MARADONA PRIJE SMRTI PORUČIO: ‘To je jedini film o meni koji je istinit i brutalno iskren!’

Pandemija je tek počela, Diego Maradona je bio još u relativno stabilnom stanju. Sam je izjavljivao  kako je željan nogometa i kako jedva čeka povratak na klupu argentinskog prvoligaša Gimnasia y Esgrima La Plate (CGE). Argentinski nogomet bio je suspendiran od 16. ožujka uslijed globalne pandemije COVID-19, a čelnici saveza tek su morali odrediti   kada bi se lokalna natjecanja mogla nastaviti.

“Nalazimo se u čudnoj situaciji i mi ovdje, ali i u cijelom svijetu”, rekao je Maradona u razgovoru za El Dia de La Plata.

“Radujem se što ću se vratiti u naš trening kamp Estancia Chica kako bih ponovno radio s mojim dečkima. Bit će to kao kad vidite djevojku nakon odmora”, dodao je argentinski nogometni majstor.

Maradona je pristaše La Plate usporedio s navijačima Napolija, čiji je dres nosio od 1984. do 1991. godine osvojivši dva “scudetta” i Kup UEFA.

“Imam lijepe odnose s navijačima Gimnasije. Podsjećaju me na Napolijeve navijače zbog njihove strasti i odanosti”, dodao je Maradona. I onda ugodno iznenadio: “Uskoro će svjetska javnost imati prilike pogledati sjajan film o meni, brutalno iskren i posve istinit. To je jedina istina, to je bio moj život, sve ovo dosad što su snimali o meni bile su reklame”.



Kod nas je pokazan na Hrvatskoj teoevliziji dva dana nakon njegove smrti, no dok je još bio živ, ljetos u kolovozu,  u vrtu zagrebačkog lokala Vintage u Savskoj ulici priređena besplatna projekcija tog  dokumentarnog filma – Diego Maradona. Redatelj Asuf Kapadia pobrao je pregršt priznanja za ovaj film koji je sačinjen nakon pomnog izbora više od pet stotina sati dosad neobjavljenih filmskih materijala o Diegu Maradoni, jednog od najvećih igrača svih vremena. Ovo dokumentarno djelo doslovce govori o dva puta Maradone – kako se digao do nebeskih visina i kako je propao.

U trajanju od 120 minuta ovaj film zorno dočarava kaos koji se stvarao oko Maradone gdjegod se pojavio. Većina filma posvećena je danima Maradone u Napulju gdje je dočekan kao božanstvo, no i neizostavni su bili i detalji iz argentinske reprezentacije i Barcelone.

Brojne snimke iz njegove obitelji, ali i iz druženja s napuljskim mafijašima vjerno dočarava ubitačan ritam života Diega koji je unatoč svega igrao sjajan nogometa. Dok ga droga, kokain, nije dokusurila.

Dana 5. srpnja 1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena…

Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo on je postao zatočenikom grada. Treći film iza Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja nam je donijela filmove „Senna“ i „Amy“, ovaj film sačinjen je od preko pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a kojeg je u cijelosti podržao i sam igrač.

Redatelj ovog sjajnog djela, Asif Kapadia rođen je 1972. godine. Britanski je filmaš indijskog podrijetla. Do danas je režirao nekoliko nagrađenih filmova, uključujući „Kradljivca ovaca“ 1997. godine s kojim je osvojio drugu nagradu za fondaciju kratkih filmova u Cannesu; „Ratnika“ iz 2001. godine koji je osvojio nagradu BAFTA za najbolji britanski film godine; i „Sennu“ iz 2010. godine s kojim je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu u Sundanceu. Dobitnik nagrade BAFTA, Asif Kapadia je poznat po vizualno upadljivim filmovima koji istražuju živote „autsajdera“ te likova koji žive u bezvremenskim, ekstremnim ili teškim situacijama ili okolišu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI