FRANCUZI UDARAJU ISPOD POJASA: ‘On je pravi simbol naivnosti Vatrenih’

Nakon što je Francuska svladala Hrvatsku s 2:1 na Maksimiru u četvrtom kolu Lige nacija, u tamošnjim medijima bili su relativno zadovoljni nastupom svoje reprezentacije. Francuze je najviše razveselila pobjeda, ali to nije pokrilo lošije stvari koje je pokazala momčad Didiera Deschampsa. Bilo je to drugi put zaredom s obzirom na to da su u Francuskoj željeli bolju predstavu i protiv Portugala kolo ranije, kad je završilo bez golova.

U svojoj analizi, list Le Figaro je u naglascima utakmice istaknuo hrvatsku obranu. ‘Hrvatska je previše lomljiva otraga’ – piše Le Figaro, dodajući da su Vatreni zaigrani, ali u obrani i dosta naivni.

‘To najviše simbolizira Vida, koji je pogriješio kod prvog gola, a djeluje kao da nije bio na pravoj poziciji i kod drugog’, ističe Le Figaro, s dojmom da je Hrvatska pokazala dobru tehničku kvalitetu, ali imala je dosta problema u zadržavanju napada protivnika.

‘Francuska još nije uvjerljiva s ovih 4-3-1-2’ – istaknuo je Le Figaro o momčadi koju vodi Didier Deschamps. Glavni minus ostaje što se Griezmann ne snalazi najbolje na svojoj poziciji u takvom francuskom sustavu, kao ‘desetka’ u momčadi, a takav dojam nije pokrilo ni što je bio prvi strijelac na Maksimiru.

U francuskim analizama izdvajaju se i pozitivne stvari koje je pokazala njihova reprezentacija. Naravno, na prvom mjestu je pobjeda, a tu su i aktivnost Mendyja i Dignea na bokovima, Mbappe koji je pokazao da se budi zabijanjem pobjedničkog gola, Lloris sa svojim obranama kojima je sačuvao pobjedu te ulazak Pogbe koji je pomogao gostima u završnoj fazi utakmice.



Na hrvatskoj strani, probleme u obrani naglasio je i France Football. U prvom planu bio je Vida, čija je pogreška kod prvog gola omogućila gostima rano vodstvo.

‘Gubitnik utakmice: Vida koji više nije pravi osigurač’ – piše France Football, dodajući da to danas izgleda jako daleko u usporedbi s izdanjima iz 2018. sa SP-a u Rusiji. Izdvajaju se pogreška kod prvog gola i start na Martialu u 19. minuti kod kojeg nije bilo penala, a na kraju, i činjenica da je zakasnio stići do Mbappea kod pobjedničkog gola Francuza. ‘Stoper Bešiktaša je potpuno izostao s utakmice’, zaključuje France Football.

L’Equipe je u analizama utakmice također izdvojio dobro i loše u igri Francuza, a među negativnim stvarima, istaknuli su Vlašićev gol za hrvatsko izjednačenje na 1:1 kod kojeg je došlo do nesporazuma u Deschampsovoj momčadi.

Nedugo nakon što je ušao mladi Camavinga, upravo on nije bio na istoj valnoj duljini s Nzonzijem, što je pomoglo hrvatskom strijelcu da dobije puno prostora kod svojeg gola. ‘Televizijska snimka koja se mogla vidjeti na TF1 odmah nakon gola pokazala je da je Deschamps pozvao mladog igrača Rennesa s porukom: ‘Ovo se ne smije dogoditi, Cama, moraš otići više ulijevo!’ – piše L’Equipe.

Na hrvatskoj strani, L’Equipe je istaknuo izjavu Zlatka Dalića da je zadovoljan kako je njegova momčad izgledala najvećim dijelom utakmice. ‘Skoro smo ih imali! No, na kraju, zabili su taj jedan gol više od nas. Igrali smo protiv momčadi vrijedne milijardu eura, oni kažnjavaju svaku pogrešku’, izdvojili su Francuzi riječi izbornika Vatrenih, uz dodatak da Hrvatska još gradi novu momčad, a za to treba vremena.

Francuze je zanimao i status Duje Ćaleta-Cara, koji igra za Olympique Marseille. ‘Igrao je za klub one nedjelje prije nego smo se okupili, a onda i dvaput za nas u prošlim utakmicama, nisam ga htio previše iscijediti’, objasnio je Dalić.

Le Monde se osvrnuo na atmosferu na Maksimiru, ističući da je na kapacitet stadiona koji inače prima 35.000 gledatelja utjecao potres. ‘Došli smo do pobjede s dosta muke’, piše Le Monde, spominjući i da Hrvatska definitivno ne voli igrati protiv njihove reprezentacije, s naglaskom na poraze od 4:2 u finalu SP-a u Rusiji i na nedavnom gostovanju Vatrenih u Ligi nacija.

Le Monde dodaje da je Francuska uspjela zauzdati Luku Modrića i utišati oko 6.300 navijača na tribinama Mbappeovim golom u završnici utakmice, čime je Deschampsova momčad ostala u igri za prvo mjesto u skupini.

Le Parisien je svoj osvrt na utakmicu počeo naslovom ‘Hrvatska – Francuska: Plavi su svaki put gazde’. Naglašava se da su Deschamps i igrači pronašli put do pobjede iako su u najvećem dijelu drugog poluvremena gotovo nestali s terena. No, spasio ih je gol Mbappea nakon kojeg se mogu okrenuti sredini studenog i utakmici protiv Portugala, protiv kojeg će se boriti za vrh ove grupe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI