonska javnost.

Da bi se išta prodalo, pa makar to bio nogometni klub, onda to mora biti roba koja vrijedi. Pod krinkom “ulaganja” ne može se prodati ni kilogram jabuka. Cibalia u ovome trenutku malo vrijedi, Grad Vinkovci bi se želio riješiti tereta, jer na jedvite način održava utopljenika iznad vode, a i to košta.

No, nisu Vinkovci i Cibalia takav raritetni problem u Hrvatskoj. Zar nije ista situacija u Gradu Splitu s košarkaškim klubom, nekadašnjom slavnom Jugoplastikom koja danas nosi ima grada podno Marjana. Pa, i Cibona s Gradom Zagrebom nestaje, Košarkaški klub Zadar isto ovisi o Gradu. I svi su u navlas istoj nevolji kao i Cibalia.
Čekaju kupce, ulagače, sponzore, a nitko ne dolazi.

Poanta je jasna, u jedinicama lokalne samopuprave, gradovima, jednostavno nema novaca. I sport im je nakon razvaljenih vrtića, bolnica i prometnica postao zadnja rupa na svirali. I bez obzira čiji stranački dužnosnici osvoje grad priča je uvijek ista. “Nemamo novaca.”

I na kraju, ona čuvena grgovačka poslovica:
“Kad nema novaca prisiljen si prodati jeftino, ako ne i pokloniti da ne propadne, a kad imaš novaca možeš nabiti cijenu i čekati. Dočekat ćeš je!”
Cibalia i Grad Vinkovci su iz ovog prvog dijela poslovice.

Hoćemo li ikada čuti na vinkovačkim tribinama onu staru pjesmu navijača Dinama iz Vinkovaca i Cibalije:
“Ovo su Vinkovci, stadion Mladosti”…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI