SIN ŽESTOKOG HAJDUKOVCA LEGENDA JE DINAMA I FEYENOORDA: Njegov veliki prijatelj otkrio nevjerojatan detalj!

Dinamo u četvrtak navečer igra u sklopu Europske lige igra protiv Feyenoorda iz Rotterdama, čuvenog nizozemskog kluba koji je svoju svjetsku slavu sticao sedamdesetih godina, baš kao i rival Ajax i cijela nizozemska nogometna vrsta.

Dinamo i Feyenoord imaju nešto silno zajedničko, oba kluba posjedovala su jednu sjajnu igračku veličinu, Mladena Ramljaka. Najprije je ostvario sjajnu karijeru u Dinamu, za kojeg je nastupao od 1962. do 1973. godine, osvojivši dva kupa i Kup velesajamskih gradova. Prvo kao branič, a kasnije kao centarhalf za Dinamo sveukupno je odigrao 523 utakmice. Iako ga je želio njemački Bayern, Ramljak je od od 1973. do 1977. godine igrao za Feyenoord, te je osvojio nizozemsko prvenstvo i Kup Uefa 1974. godine.

Ramljak je bio i kandidat za reprezentaciju Jugoslavije na svjetskoj smotri u Njemačkoj, iako je odigrao izvanrednu sezonu, iako ga je izborniku Miljanu Miljaniću predložio, čak i ultimativno, skaut Tomislav Ivić, Ramljak nije završio u reprezentaciji. Što ga je bacilo prema velikoj depresiji. Na njegovo mjesto u reprezentaciju je ubačen Kiril Dojčinovski iz Crvene zvezde kojeg je tek trebalo prodati u inozemstvo.

Ramljak je bio hladnokrvan, miran, sjajan tehničar, odlično je igrao glavom, organizator obrane, stilist, lakih pokreta, odličnog postavljanja, nadasve korektan borac.

Njegov zagrebački prijatelj, popularni Gebi, Emir Hadžiahmić, koji vrijedno čuva njegove dresove i igračke raritete, sjeća se do detalja…“Mladen je bio momak iz radničke obitelji. Otac tata Ante, Dalmatinac rodom iz Siverića, bio je žestoki hajdukovac, a stariji sin Mladen, nevjerojatno, od malih nogu zaljubljen u plavu boju. On je ne samo da je kao Dinamov igrač bio onaj pravi, neizlječivi dinamovac, nego i nakon što je otišao iz Dinama, kao da se stalno brinuo o Dinamu. Jednom kad se vratio iz Rotterdama bili smo na večeri u zagrebačkom restoranu, i oduljilo se to do dva-tri ujutro. Vozi on mene doma i predloži: ‘Ajmo malo obići stadion, nedostaje mi Maksimir!. Zar si lud, pa tri sata su, što ćeš sad tamo’, uzvratio sam mu, ali on nije odustao. Došli smo do stadiona u gluho doba noći i zatekli zatvorena vrata, nije se moglo unutra. On me tada odvezao doma, a sutradan kad smo se našli, nije izdržao da se ne pohvali. Naime, Mladen se tu noć ipak vratio do maksimirskog stadiona, preskočio ogradu i prošetao ispod tribina, do svlačionica. Kazao mi je: ‘Htio sam samo malo opet udahnuti miris Maksimira’. Toliko je bio lud za Dinamom!”

Sudbina zna često biti nepravedna prema velikim ljudima. Tragično je završio u 33. godini, poginuvši u prometnoj nesreći u jesen 1978. na autocesti kod Novske.

U počast svom velikanu od 2003. Dinamo organizira juniorski međunarodni turnir “Mladen Ramljak”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI