BIT ĆE JAKO NAPETO! Hrvatska traži ostanak među velikima, jedan put je najsigurniji

Hrvatska i Portugal će večeras s početkom u 20:45 sati ugostiti Portugal na Poljudu, a Vatreni će u toj utakmici tražiti pobjedu i zadržavanje u najjačoj Ligi A europske Lige nacija. Tri boda bila bi velika stvar i to je najsigurniji recept za ostanak, ali dolazak do cilja može se dogoditi i u slučaju da ishod utakmice u Splitu bude drugačiji.

Hrvatski reprezentativci će svoj dio priče pokušati obaviti protiv Portugalaca, a o raspletu skupine odlučivat će i utakmica Francuska – Švedska koja će biti odigrana na Stade de Franceu, također uz početak u 20:45 sati.

Dok čekamo rasplet, kalkulacije nam nude nekoliko scenarija.

Uoči posljednjih 90 minuta natjecanja u skupini 3 Francuska je s 13 bodova osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir, Portugal ima 10 bodova i sigurno je drugi, dok Hrvatska i Švedska imaju po tri boda.

Prvi kriterij za određivanje pozicije na ljestvici je broj bodova, a Hrvatska i Švedska su trenutno izjednačene s po tri boda.Nakon toga gleda se broj bodova osvojen u međusobnim susretima, obje su ekipe osvojile po tri boda, zatim se gleda gol-razlika u međusobnim susretima, ona je također izjednačena (3:3). Jednak je i broj golova (3) koje su momčadi zabile u međusobnim susretima, kao i broj golova postignut na gostovanju (1) u međusobnim ogledima.

Idući kriterij je ukupna gol-razlika u skupini, i po tome su Hrvatska i Švedska izjednačene, obje imaju -6.

Tek sedmi kriterij, ukupan broj postignutih golova, gura Hrvatsku ispred Šveđana. Hrvatska je zabila sedam, a Švedska samo tri gola.

Vatreni za ostanak u najvišem razredu Lige nacija ne smiju u utorak ostvariti lošiji rezultat od Švedske.

U slučaju da utakmice u Splitu i Saint-Denisu završe bez pobjednika, Hrvatska bi zadržala treće mjesto, dok bi Švedska ispala u B razred Lige nacija. Izuzev u slučaju da utakmica u Splitu završi 0:0, a u Francuskoj s minimalno 5:5, jer bi Švedska tada bila bolja zbog većeg broja postigutih golova.

U slučaju da obje reprezentacije upišu pobjedu ili obje izgube, odlučivat će ukupna razlika golova u skupini.

Ljestvica:
1. Francuska 5 4 1 0 8:3 13 bodova
2. Portugal 5 3 1 1 9:2 10
3. Hrvatska 5 1 0 4 7:13 3
4. Švedska 5 1 0 4 3:9 3

Posljednje kolo, 17. studenog:
Hrvatska – Portugal (Split)
Francuska – Švedska (Saint-Denis)

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI