PRESEDAN KOJI ĆE UZDRMATI TENIS I WIMBLEDON: Ostaju pri svojoj osdluci! ‘Ne prihvaćamo rusku propagandnu mašineriju’

Foto: Guliver Images

Sudionici Wimbledona u muškoj konkurenciji neće dobiti bodove nakon odluke čelnika natjecanja da se ruskim i bjeloruskim igračima zabrani sudjelovanje na turniru, službeno je priopćenje ATP-a.

Tenisačima iz navedenih zemalja All England Club ranije je zabranio sudjelovanje na svim travnatim turnirima u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ipak, ATP je odlučio da turniri van Wimbledona, kao što su Queens, zadrže svoje bodove na ljestvici.

Suspenziji ruskih i bjeloruskih sportaša uz ATP suprotstavila se i ženska organizacija WTA koja još nije donijela konačni stav po pitanju bodovanja.

 



No vrlo brzo je stigla i reakcija iz All England Cluba. No ono što su objavili ljubitelje tenisa diljem svijeta neće baš obradovati.

“Poštujemo odluku koja se razlikuje od našeg stava i odluke da zabranimo nastup igračima iz Rusije i Bjelorusije na ovogodišnjem turniru te žalimo zbog utjecaja ove odluke na pojedince.

gledajući kakav je stav zauzela Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, po pitanju limitiranja ruskog globalnog utjecaja, smatramo kako smo donijeli jedinu moguću odluku po pitanju Wimbledona, kao globalno prepoznaljivog događaja i britanske institucije te ostajemo pri odluci koju smo donijeli.

Nismo spremni donijeti odluke koje bi mogle utjecati na sigurnost igrača ili njihovih obitelji. Osim toga, ne prihvaćamo uspjeh ili sudjelovanje na Wimbledonu kao priliku za rusku propagandnu mašineriju, koja je kroz medije kontrolirane od strane države, jer je kroz povijest već koristila sportske uspjehe za potporu pobjedničke priče o ruskom narodu.

Iz toga razloga izražavamo razočaranje odlukama koje su donijeli ATP, WTA i ITF, po pitanju uklanjanja bodova osvojenih na turniru. Mislimo da su te odluke disproporcionalne s ovim ekstremnim okolnostima u kojima smo se našli te da štetno djeluje na sve igrače koji nastupaju na Touru.

Trenutno razmatramo opcije i pripremamo svoju poziciju. Također smo u razgovoru s našim kolegama iz drugih Grand Slam turnira. U međuvremenu ćemo ostati fokusirani na organizaciju još jednog sjajnog izdanja turnira”, priopćili su iz Wimbledona.

‘Ovo ne šalje pravu poruku ni Putinu ni ukrajinskom narodu’, rekla je britanska ministrica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI