PROŠLO JE 13 DUGIH GODINA: Zadar još uvijek tuguje i plače

Prije 13 godina dogodila se najveća nesreća u povijesti hrvatskog nogometa.

Igrala se prvenstvena utakmica između Zadra i Cibalije na Stanovima te nakon jedne duge lopte i duele, igrač Zadra Hrvoje Ćustić pada i udara glavom u betonski zid.

Pet dana kanije u bolnici preminuo je Hrvoje, a Hrvatska je zaplakala.

Postavilo se tada pitanje tko je odgovoran? Zašto je taj zid toliko blizu terena.

Taj kobni 29. ožujka pamtit će cijela Hrvatska. Ćustić je bio u dvoboju s Tomislavom Jurićem, a nakon malo remplanja, zadarski igrač pada i udara glavom u betonski zid uz sami teren. Jurić je tada igrao prvu utakmicu za Cibaliju:



“Bila mi je to prva utakmica za seniore Cibalije. To se dogodilo u četvrtoj minuti nakon remplanja, nikakve namjere nije bilo, ni prekršaj nije dosuđen. Kad god Cibalia gostuje u Zadru ili ja prolazim onuda, dođem Hrvoju na grob i zapalim mu svijeću i položim cvijeće”, prije šest godina ispričao je Jurić.

Hrvoje je odmah prevezen u bolnicu, bio je bez svijesti. Nakon hitne operacije liječnici su predviđali oporavak tada 24-godišnjeg mladića, no pet dana kasnije stvari su se zakomplicirale. Hrvoje je nažalost preminuo 3. travnja.

U Zadru je otkrivena i spomen ploča s natpisom ‘Zauvik pamtit će ti ime’ i zbilja hoće, pogotovo hrvatski vratar Danijel Subašić koji Hrvoja nosi uvijek uz sebe. Suba je i na Svjetskom prvenstvu uvijek nosio majicu s Hrvojem uz natpis ‘Forever’ (zauvijek), a ponekad se i sam pita zašto je to sudbina htjela:

“I razmišljam onako sam za sebe, što bi bilo da tu nesretnu loptu nisam ispucao baš prema njemu, nego na drugu stranu, u aut… Možda ne bi nastradao. Zašto je sudbina baš tako htjela”, bori se sam sa sobom Subašić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI