Netko je pronašao efikasan način za legitimno ‘ubojstvo’ navijača

Goran Stanzl/PIXSELL

Kad čovjek baš pomisli da ne može gore, bude kud i kamo gore. Što drugo nego zaključiti samo prelistavajući Dinamov pravilinik o prodaji ulaznica u kojem se, između ostalog, tinejdžerima između 14 i 18 godina zabranjuje odlazak na utakmicu ako prethodno u klub ne dostave potvrdu staratelja i roditelja da im je to dozvoljeno.

Čak ako u cijeloj priči i tražimo dobru namjeru, jer činjenica jest da naš nogomet ima problema s huliganizmom, ovakav potez ne samo da je kontraproduktivan, nego i jadan. Jer, priča ima i drugu stranu, tribine su sve praznije, samo rijetki se udostoje gledati utakmice na stadionima bez infrastrukture, toaleta, krova, a kako u nogometu ipak najviše uživaju djeca i mlađi maloljetnici tako to je zabrana dolaska na tribine istih – čisto maskiranje problema.

Ipak, citirajmo članak tog čuvenog Dinamovog pravilnika;

”Prodaja ulaznica je personalizirana te je prigodom kupovine za svaku ulaznicu potrebno predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu. Sve osobe koje žele pristupiti Stadionu bez obzira na dob moraju imati ulaznicu. GNK Dinamo ne preporuča dolazak na utakmicu osobama mlađim od 5 godina, dok osobe mlađe od 14 godina moraju biti u pratnji punoljetne osobe. Na navijačkoj tribini osobe mlađe od 18, a starije od 14 godina, moraju imati potpisanu i klubu dostavljenu suglasnost roditelja, staratelja ili pravnog zastupnika”.

Ako uzmemo u obzir da su nogometni djelatnici u konačnici u pravu što se žale kako im država, misli se tu na policiju i pravosuđe, ne pomaže dovoljno u zaštiti od navijačkih nereda to je uzimanje za pravo da se maloljetnicima zabranjuje odlazak na utakmice ipak presedan za kojeg klubovi nisu ni zaduženi, niti bi na to trebali imati pravo.



Kao što pravo na pričanje o huliganizmu ne bi trebali imati oni koji su pod ozbiljnim optužbama za kriminal, ako zbog ičega drugog onda zbog dobrog ukusa…

Na nedavno održanoj Konferenciji u Sisku koja se bavila temom sigurnosti na našim stadionima čuli smo tako izvršnog direktora Damira Vrbanovića kako govori:

“Svjesni smo da stvari još uvijek nisu blizu razine koju priželjkujemo, bez obzira na pohvale koje dolaze iz redova Uefe i MUP-a. Huliganizam se ne može opravdati nekakvim “romantičnim idejama”, njemu nema mjesta na stadionima. HNS ne može riješiti sam takve probleme, potrebne su poluge vlasti koje pokazuju sve više razumijevanja za to. Naslovnice trebaju pripadati igračima, a ne huliganima”.

Ironije radi, i njemu često pripadnu naslovnice. Zbog malo gorih stvari.

Bilo bi zanimljivo čuti kako bi mladi Damir, kad je bio 16-godišnjak i išao po utakmicama, gledao na ovakve ideje…

Idemo dalje, Krešimir Antolić, povjerenik za sigurnost GNK Dinama, prezentirao je podatke o sigurnosti na utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige te klupske kazne. I nije da ne govori točno, No, zabranjivati maloljetnicima ulaz je ipak nonsens. Jasno je potpuno da se klub kojeg Antolić predstavlja želi rješiti po njih neprimjerenih povika maloljetnika koji su, a imaju na to pravo, protiv klupske uprave i sive eminencije kluba Zdravka Mamića. Pa,i sam je Mamić vikao i s tribina i iz loža protiv prethodnih uprava nakon kojih je on naslijedio vođenje kluba. K tome, ta siva eminencija kluba je zbog neprimjerenog ponašanja i prečesto na naslovnicama, kad je već o naslovnicama riječ.

Dakle, Antolić kaže:

”Pokrenuto je 70 disciplinskih postupaka, pri čemu su tri najzastupljenija razloga bila uporaba pirotehničkih sredstava, govor mržnje (rasna diskriminacija) i kršenje propozicija. UEFA, dodao je Antolić, klubove u svojim natjecanjima kažnjava još i zbog blokiranih prolaza, neovlaštenih predstavnika medija, bacanja predmeta, drugih nereda među gledateljima, ulaska gledatelja u teren, nanošenja štete, korištenja laserskog pokazivača i odugovlačenja nastavka igre od strane sakupljača lopti”.

I sad će sve to prestati kad se zabrani ulaz maloljetnicima na stadion Dinama? Blago nama. Tko se toga dosjetio? Ime i prezime molimo!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI