POČELA SU UHIĆENJA ZA INCIDENTE NA POLJUDU: Privedeni su torcidaši koji su vodili navijanje, a evo i zbog čega

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Incidenata je bilo pregršt, a Hajduk je zbog njih dobio kaznu diciplinskog suca od dvije domaće utakmice bez gledatelja i 80 tisuća kuna kazne, zbog rasizma i organizacijskih propusta, dok je Rijeka prošla s kaznom od 15 tisuća kuna zbog rasizma.

U srijedu, tijekom dana, privedena su četiri pripadnika Torcide koji su na ligaškoj utakmici Hajduka i Rijeke predvodili navijanje. Optuženi su za poticanje mržnje i privedeni su nakon pregledavanje snimki nadzornih kamera, prenose Sportske novosti.

Podsjetimo, na utakmici prošle subote na Poljudu bilo je oko 15.500 gledatelja, od čega oko šest tisuća pripadnika Torcide i oko tisući pripadnika Armade. Incidenata je bilo pregršt, a Hajduk je zbog njih dobio kaznu diciplinskog suca od dvije domaće utakmice bez gledatelja i 80 tisuća kuna kazne, zbog rasizma i organizacijskih propusta, dok je Rijeka prošla s kaznom od 15 tisuća kuna zbog rasizma.

U nastavku podsjećamo na HOO-ov izvještaj s utakmice u kojoj su zabilježeni svi incidenti.

Nekoliko minuta prije samog početka utakmice, čim su navijači Armade započeli sa organiziranim navijanjem i bodrenjem svog kluba, Torcida odgovara skandiranjem “Ubij, ubij Srbina”. To skandiranje ubrzo su pretvorili u pjesmu s kojom nisu prestajali sve do sredine 4. minute.

U četvrtoj Torcida pjeva: “I purgera, i Riječana, šakama i nogama, bocama i letvama, sve za našeg Hajduka”. Tu pjesmu kontinuirano pjevaju do 9. minute. Torcida u 17′ i 18′ skandira “Riječki Srbi”, a u 18′ pjeva: “Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba”.



Nakon pogotka Hajdukovog tamnoputog igrača Hamze u 31. minuti, on trči preko aut linije i slaveći dolazi pred tribinu sa riječkim navijačima, provokativno im mašući, Armada mu odgovara rasističkim hukanjem. Istovremeno Torcida slavi pogodak sa “Ubi, ubi Srbina”, a Armada skandira “Tovarske pičke” (što se po kriterijima UEFE smatra regionalnim rasizmom).

Što se tiče pirotehničkih sredstava, navijači Torcide su u prvom poluvremenu zapalili po jednu signalnu baklju (popularnu bengalku) u 6′, 15′, 19′, 31′, 35′ i dvije u 34′, a za vrijeme slavlja u 33′ aktivirali su i dva topovska udara.

Drugo poluvrijeme Torcida započinje skandiranjem “Svima nama Zdravko, Zdravko, kurac pušio”(Zdravko Mamić, donedavni potpredsjednik HNS-a i izvršni direktor NK Dinamo Zagreb). U 52′ ispaljuju rasprskavajuću raketu, a u 55′ počinje “bakljada” u kojoj je zabilježeno aktiviranje 102 signalne baklje i dvije signalne rakete. Zbog dima sudac prekida utakmicu na 5 minuta.

Navijači Torcide u 60-oj ponovo pjevaju “Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobti ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” i to do 62. minute, kada skandiraju “Srbe na vrbe”, a zatim i ustaški pozdrav iz fašističke NDH “Za dom – spremni”.

U 78′ Torcida skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a nakon primljenog pogotka Torcida u 81′ ponavlja “Ubij, ubij Srbina”, a Armada slavi pjesmom “… jebi se jebi Splite, Rijeka je šampion”. U 86′ Torcida pjeva ponovo “Šugava Rijeko…”, a od 87′ do 90′ ori se pjesma “Ubi, ubi Srbina”.

U prvoj minuti sudačke nadoknade, za vrijeme jednog prekida zbog izvođenja slobodnog udarca, na sjevernoj strani stadiona gdje su smješteni navijači Torcide, u teren uskače jedan maskirani navijač koji prilazi vatrogasnoj kanti i uzima metalnu šipku za gašenje baklji. On s njom kreće prema igračima i glavnom sucu, odjeven u odjeću marke Thor Steiner prepoznatljivu po tome što ju nose pripadnici novog neonacističkog vala u Europi. Sudac Zebec bježi ispred napadača, koji neometan od bilo koga, mirno hoda po riječkom šesnaestercu. Izostaje intervencija redara, jedino se prema njemu trkom kreće jedan pripadnik tehničkog vodstva kluba. Igrači Hajduka pokušavaju ga smiriti i šalju natrag prema sjevernoj tribini. Maskirani napadač baca šipku i diže ruke u zrak mašući prema navijačima i potičući ih na navijanje. Nakon toga napokon kreće prema sjevernoj tribini gdje do njega dolazi jedan od dva redara koji stoje uz sjevernu tribinu i prima ga za ruku. Navijač se otrgnuo od njega i dalje nastavlja hodati naokolo po tartan stazi, mahati i pozivati navijače na navijanje. U tom trenutku, otprilike minutu i pol nakon njegovog ulaska na tartan stazu, prema njemu kreće desetak pripadnika interventne policije i odvodi napadača, što dio gledatelja popraća vrijeđanjem policije i bacanjem raznih predmeta, među kojima je poletjela i jedna otkinuta sjedalica.


fan attacks referee by videosansebastian

Facebook Comments

Loading...
DIJELI