PRVI U HRVATSKOJ DONOSIMO! Za Manchester City i Šahtar ste čuli, ali tko su Atalančani?

Olympus Digital Camera

Odgovor na pitanje iz naslova najlakše je započeti drugim pitanjem – kakav nogomet igra Atalanta i hoće li Dinamo moći do bodova protiv kluba iz Bergama?

Bitna odrednica nogometnog stila kojem pripada Atlanta su klubovi s kojima se dotični klub natječe. Tu je već jasno da je Atalanta ozbiljan klub koji se ne šali i da će za pobjedu protiv njih trebati umijeće za koje vjerujemo da ga Nenad Bjelica ima.

Atalanta je klub u Italiji, smješten u njenom sjevernom, ekonomski razvijenom dijelu, u pokrajini Lombardiji, blizu granice sa Švicarskom.

Talijanski nogomet je uporan, zahtijeva budnost a temelji se na jakoj obrani. U Italiji sve počinje obranom (čuveni catenaccio) na kojoj se bazira razvoj igre prema naprijed. Ako uzmemo da se najmoderniji nogomet igra po principu čvrste obrane, faze tranzicije i faze napada, vidimo da su Talijani dobro shvatili samu suštinu nogometa. Treba li spominjati veličine koje su prošle talijanskim „Calcio”-om? Totti, Del Piero, Pirlo, Baggio? To su „central point players” ili „central field players” kojih u Italiji nikada nije nedostajalo. Isto je sa napadom, savršen je u svojoj svrsi – ubojit do krajnosti. Talijanski nogomet možda nije najbrži (tu će trebati tražiti rješenja za utakmicu)ali dinamike mu ne fali, on nastoji biti učinkovit. To je opet dobro jer znači da se prilagođava standardima današnjeg nogometa. Talijani primaju više pogodaka nego prije ali ih više i daju. Zato ne bi iznenadilo da utakmica bude otvorena i puna prilika, tim više što će oba tima tražiti bodove protiv ekipe koja je uz Manchester City i Šahtar na papiru – „najslabija”, “ona treća”.

Da se vratimo na taktiku. Atalanta igra u jednoj od „Liga Petice”. Pet je liga koje su najjače na svijetu. Atalanta igra u onaj u kojoj je Juventus, Fiorentina, Napoli, Roma, Milan, Inter iz Milana, Lazio, Parma, Udenese, Sampdoria…Dvije utakmice u sezoni. Kakav pedigre! Prošlu sezonu Atalanta je završila kao treća momčad talijanske 1. lige. Iza sebe su ostavili redom: Inter Milan, AC Milan, Romu, Torino, Lazio, Sampdoriju…Fiorentinu. Više golova su postigli nego što su ih primili – u 38 kola u plusu su 31 pogodak. U prosjeku kao da svaku utakmicu pobjeđuju s rezultatom 2-1! Protivničku mrežu su zatresli 77 puta, a iz svoje mreže loptu su vadili 46 puta.



U Ligu prvaka su se plasirali izravno kao treća momčad Italije zahvaljujući manje više konstantnoj igri tijekom čitave sezone i remiju u Torinu koji su odigrali sa Juvenstusom. Igrali su protiv Ronalda, Mandžukića, Dybale..

Atalanta je ovosezonski “Calcio” počela pobjedom u gostima protiv Spala 2-3. Gubila je Atalanta 2-0 ali je uz pogodak R. Gosensa (25), i dva pogotka svog novog napadača L. Muriela (28), došla do potpunog preokreta.

Golove primaju ali kako smo konstatirali, i daju – u prosjeku uvijek dva gola na jedan primljeni, što znači da su obzirom na primljeni broj golova u ovoj utakmici morali dati još jedan pogodak. Ali nisu, i zato se to zove „prosjek” koji mogu nadoknaditi u narednim utakmicama. Obzirom da su kasno startali u utakmicu, tek kod dva primljena gola, dolazimo do toga da je energija koju posjeduju da zabiju jedan gol više od protivnika, ista ona energija kojim su izašli iz rezultatskog ponora. To na umu treba imati stožer Dinama da bi mogao svojim igračima usaditi informaciju o Atalanti koja protiv Dinama dolazi igrati na bodove. S tom sviješću Modri se neće opustiti ali se ne smije dogoditi ni da budu prenapeti jer objektivno i Dinamo traži bodove protiv Atalante. Delikatna situacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI