OVO SU NAJPLAĆENIJI TRENERI DANAŠNJICE! Tko opravdava uloženo, tko je pak debelo precijenjen i gdje su tu hrvatski treneri?

Photo: Frank Augstein

Ne, nisu plaćeni samo igrači, sjajne plaće imaju i treneri, njihova su primanja prešla razume dobrog ukusa. No, bogati poslodavci, vlasnici klubova, ne štede kako bi se dokopali pravog stručnjaka s kojim bi kroz uspjehe nadoknadili uloženo i još pritom zaradili.

Novac je u sportu, konkretno nogometu posao kotač zamašnjak svih aktivnosti. Uostalom, nogomet je odavno unosan posao u kojem oni najkvalitetniji ili najspretniji ili najdomišljatiji uzimaju velik novac, običnim smrtnicima posve nezamisliv. Ne, nisu plaćeni samo igrači, sjajne plaće imaju i treneri, njihova su primanja prešla razume dobrog ukusa. No, bogati poslodavci, vlasnici klubova, ne štede kako bi se dokopali pravog stručnjaka s kojim bi kroz uspjehe nadoknadili uloženo i još pritom zaradili.

Doista, angažiranje bilo kojeg trenera jest rizik i to veliki, jer na kraju sezone rijetki mogu biti zadovoljni. Ipak je riječ, kolikogod to bio posao, o sportu, natjecanju u kojem samo jedan može biti pobjednik.

Probati ćemo malo analizirati tko su i zašto najbolje plaćeni treneri na svijetu, kako su takvu plaću zaslužili a vi sami procijenite je li im to realna plaća? Krećemo priču uz jednu anegdotu našeg trenera Ćire Blaževića:

“Jadna je majka treneru koji ima manju plaću nego igrač kojeg vodi. Kad to igrač otkrije sve njegove strategije padaju u vodu”!

Slavni treneri imaju svoju cijenu, pa se i među njima razvija natjecateljsku duh. U ovome trenutku kao najplaćeniji trener na svijetu smatra se Pep Guardiola koji s popriličnim oscilacijama vodi Manchester City. Svoj renome je stekao dobrim radom u Barceloni i Bayernu, time i svoju silnu cijenu. No, pod engleskim nebom se ne snalazi baš naročito. Njegova plaća procjenjuje se na oko 20-ak milijuna eura godišnje.



Nakon što ga je u ranoj fazi Lige prvaka sa Cityjem izbacio francuski Monaco britanski novinari sve više sumnjaju u opravdanost tako skupog trenerskog angažmana. Isto pitanje postavljaju i za susjedni klub, Manchester United gdje je trener Jose Mourinho, strateg koji je činio rezultate s Portom, Realom, a vodeći Chelsea dvaput stekao je renome “Posebnog” koji je Unitedu – ništa posebno.

Iako prima plaću od 15 milijuna eura godišnje postao je rekorder po broju neodlučenih ishoda sa svojim Unitedom, igra nalikuje na usporeni film, a igrači gube formu poput djece što gube igračke. No, 15 milijuna mu je zajamčeno, kao i velika otpremnina. Mourinho je “Poseban” kada se sastavlja ugovor, nikad ne može biti u gubitku.

Facebook
Facebook

A što tek reći za Arsene Wengera, dugovječnog trenera Arsenala koji ostaje za kormilom “topnika” nakon što i u serijama gubi utakmice. On ima godišnju plaću od 12 milijuna eura i odriješene ruke. Unatoč bijesu navijača uprava Arsenala ne nalazi razlog da ga se riješi. Zacijelo takošer zbog stavki u ugovoru. Tko će mu platiti odštetu i onda novom treneru dati još toliko?

Njemački stručnjak Jurgen Klopp vodi Liverpool, za deset milijuna eura godišnje. Uprava i navijači proslavljenog engleskog kluba nadali su se da će s Kloppom koji je odradio vrhunski posao u dortmundskoj Borussiji doći do prigode za konačni trijumf u engleskom prvenstvu, nakon 27 godina čekanja. Bila je to očito utopija, Liverpool je daleko od vrha, isuviše oscilira tako da Klopp zasad nije opravdao sjajnu plaću.

Luis Enrique vodi Barcelonu za devet milijuna eura, u prvenstvu zaostaje za madridskim Realom, a u Ligi prvaka se spasio trijumfom protiv PSG-a uz obilatu sudačku pomoć. Španjolski mediji tvrde da mu se stolica trese, Barcelona zaista pod Enriqueom igra promjenjivo, a sve su češći padovi u formi u napadu snova; Neymar, Suarez, Messi. S takvim napadom Enrique niti ne treba biti na klupi, napisao je jedan španjolski novinar…

Zinedine Zidane koji vodi madridski Real ima manju plaću od Enriquea, njegovi se prihodi procjenjuju na 8 milijuna eura. Što je iznenađujuće visoka godišnja plaća s obzirom da je Zidaneu posao u Realu prvi trenerski izazov u životu. On je svoju trenersku plaću dosegao svojom igračkom reputacijom, očito.

A za koliko radi Diego Simeone, trener madridskog Atletica. Svi se slažu s tvrdnjom da svoj posao obavlja sjajno, izvlači maksimum iz momčadi i igrača. I sve to za pet i pol milijuna eura godišnjeg prihoda. Malo? Možda!

Slično pitanje možemo postaviti i za engleski nogomet. Za koji novac radi čovjek koji sa svojom momčadi uvjerljivo vodi u engleskom prvenstvu. Dakako, riječ je o Antoniju Conteu, njegov Chelsea uvjerljiv je na vrhu Premier lige. Da, Conte radi za “sitniš” od nekih pet milijuna eura. Dakle, prima četiri puta manji novac od Guardiole u Cityju, tri puta manji od Mourinha i Unitedu i sve ih redom – mlati. U nogometu novac je mnogo, ali ne i sve! Očito.

Facebook: Chelsea (Official) Photo: Frank Augstein
Facebook: Chelsea (Official) Photo: Frank Augstein

Sjajnu plaću, jednu od najvećih ima Carlo Ancelotti u Bayernu. On prima istu svotu kao i Mourinho, 15 milijuna eura godišnje. Bayern je neprikosnoven u domaćem prvenstvu, a u Ligi prvaka za tu plaću poslovično “štedljivih ” Nijemaca sve osim trijumfa biti će neuspjeh.

Za ilustraciju, Mancini vodi Inter za četiri milijuna eura. Talijanski nogomet odavno je izgubio platežnu moć koju je imao prije, sad kolo vode Englezi, za njima Španjolci.

Moramo napomenuti i jedno iznenađenje. Rafael Benitez, stručnjak koji je vodio i Liverpool i madridski Real i uvijek imao sjajnu plaću vodi engleskog drugoligaša – Newcastle. I to za sjajan novac – šest milijuna eura! Njegov je imperativ povratak u Premier ligu i zasad mu dobro ide.

Sigurno se pitate kolika je godišnja plaća našem treneru u engleskoj Premier ligi, Slavenu Biliću u West Hamu? Nije tajna, riječ je o tri milijuna eura godišnje. Što je za klub poput West Hama golem novac, no opet daleko od najplaćenijih nogometnih stručnjaka na svijetu.

Pitanje se samo po sebi nameće, koliku godišnju plaću ima najbolje plaćen trener u Hrvatskoj? To je nesumnjivo trener zagrebačkog Dinama, Ivajlo Petev iz Bugarske. Pouzdani izvori tvrde da je on potpisao ugovor s Dinamom na 240 tisuća eura godišnje, s posebnom nagradom za osvajanje naslova prvaka, koja bi mogla biti do sto tisuća eura.

Nekad je Dinamo kud i kamo bolje plaćao trenera, Halilhodžić je svojevremeno imao ugovor na milijun eura na godinu. Cico Kranjčar imao je 400 tisuća eura godišnje. Danas, u usporedbi s najbolje plaćenim trenerom svijeta najbolje plaćeni trener u Hrvatskoj ima gotovo sto puta manju godišnju plaću.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Međutim, sve ovo dosad nabrojano bilo bi bespredmetno ako ne bi spomenuli jednu senzacionalnu trenersku plaću, možda i najveću na svijetu. Istina, izvori su neslužbeni, no pošast koja je u Kini zavladala za nogometom daje nam za pravo.

Trener koji je 2006. godine odveo Italiju do naslova prvaka svijeta krajem prošle godine prihvatio je ponudu reprezentacije Kine. Tvrdi se da će Lippi voditi Kinu za svotu od čak 20 milijuna eura, a ako je to istina onda je on zajedno s Guardiolom najplaćeniji trener na svijetu. Lippi je vodio italijanske velikane Napoli Juventus i Inter, a posljednji posao mu je bio prije dvije godine u kineskom Guangzhou, gdje je također bio sjajno plaćen, priča se 12 milijuna eura po sezoni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI