POČASTIO JE HRVATE I SRBE NOVIM STADIONOM! Mnogima nije jasno zašto se tako razbacuje, ali evo što se zapravo krije iza svega!

Screenshot/Instagram

Pa to nisu radili ni Englezi otkad su i izmislili nogomet. Mnogi to ponašanje zovu mađarskim nogometnim ekspanzionizmom. A neki idu i dalje i govore o Orbanovom sportskom imperijalizmu, aludirajući na premijera našeg sjevernog susjeda. Kako bilo, mađarski kapital koji se razmilio regijom daje nam do znanja da nam svima nešto nedostaje. Ne samo kapital, nego i entuzijazam.

Dakle, dobro znamo da je Nogometni klub Osijek privatiziran, i to mađarskim kapitalom. Točnije, novcem Orbanovog miljenika Lorinca Meszarosa. Prije malo manje od dvije godine mađarski premijer je i posjetio Osijek i sam rekao kako je namjera njegove vlade ulagati u taj klub, dodavši:

„Možda naš novac nije odmah dovoljan da osvojite naslov prvaka Hrvatske, ali uskoro će se dogoditi i to”!


Orban ‘časti’ Hrvate i Srbe stadionima
Ruku na srce, u zadnje tri godine Osijek je financijski prodisao na krilima mađarskoga kapitala. Vele upućeni da je u ovaj klub uloženo najmanje 15 milijuna eura! Mađarski premijer Viktor Orban koji je izgleda inicirao tu priču nije stao samo na Osijeku…

Prije nekoliko dana u Vojvodini, Republici Srbiji gostovao je Ferencvaros, u ovome trenutku najjači mađarski klub. A bio je u Bačkoj kako bi uveličao otvaranje novog stadiona koji je izgrađen – mađarskim kapitalom. Sličnost s Osijekom je zapanjujuća, i Osijek čeka svoj novi stadion na Pampasu.Da sve bude interesantnije prije tri godine nogometni centar u Bačkoj otvorio je baš mađarski premijer Orban, potom se pristupilo gradnji stadiona na kojem će igrati domaći TSC, također potpomognut mađarskim novcem. Riječ je o desetak milijuna eura. Posve je jasno da mađarski kapital najviše radi na unaprijeđenju nogometne infrastrukture zadnjih godina na ovim prostorima…

I iza svega stoji premijer Viktor Orban. U nekoliko godina mađarski se kapital raširio Europom, Orban je novac za nogometne projekte uložio u Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku i Slovačku, a sada prva financijska injekcija kreće i prema Ukrajini. Sve prema tamošnjim nogometnim klubovima koji, u većini slučajeva, dolaze s područja u kojima u živi velik broj Mađara.

Mora se, pak, znati kako niti jedna europska država nije u zadnjih deset godina toliko uložila u vlastitu infrastrukturu koliko je uložila Mađarska, kod njih nema ozbiljnog kluba koji nema novi ili mu nije obnovljen stadion. Želja Mađara je da se po kvaliteti približe europskim velesilama. Dugoročni cilj im je biti na tragu čuvene „lake konjice” i one čuvene generacije Ferenca Puskasa iz pedesetih godina.

Ali, svakako je iznenađujući tako snažan pohod Mađara prema susjedima. Velike injekcije mađarskog kapitala uz Osijek su dobili Bačka Topola (Srbija), DAC Dunajska Streda i Komarno (Slovačka), Sepsi i Miercurea Ciuc (Rumunjska), Nafta Lendava (Slovenija), a novi se projekti rade u ukrajinskom Mučkovu i slovačkoj Rimanskoj Soboti. Mađarski kapital dobio je i rumunjski prvoligaš Sepsi, a ne čudi što su vlasnici tih klubova Mađari, Dávid Kertész (Sepsi) i Zoltán Szondy (Miercurea Ciuc).

Na pitanje zašto to mađarska vlada čini, postavljeno neki dan u Srbiji, Viktor Orban glasno je odgovorio:

„Zašto smo uložili u Srbiju? Pa ovdje živi puno Mađara, a mi smo zainteresirani za uspjehe Mađara diljem svijeta”!

Neki mađarski sociolozi i analitičari tvrde da premijer Orban kroz nogomet stvar moć koju koristi i u političke svrhe, te da se već osjeća i njegovo liderstvo u južnoeuropskoj regiji. Pod egidom pomaganja mađarske manjine kapital iz te zemlje je uložen. Ali ni slučajno da bi bio samo potrošen, nego da bi se i oplodio.

Screenshot/Instagram

Zapravo, tko je i nama sam krivac što danas glavni grad Hrvatske nema suvremeni stadion, što nam je nogometna infrastruktura takva kakva je, pa i za to što je NK Osijek u rukama mađarskog, e ne možda hrvatskog kapitala?

Možda je riječ o nečijem ekspanzionizmu, ali je tu i pitanje našeg izolacionizma. Ne držati do vlastite infrastrukture nije ništa drugo nego nebriga za budućnost vlastite djece. A da se možda naš premijer obrati mađarskom, da nam izgrade stadion?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI