NOVE GLAVOBOLJE ZA DALIĆA: Zbog ovih vijesti sigurno ne spava mirno!

hns

Hrvatska će uskoro igrati utakmice u kojima će pokušati slab dojam iz nedavnih poraza od Portugala i Francuske u Ligi nacija. Problemi u obrani obilježili su ta dva nastupa, a nažalost, protekli vikend hrvatskih reprezentativaca ne obećava da će to izgledati bolje u gostujućem prijateljskom dvoboju sa Švicarskom (7. listopada), a zatim i u domaćim ogledima sa Šveđanima (11.10.) i Francuzima (14.10.) u Ligi nacija.

Obrambene muke koje će zabrinuti Zlatka Dalića ponajprije su vezane uz one najiskusnije. Dejan Lovren je zbog ozljede morao iz igre na poluvremenu u pobjedi svojeg Zenita nad Ufom sa 6:0 u ruskom prvenstvu, a preostaje jedino nada da se ne radi o težem problemu. Domagoj Vida nema takvih poteškoća, no imao je jako slabi dan u gostujućem porazu Bešiktaša (4:1) protiv Konyaspora u turskoj ligi. Vida je kod dva gola domaćina bio izravno odgovoran, kod još jednog nije pazio ni na koga, a potom je još skrivio i penal koji je doveo do četvrtog gola protivnika. U novim reprezentativnim utakmicama će to morati izgledati bolje – i to puno bolje.

Video Vidinog lošeg dana pogledajte ovdje.

Dodatni problem za hrvatskog izbornika je što Šime Vrsaljko u španjolskoj Primeri nije bio u sastavu Atletico Madrida, dok Tin Jedvaj u njemačkoj 1. Bundesligi nije konkurirao za nastup za Bayer Leverkusen. Borna Barišić proveo je vikend na klupi Rangersa u pobjedi nad Motherwellom (5:1) u škotskom prvenstvu, dok su pravi angažman dobili Duje Ćaleta-Car (Olympique Marseille), Dario Melnjak (Rizespor), Filip Uremović (Rubin Kazanj) i Domagoj Bradarić (Lille). Ćaleta-Car igrao je do 84. minute u remiju protiv Metza (1:1), a Melnjak, Uremović i Bradarić odradili su svih 90 minuta u nastupima svojih klubova.

Od hrvatskih golmana, Dominik Livaković (Dinamo) i Ivo Grbić (Atletico Madrid) nisu igrali proteklog vikenda, dok je Simon Sluga branio cijelu utakmicu za Luton Town u gostujućem porazu od Watforda (1:0) u engleskom Championshipu.



Obrana stvara probleme, no i nas i Dalića razveselila je sjajna predstava Andreja Kramarića, koji bi mogao biti glavna prijetnja suparničkim obranama u dolazećim nastupima Vatrenih. Kramarić je bio sjajan u domaćoj pobjedi svojeg Hoffenheima nad Bayernom u njemačkoj Bundesligi, s dva gola u slavlju svoje momčadi s 4:1. Krama je bio stalna prijetnja njemačkim i europskim prvacima, a bio je i efikasan kada je trebalo, zavrijedivši ulogu glavne zvijezde u pobjedi koja je najviše odjeknula u njemačkom nogometnom vikendu.

Josip Brekalo također se istaknuo u nastupu svoje momčadi. Brekalo je u Wolfsburgovom remiju protiv Freiburga (1:1) u njemačkoj Bundesligi zabio jedini gol za svoj klub, a na terenu je proveo svih 90 minuta.

Svijetle točke su tu, ali ima problema i u veznom redu i napadu. Znamo da se Ivan Rakitić na početku prošlog tjedna oprostio od Vatrenih, a forma i kvaliteta koju ima sada bi puno značila, što je pokazao pogotkom za svoju Sevillu u gostujućoj pobjedi nad Cadizom (3:1) u Primeri. Teško nam pada što više nema Rakete, a brine i ozljeda Ante Rebića, koji je morao iz igre u ranoj fazi drugog poluvremena u Milanovoj pobjedi u Crotoneu (2:0) u Serie A. Sumnjalo se na ozljedu ramena, no dobra je vijest što se ipak čini da je riječ o blažem problemu s lijevim laktom.

Luka Modrić će, kao i obično, morati povući najjače za Hrvatsku i u dolazećim utakmicama. Modrić je proveo vikend igrajući od završnice prvog poluvremena u Realovoj gostujućoj pobjedi nad Betisom (3:2), u utakmici u kojoj se puno pričalo o suđenju. Hrvatski kapetan imao je nastup nakon kojeg se mogao veseliti, ali isto ne vrijedi za Matea Kovačića (Chelsea), Milana Badelja i Marka Pjacu (Genoa), Marka Roga (Cagliari) i Nikolu Vlašića (CSKA Moskva).

Kovačić je odigrao prvo poluvrijeme za Chelsea u remiju kod WBA (3:3) našeg Slavena Bilića, a londonski Plavi živnuli su tek u nastavku, vraćajući se nakon što je prvo poluvrijeme završeno s 3:0 za Bilićevu momčad. Badelj i Pjaca zamijenjeni su u drugom poluvremenu u visokom porazu Genoe (6:0) protiv domaćeg Napolija, dok je Rog s Cagliarijem doživio domaći poraz od Lazija (2:0) u susretu u kojem je odradio svih 90 minuta. Vlašić je u porazu CSKA u moskovskom derbiju protiv Lokomotiva (1:0) odigrao cijelu utakmicu, a vrijedi izdvojiti i punu minutažu Vedrana Ćorluke u Lokomotivinoj momčadi.

Marcelo Brozović i Ivan Perišić su u dresu Inter Milana sudjelovali u teško izborenoj domaćoj pobjedi nad Fiorentinom (4:3), Brozović do 74., a Perišić s odlaskom na klupu u 78. minuti. Mario Pašalić je u efikasnoj predstavi i gostujućoj pobjedi Atalante nad Torinom (4:2) ušao u igru u 84. minuti.

Poslije odlaska iz Rijeke, Antonio Mirko Čolak odradio je debitantsku utakmicu za PAOK u grčkom prvenstvu, sa svih 90 minuta u gostujućih 0:0 protiv Volosa. Ante Budimir nije bio u sastavu Mallorce u španjolskoj Segundi, dok su Bruno Petković i Mislav Oršić dobili odmor u momčadi Dinama u očekivanoj pobjedi nad Ferdinandovcem (7:1) u Kupu Hrvatske. Od hrvatskih prvoligaških aduta koji su dobili Dalićev pretpoziv, Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić upisali su se u strijelce, Caktaš u Hajdukovoj pobjedi nad Varaždinom (2:0), a Lovrić u porazu Gorice u Osijeku (2:1). Mile Škorić odigrao je cijelu utakmicu za Osječane.

Hrvatski nogometni vikend obilježila su i trojica trenera. Slaven Bilić i WBA bili su na pragu senzacije protiv Chelseaja, no Londončani su se nekako izvukli poslije zaostatka od 3:0 i otišli su kući s 3:3. Niko Kovač je s Monacom došao do 3:2 protiv gostujućeg Strasbourga, čime je njegova momčad stigla na peto mjesto nakon prvih pet kola, sa samo tri boda zaostatka za vodećim Rennesom. Ivan Jurić slavio je na klupi Verone u susretu s gostujućim Udineseom (1:0), a njegova je momčad poslije te pobjede postala jedna od samo tri s maksimalnim učinkom nakon prva dva kola, uz Napoli i Milan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI