(VIDEO) NEZABORAVNI DANI ZA HRVATSKU: Povijesna pobjeda ne blijedi i slke slavlja se ne zaboravljaju, svi su slavili srebrne Vatrene!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prije tri godine na današnji dan, Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji odigrala posljednju utakmicu u svojem fantastičnom nizu u dolasku do svjetskog srebra. Bili su to dani za pamćenje, a završni od njih dogodio se 15. srpnja 2018. u finalu protiv Francuza na Lužnjikiju u Moskvi, kada je protivnička reprezentacija došla do naslova s 4:2, ali nije  značajno umanjila hrvatski ponos i sreću zbog sjajne serije.

Hrvatska je slavila dok je turnir trajao, a nezaboravno slavlje dogodilo se po povratku reprezentacije kući. Probijanje Zagrebom prema Trgu bana Jelačića trajalo je satima zbog rijeke ljudi po putu nakon slijetanja hrvatskih srebrnih, a iako su zasigurno bili umorni, hrvatski junaci su i u tom danu blistali dok su se u autobusu probijali prema centru Zagreba i potom na pozornici slavili s narodom na središnjem trgu u glavnom hrvatskom gradu.

Proslava je bila završni čin nakon nogometnih tjedana koje su Hrvatsku ‘prikovale’ uz televizore, a veliki broj navijača bio je uz momčad u Rusiji.

Hrvatska serija u Rusiji imala je puno velikih postaja koje se pamte. Posebna je stigla u polufinalu, prije nešto više od tri godine, kada je u polufinalu također na moskovskom Lužnjikiju s 2:1 ‘pala’ Engleska. Odlučujući gol Marija Mandžukića u produžecima bio je za povijest jer je njime Hrvatska stigla do novog najvećeg nogometnog uspjeha, korak ispred legendarne generacije koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 20 godina ranije, 1998. u Francuskoj.

Kako je izgledala pobjeda koja je osigurala srebro, prisjetimo se – ovdje.



‘Mandžo’ je time potvrdio status jednog hrvatskih junaka na putu do srebra, ali najveći junak bila je čitava momčad predvođena Zlatkom Dalićem i njegovim stručnim stožerom.

Među hrvatskim junacima, Luka Modrić je zbog svojih predstava u dolasku do srebra zaslužio priznanje za najboljeg svjetskog igrača u 2018. godini. No, kako zaboraviti i sve ostale koji su dali puno – poput svih aduta u obrani, u sredini terena i u napadu, poput Danijela Subašića na golu u hrvatskom prolasku nakon penala u osmini finala protiv Danaca i u četvrtfinalu protiv Rusa?

Za taj niz moralo se spojiti sve na putu koji je trajao mjesec dana.

Hrvatska je u Rusiji krenula stazom prema velikom uspjehu s tri pobjede u skupini, 2:0 protiv Nigerije, blistavih 3:0 protiv Argentine i 2:1 protiv Islanda, kada je bilo prilike i za malo opuštanja jer je prolazak dalje već bio siguran.

Sada aktualni polufinalisti Eura Danci su u osmini finala ‘slomljeni’ nakon penala, do kojih se došlo s 1:1 nakon 90 minuta i produžetaka. Četvrtfinale protiv domaće Rusije donijelo je novi veliki ‘triler’, također s odlukom nakon penala, s 1:1 poslije 90 minuta i 2:2 nakon što su bili završeni produžeci. Polufinalnih 2:1 nakon produžetaka protiv Engleza se ne zaboravlja, a potom su Francuzi stali na put na završnoj prepreci, kada je na hrvatskoj strani bilo i tuge i ljutnje zbog dosuđenog penala kod 1:1 u završnoj fazi prvog poluvremena. Nakon što je sudac Nestor Pitana išao provjeriti kontakt rukom Ivana Perišića u kaznenom prostoru, Argentinac je poslije intervencije VAR-a ‘svirao’ penal za Francusku, a Antoine Griezmann iskoristio je tu šansu za gol za 2:1, što je usmjerilo njegovu momčad prema pobjedi.

Velike utakmice očito ne mogu bez takvih, teških trenutaka, no srećom za Hrvatsku – veselijih je u svim ruskim danima bilo puno više. Srebro se ne zaboravlja, a kako bi bilo sjajno vidjeti nešto slično iduće godine u Kataru, kada nas čeka novo nogometno ‘ludilo’!

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI