SVI VIČU – ‘NE KVARITE DATUM’: Na današnji dan Dinamo je upisao najgori poraz u svojoj povijesti

Naša želja da istrgnemo iz zaborava velika, pa i one malo manje velike trenutke našeg sporta ne dijeli događaje po uspjesima. I porazi su sastavni dio sporta. U sportu nema katastrofe, jer katastrofa je kad avion padne na dječji vrtić. Ni u kojem slučaju katastrofa nije sportski poraz. Tako i ova priča o jednom uvjerljivom porazu Dinama nije katastrofa. Tek je blijeda sličica jednog vremena, jednog događaja. Kojeg oni stariji ne zaboravljaju.

Dinamo je u prošlosti imao teških poraza, ali niti jedan nije bio poput onoga u Mostaru 9. veljače 1980. godine, kada su zagrebački modri poraženi s 9-2 u dvoboju Mostarskog turnira od domaćeg Veleža.

Na turniru su igrali još Partizan i Sarajevo, a Velež je Dinamu očitao lekciju. Ne računamo li utakmicu iz 1912. godine kada je pod imenom Građanski klub poražen sa 9-0 od Concordije, onda je to najteži poraz Dinama u povijesti.

Blaž Slišković tada je dao četiri gola, koliko ih je postigao i Vladimir Skojčajić a jedan je zabio Dragan Okuka, dok su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić ublažili poraz gostiju.

Modri su se tada žalili da je ipak danak uzelo pijanstvo prethodne večeri, a uslijedio je i odgovor kasnije čuvenog Sliškovića:“A šta mislite gdje smo mi bili? U kazalištu?” Utakmica je igrana devetog veljače, a kad su igrači Veleža zabili deveti gol cijeli je stadion skandirao:

“Ne kvarite datum! Ne kvarite datum!”

VELEŽ – DINAMO 9 – 2

VELEŽ: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukićević (Jakirović), V. Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Slato, Ledić, Skočajić, Kalajdžić.

DINAMO: Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić), Mlinarić.

GLEDATELJA: 18.000

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI