POPUSTILI POD PRITISKOM – HNS će morati provoditi Zakon o sportu!

Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Na samom kraju Skupštine Vrbanović je komentirao poruku Središnjeg državnog ureda za sport, koju je potpisala državna tajnica za sport, Janica Kostelić, a u kojoj poziva HNS na poštivanje Zakona o sportu.

Hrvatski nogometni savez održao je u utorak redovnu Skupštinu na kojoj je prisustvovao i predsjednik Davor Šuker. Skupštinu je zajedno sa Šukerom predvodio i izvršni predsjednik Damir Vrbanović.

Na Skupštini nije bilo nekih većih napetosti, a sve odluke donesene su jednoglasno. Na sjednici je prisustvovalo 44 od 49 članova, a nisu se pojavili samo predstavnici Splitsko-dalmatinske županije čiji je prijedlog da se na dnevni red uvrsti rasprava o razrješenju dužnosti Alojzija Šuprahe kao člana Izvršnog odbora, jednoglasno odbijen, odnosno nije ni razmatran.

Nadalje, čelni čovjek Rijeke, Damir Mišković, smjenjen je s funkcije dopredsjednika Saveza, odnosno odstupio je, ali je svejedno ostao u Izvršnom odboru Saveza. Njegovo mjesto zauzeo je Marijan Kustić, HDZ-ovac iz Novalje i donedavni saborski zastupnik vladajuće stranke.

Objavljeni su i prihodi i rashodi za 2016. godinu. HNS je godinu završio u plusu od 6.4 milijuna kuna, prihodi su iznosili 202 milijuna kuna, a rashodi 195.6 milijuna kuna.

Na samom kraju Skupštine Vrbanović je komentirao poruku Središnjeg državnog ureda za sport, koju je potpisala državna tajnica za sport, Janica Kostelić, a u kojoj poziva HNS na poštivanje Zakona o sportu.



“Sigurni smo kako je tumačenje kakvo smo imali već neko vrijeme ispravno, ali ovakvim mišljenjem Središnjeg državnog ureda za sport, stvari se ipak mijenjaju. Županijski savezi dobit će u idućih 48 sati odgovarajuće upute kako djelovati, a mi ćemo otvoriti proceduru djelovanja u tom smjeru”, završio je Vrbanović.

Hoće li se zaista držati dogovora vidjet ćemo u sljedećim tjednima. Ukratko, ono što se mora dogoditi jest da se više neće vrijediti jednako glas šestoligaša i prvoligaša, a time se do sada stvarao prostor za manipulaciju. Izmjene se odnose na sve Saveze koji imaju u najvišem stupnju natjecanja barem 50 posto profesionalnih klubova, to vrijedi za HNL, ali su se iz HNS-a do sada pravdali da se to na njih ne odnosi jer su pod njihovom kapom i ženski nogomet, te futsal i nogomet na pijesku. No, Janica Kostelić u poruci je jasno odredila kako je u hrvatskom nogometu ispunjen glavni uvjet ZOS-a, a to je da je barem polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja, profesionalnog statusa te da svi nogometni savezi moraju uskladiti sastave svojih skupština prema toj zakonskoj odredbi.

Ipak, Vrbanović je kazao kako ovaj Zakon ide na sramotu onih koji su ga pisali, te kako je HNS zajedno s još tri sportska saveza što navodno uključuje i HOO pokrenuo ustavnu tužbu uz poruku da se ne slaže s ovim odlukama. No, čak i za vrijeme tog procesa HNS će se morati držati toga Zakona, odnosno, ustavna tužba ne odgađa te odluke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI