DAN UZ KOJEG SE VEŽU I MNOGE KONTROVERZE! Ime duguje bogatim vlasnicima koji su darivali sluge

Nogomet je svečanost, napose za gorljive navijače, a kada se spoje nogomet i praznik onda je to svečanost nad svečanostima. Poput ‘Boxing Daya’ u Engleskoj, dana Svetog Stjepana kada engleski ligaši igraju redovita kola, iako cijeli ‘normalni’ nogometni svijet odmara.

N i u Engleskoj, a oni vole biti posebni, to je nogometni i državni i društveni praznik. ‘Boxing Day’! Podsjetimo se što je to – ‘Boxing Day’. Igranje utakmica dan nakon Božića, na blagdan Svjetog Stjepana, ima dugu i bogatu povijest, a sve je počelo 1860. godine. Tada su se susreli Sheffield FC i Hallam FC i odigrali prvu utakmicu u povijesti. Nakon toga je u Football Leagueu, u sezoni 1888/1889 Preston baš 26. prosinca pobijedio Derby 5:0. Bio je to početak tradicije.

I tako u Velikoj Britaniji se na božićni blagdan, na svim razinama, igraju prvenstvene utakmice. Utakmice se pokušavaju ždrijebom rasporediti tako da navijači ne moraju puno putovati, a najčešće nema velikih derbija kako bi se izbjegli neredi u blagdansko vrijeme. U kolektivnu memoriju Engleza u sjećanje se najviše urezao ‘Boxing Day’ 1963. godine, kada je u deset utakmica Division One, zabijeno 66 golova.

Naime, tih deset utakmica je završilo s nevjerojatnim rezultatima, a rekord je postavljen u Fulhamovoj pobjedi nad Ispwichem od čak 10:1. Terry Venables, budući engleski izbornik, tek se polako razvijao u velikog vezista Chelsea, Burnley je pregazio Man Utd s čak 6:1, Blackburn je u gostima ponizio West Ham s 8:2, Liverpool je zabio šesticu, a WBA i Tottenham remizirali su s po četiri gola u obje mreže.

No, za ‘Boxing Day’ se vežu i mnoge kontroverze, pa tako i priče da mnogi igrači ove utakmice igraju mamurni, pijani, premoreni. Pa je tako Portugalac Nani, legendarni portugalski krilni napadač i ključni član zadnje velike generacije Manchester Uniteda, otkrio je kako nogometaši u najatraktivnijem nacionalnom nogometnom prvenstvu liječe stres tijekom suludog blagdanskog rasporeda.Dok su svi oko njih prežderani, nalokani, okruženi prijateljima i obiteljima, nogometaši su u žestokom pogonu. Prvenstvene utakmice koje se igraju od 26. prosinca do 1. siječnja iznimno su gledane u Engleskoj i širom svijeta jer ih ljubitelji nogometa prate u raspojasanom raspoloženju, prežderani, pijani i bezbrižni.

Nani je tako nedavno uzburkao javnost izjavom:

“Volio sam izlaziti i zaružiti dok sam igrao za United, neću lagati, jer da bi se podnosio pritisak kojem su nogometaši tamo izloženi, potrebno se opustiti kvalitetnim noćnim izlaskom. To sam radio ja, ali to rade svi nogometaši tamo, posebno kada je sutra slobodan dan. Postoje ipak i važne iznimke od tog pravila u Engleskoj, a to su Božić i Nova godina. Tada nikoga u Engleskoj nije briga što radite, čak ni Alexa Fergusona. Primjerice, na Novu godinu smo regularno igrali i trenirali pijani. Trener je shvaćao pod kakvim smo stresom i pritiskom posebno tada i zašto nam tih par dana ne bi dao popust ako cijele godine živimo sportski?”

Postoji nekoliko razmišljanja o samom nazivu ovog “nogometnog praznika”, ali ona najprihvaćenija govori o gospodarima i slugama.

Naime, “Christmas box” engleski je naziv za božićni poklon, a bogati vlasnici nekada su svojim slugama i sluškinjama na Štefanje davali “Christmas boxeve”, te su taj dan nazivali Boxing Day. Tog dana sluškinje i sluge mogli su ući i u kuću s obiteljima. Drugi stav je, pak, da se na Božić u crkvama novac skupljao u kutijice, a dan kasnije bi se kutijice otvarale. Neki tvrde i da su brodovi na prekooceanskim plovidbama ukrcavali kutije s novcem za sreću, koje bi onda davali svećenicima u luci dolaska, a oni bi novac dan poslije Božića davali siromašnima.

Ova tradicija traje unedogled, Ujedinjeno kraljevstvo 26. prosinca igra nogomet, bio to Premiership, niže ili amaterske lige, svi igraju. Utakmice su raspoređene tako da navijači ne moraju puno putovati, a najčešće nema velikih derbija kako bi se izbjegli neredi u blagdansko vrijeme. Englesni treneri i igrači danas bi voljeli da im raspored nije tako natrpan, ali imaju sreće što nisu grali u pedesetima kada su utakmice bile na rasporedu na Božić te odmah dan nakon.

Danas im je ipak lakše. Još kad malo popiju…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI