DOBRO POZNAJE FRANCUZE: ‘Postali bismo svjetski prvaci da smo tada prošli!’

Tradicija utakmica Hrvatske i Francuske zasad nije sretna Vatrenima. Prije novog susreta u srijedu u 20:45 sati na Maksimiru u europskoj Ligi nacija, Hrvatska u sedam utakmica ima pet poraza i dva remija, a povijest međusobnih susreta dobro poznaje Aljoša Asanović, koji je u bogatoj karijeri promijenio puno klubova. Među njima su bila i tri francuska, MetzCannes i Montpellier, a Asanović dobro pamti to razdoblje u kojem je uživao od 1990. do ’94. godine.

‘Francuska je divno razdoblje moje karijere. Igrao sam, među ostalima, s mladim Zidaneom u Cannesu, pa Brunom Belloneom, Yannickom Stopyrom, Louisom Fernandezom… Došao sam u Cannes nakon što je otišao Mlinka (Marko Mlinarić, op.), nosio sam desetku, ne sjećam se koji broj je tada imao Zidane’, rekao je Asanović u razgovoru za Večernji list.

Bivši hrvatski reprezentativac dodao je da mu je jedino neugodno iskustvo iz Francuske bila ozljeda koju je pretrpio dok je igrao u Montpellieru, a više neugodnih iskustava bilo je dok je igrao za Vatrene.


Poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj se najviše pamti. Domaći su tada slavili s 2:1, što nijedan hrvatski reprezentativac ne zaboravlja – pa tako ni Asanović.

‘Znate kako gledam na tu utakmicu? Kao da je netko rekao: ‘Hrvati, dosta je bilo, dosta vam je treće mjesto!’ Jer poznavajući nas i naš mentalitet, tko zna bismo li mi uopće mogli apsorbirati da smo svjetski prvaci. A ja i danas mislim da bismo mi postali svjetski prvaci da smo ušli u finale! No, život je takav, stvari nekad ne idu kako ste si zamislili’, dodao je bivši hrvatski reprezentativac za Večernji.



‘Evo, i 20 godina nakon naše bronce netko je opet kazao: ‘Hrvati, dovoljno vam je srebro, što će vam više od toga’. Nadam se samo da nećemo opet 20 godina čekati na jedan takav uspjeh’, nastavio je Asanović, misleći na hrvatski poraz od Francuze u finalu SP-a preklani u Rusiji.

Osim na SP-u 1998. u Francuskoj, Asanović je za Vatrene igrao protiv Francuza i 2000. u prijateljskoj utakmici na Maksimiru. Gosti su tad slavili s 2:0, a igrače je tada pogodilo što je dio navijača podbadao Vatrene uzvicima ‘ole’ dok su Francuzi dodavanjima zadržavali loptu.

Asanovića je to toliko zasmetalo da nakon toga više nije igrao za Vatrene.

‘Nije bio pun stadion pa se sve s tribina čulo i zaista me pogodilo, odlučio sam se oprostiti. Žao mi je bilo u tom trenutku donijeti tu odluku, ali baš mi je prekipjelo. Jednostavno nisam mogao prihvatiti kako se kod nas uspjeh tako malo cijeni i tako brzo zaboravlja. Ma, ta jalnost će nas uništiti. Pa, ljudi moji, nismo mi Njemačka, koja ima 80 milijuna stanovnika ili Francuska sa 70 milijuna, mi ne ‘štancamo’ svjetske prvake. A opet, mi smo svjetski fenomen u nogometu i za mene podrška našoj nogometnoj reprezentaciji nikada ne bi ni trebala biti tema’, smatra bivši hrvatski reprezentativac.

Protiv Francuske nikad nije lako – pa Asanović očekuje težak posao i u srijedu navečer.

‘Da, eto Francuzi su nažalost crna mačka i ovoj našoj generaciji, kao što su bili i mojoj, a uvijek je zanimljivo igrati protiv njih. Evo, Portugal je odigravši 0:0 u Parizu pokazao da se i Francuze može zauzdati ako imaš čvrsti blok i ako imaš svoj dan. No, nekada možeš imati i najčvršći blok na svijetu, a on ti protiv Francuza ne mora ništa značiti jer imaju izvanserijske igrače’, zaključio je bivši hrvatski reprezentativac u razgovoru za Večernji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI