POČINJE NAJSKUPLJE SVJETSKO PRVENSTVO U POVIJESTI: Troškovi organizacije iznose nevjerojatnih 200 milijardi dolara

Foto:twitterscreenshot

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru je pred vratima. Troškovi organizacije iznosit će nevjerojatnih 200 milijardi dolara zbog čega je to najskuplje svjetsko prvenstvo u povijesti.

To je oko 20 puta više od cijene prijašnjeg Svjetskog prvenstva koje je prije četiri godine bilo održano u Rusiji.

Izgradnja novih stadionca iznosila je više od sedam milijardi dolara, dok je cijena sustava metroa koji povezuje pet od osam stadiona iznosio oko 36 milijardi dolara.

Troškovi širenja međunarodne zračne luke Hamad u kojoj je kapacitet povećan sa 40 na 58 milijuna putnika godišnje iznosili su nekoliko milijardi dolara. Uz sve navedeno izgrađene su i ceste, hoteli te dvorane.

Inače, Katar je sa samo 2,8 milijuna stanovnika jedna je od najbogatijih zemalja svijeta. Velik dio infrastrukturnih troškova pripisanih Svjetskom prvenstvu dio je šireg plana razvoja zemlje do 2030. godine.



Grupe za zaštitu ljudskih prava još uvijek pritišću FIFA-u i Katar kako bi isplatili odštetu brojnim radnicima koji su umrli ili ozlijeđeni tijekom graditeljske ludnice otkako je turnir dodijeljen 2010. godine.

U toj zemlji se nadaju da će privući više od 1,2 milijuna inozemnih navijača tijekom turnira. Od organizacije nogometnog prvenstva očekuju dobit od 20 milijardi dolara.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI