PONOVNO NIŠTA OD ČETVRTFINALA: Petra Martić oprostila se od nastupa na na Wimbledonu, zaustavila je Ribakina

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Petra Martić, jedina preostala predstavnica hrvatskog tenisa u pojedinačnoj konkurenciji na Wimbledonu, završila je svoj put u osmini finala, a zaustavila ju je 23. tenisačica svijeta Jelena Ribakina koja je slavila 7:5, 6:3 u meču koji je trajao 80 minuta.

Bio je to drugi međusobni dvoboj Martić i Ribakine te druga pobjeda kazahstanske tenisačice koja je bila bolja (7:6, 7:6) i prije dvije godine u polufinalu WTA turnira u Dubaiju. Ribakina je bolje ušla u meč i osvojila prva tri gema u kojima je Martić osvojila samo tri poena. No radilo se o samo jednom breaku zaostatka, koji je Martić vratila u petom gemu. Ribakina je počela nešto češće griješiti, što je hrvatska tenisačica iskoristila za još jedan break u sedmom gemu.

Previše promašenih prvih servisa nisu Martić dopuštali da ona bude ta koja će diktirati zbivanja na terenu. Kad je kod 5:6 trebala zadržati servis za ulazak u tie-break, nije imala sreće. Prvo je kod 30:30 promašila forhend paralelu za nekoliko centimetara.

Potom je Ribakina vratila prvi servis te u izmjeni došla do prilike za napad, koji je završila neobranjivim forhendom i tako osvojila prvu dionicu meča. Martić je u prvom setu pogodila manje od polovine prvih servisa (14/32) i to je bio glavni razlog zašto je Ribakina došla do pet break-lopti od kojih je tri iskoristila.

Hrvatska tenisačica je preciznost prvog servisa popravila na početku drugog seta, što je odmah bilo vidljivo na rezultatu jer je bez poteškoća osvojila dva gema na početnom udarcu. No nije uspjela iskoristiti nešto lošiji postotak Ribakine, napravivši previše neiznuđenih pogrešaka.



Ribakina je bez poteškoća prolazila kroz svoje servis-gemove i čekala priliku kad je Martić bila na početnom udarcu. Priliku je dočekala u šestom gemu. Martić je na 30:40 spasila prvu break-loptu odlično izgrađenim poenom, ali kad je Kazahstanka došla do druge prilike, jedan bekend Martić ostao je u mreži.

Prilike za povratak nije bilo. Ribakina je nakon 80 minuta došla do prve meč-lopte i završila dvoboj napadom od kojeg se 31-godišnja Martić nije uspjela obraniti. Kazahstanka je na kraju meča imala čak dvostruko više izravnih poena (26:13), a napravila je i manje neiznuđenih pogrešaka (17:22), promašivši samo tri puta u drugoj dionici meča.

Martić tako ni u trećem pokušaju nije uspjela proći osminu finala u All England Clubu. Prije pet godina ju je zaustavila Slovakinja Magdalena Rybarikova, a 2019. je izgubila od Ukrajinke Eline Svitoline.

Ribakina će prvi put u karijeri zaigrati u četvrtfinalu Wimbledona, čime je 21-godišnja Kazahstanka izjednačila svoj najbolji Grand Slam rezultat, ostvaren na prošlogodišnjem Roland Garrosu. Za plasman u polufinale igrat će protiv pobjednice dvoboja Francuskinje Alize Cornet i australske predstavnice Ajle Tomljanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI