PREMINUO ČUVENI DIZAJNER POPULARNIH ‘JORDANICA’: Prvu povijesnu tenisicu Air Jordan, Peter Moore je kreirao 1985.

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Čuveni dizajner koji je kreirao prvu povijesnu tenisicu Air Jordan 1985. godine, Peter Moore, preminuo je u Portlandu. Njegovu smrt objavili su Nike i Adidas, svjetski divovi za koje je radio, a i koje je proslavio, objavio je portal Dnevno.

Upravo je za njih radio kao kreativni direktor i donio im, najviše Nikeu, milijune. Imao je Parkinsonovu bolest. Vodio je u sedamdesetima dizajnerski studio u Portlandu i surađivao je s Nikeom, tada tek nova tvrtka za obuću iz Beavertona.

Šest godina kasnije pridružio se toj tvrtki kao njegov prvi kreativni direktor.

Upravo su on, kao i Rob Strasser, uvidjeli ključne marketinške mogućnosti košarke i bili su ključni u potpisivanju ugovora s Michaelom Jordanom, koji je tek započinjao svoju karijeru s Chicago Bullsima.

Upravo su Moore i Strasser osmislili cijeli marketing, a kasnije će to donijeti milijune, a poslije i milijarde Nikeu.Originalni Air Jordan 1 tenisice imale su zračni džep i bile su izrađene od mekane kože u bojama Bullsa, crvene, crne i bijele. Stajale su tad 65 dolara, te 1985. godine kad su puštene u prodaju.

“Trebalo mi je nešto novo, jedinstveno, nikad prije viđeno. Prava tenisica u kojoj bi mogao igrati jedan od najvećih”, govorio je Moore 2018. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI