Kalkulacije nikad nisu dobre, ali isplati li se Hrvatskoj izgubiti od Engleza? Izbornik Dalić sigurno ima dobru križaljku!

Ranko Suvar/CROPIX

Hrvatska nogometna reprezentacija uskoro će se okupiti na pripremama za Europsko prvenstvo 2021. godine te će prvu utakmicu odigrati protiv neugodnih Engleza na Wembeyu. Izbornik Zlatko Dalić objavio je popis igrača na koje računa na ovom prvenstvu te će svakako biti zanimljivo kako će naša reprezentacija odigrati na ovom turniru.

Podsjetimo, ranije je Dalić rekao kako u reprezentaciji nema još uvijek one kemije koja ih je krasila za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali ne sumnjamo u izbornika i igrače kako će na ovim pripremama to i postići.

Hrvatska se nalazi u grupi s Englezima, Škotima i Česima. Na oko ovako ne djeluje ozbiljna grupa i svakako Hrvatska kao svjetski doprvak može se boriti za prvo mjesto u skupini s Englezima.

Ipak treba imati i na umu format samog natjecanja. Naime, u osminu finala prolaze svi najbolji i drugoplasirani iz šest skupina, a pored toga, i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz prvog kruga. U hrvatskom slučaju, potom se događa da se i vodeća i drugoplasirana reprezentacija iz naše skupine susreće s drugoplasiranom iz jedne od dvije druge grupe, što znači i da osvajanje prvog mjesta ne donosi prednost jer niti druga pozicija ne znači sudar s najboljim iz neke druge skupine.

E sad, do čega nas do dovodi? Treba pogledati i iznimno snažnu grupu F u kojoj se nalaze Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. Ukoliko budemo prvi, ne gine nam netko od ove tri reprezentacija, a znamo iz povijesti kako nam Francuska i Portugal ne leže, ali Njemačka već da no ipak oni dolaze na ovo natjecanje po “svoje iskupljenje”.



Ukoliko budemo drugi u skupini, u somini finala bi igrali protiv drugoplasiranog iz skupine E te će nju predvoditi Španjolska, a u tom društvu su i Švedska, Poljska i Slovačka.

Po ovome ispada kako bi se trebalo kalkulirati i igrati na drugo mjesto kako bi imali otvoreni put do finala. Ipak pogledamo li sa sportske strane, nije u žaru sporta da se gledaju na kalkulacije, nego da se pruži maksimum iz u svakoj utakmici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI