PUT JE ŠIROM OTVOREN: Jedino Norveška stoji na putu europskog zlata!

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Završeno je prvi krug natjecanja po skupina na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Prvenstvo je po mnogo čemu bilo jedinstveno – prvi put sudjeluju 24 reprezentacije i prvi put imamo tri domaćina.

Sada službeno potvrditi – prvi put da su dva glavna favorita ispala u skupinama!

Danska i Francuska prije prvenstva slovili su za glavne favorite za europsko zlato. Danska je aktualni olimpijski i svjetski prvak te su željeli povezati i europsko zlato kako bi se suvereno pojavili na Olimpijadi sa ‘tripletom’.

S druge strane, Francuska doživljava smjenu generacije i ovo prvenstvo je trebao biti pokazatelj kako se pripremaju za velike stvari, ali šok koji je uslijedio uzdrmao je cijeli francuski rukomet i širu sportsku javnost.



Bilo kako bilo, Francuske i Danske nema. Kompletirane su obje skupine i Hrvatska stoji fantastično, čak i što se rasporeda utakmica tiče.

Prvu utakmicu igramo danas protiv domaćina Austrije u Beču. Zahtjevna utakmica iz razloga jer je u pitanju domaćin koji je u prvom krugu pobijedio u sve tri utakmice i svakako je poziv na oprez. Izbornik im je nekadašnji slovenski reprezentativac Aleš Pajovič koji je istaknuo kako je Hrvatska uz Španjolsku glavni konkurent za naslov Europe.

Drugu utakmicu igramo protiv Njemačke, dana poslije Austrije. Prije prvenstva Njemačka je slovila kao pritajeni favorit za osvajanja prvenstva, ali igra Njemačke ne obećava takav razvoj događaja. Težak poraz od Španjolske 33-26 i pobjeda protiv Latvije od 28-27 očitava slabost Njemačke koja nije sjena one momčadi od prošle godine koja je pobijedila Hrvatsku 22-21.

Treća utakmica protiv Češke moglo bi dosta toga riješiti. Pobijedimo li Austriju i Njemačku prije ove utakmice, Hrvatska bi imala jednostavnu situaciju. Pobijedimo se osigurava sigurno polufinale te se u posljednjom kolu sa Španjolskom odlučiva tko će ići s prve pozicije, a tko s druge pozicije. Zadnje kolo bi moglo biti pitanje formalnost jer obzirom na igru, očekuje se od Hrvatske i Španjolske sve tri pobjede do zadnje utakmice kada ove reprezentacije igraju međusobno. U tom slučaju moglo bi doći do kalkulacija jer će se jednim okom gledati druga skupina.

Druga skupina je jako izjednačena. Kao što smo već napisali tamo nema Danske i Francuske, ali to ne znači da skupina neće biti zanimljiva. Bodove u drugu fazu natjecanja ponijeli su Norveška, Mađarska i Slovenije dok su bez bodova domaćin Švedska, Island i Portugal.

Nominalno Norveška je prvi favorit za polufinale i to su pokazali u svojoj skupini gdje su sve svoje protivnike nadigrali. Igrali su kod kuće u Trondheimu i prelazak u švedski Malmo neće im biti problem jer njihovi navijači će ih dolaziti podržati. Pitanje drugog mjesta u skupini je itekako otvoreno. Mađarska i Slovenija imaju prednost dva boda koja su prenijeli iz prethodne skupine, ali domaćin Švedska i Island svakako će tražiti svoju priliku.

Završnu fazu natjecanja da bude bez domaćina Švedske bilo bi neobično, ali sjetimo se prvenstva prije dvije godine u Hrvatskoj, polufinale je odrađeno bez naše reprezentacije i to je samo dokaz kako nije bilo tog ‘domaćinskog’ suđenja. To je i Slovenija dokazala protiv Švedske kada su ih pobijedili 21-19.

Island je pokazao svoje slabosti u igri protiv Mađarske i napravili su veliku grešku što nisu pobijedili Mađarsku jer su ušli u ovu fazu natjecanja bez bodova i bit će im teško proći dalje jer trebaju pobijediti u sve utakmice i nadati se kako će netko od družine tko je ponijeo bodove da će izgubiti. Ne zvuči nemoguće no uvijek postoji to ali. Treba se to dogoditi. Ovo nam je prvenstvo pokazalo kako su čuda moguća, tako da ćemo sa velikim zadovoljstvom pratiti ovu skupinu.

Slovenci i Mađari igraju jako kvalitetan rukomet te prednost dajem u ovom trenutku Mađarsku, naročito kako su odigrali protiv Islanda i pokazali kako njihova reprezentacija se diže nakon niza godina neuspjeha.

Mađarska je igrala protiv dvije skandinavske momčadi (Danska i Island) te ih očekuje još dvije, Švedska i Norveška. Protiv prve dvije imaju remi i pobjedu, očekivati je kako će pobijediti Švedsku bez obzira što su domaćini i onda u okršaj protiv Norveške. Leže im skandinavske momčadi i mogu protiv njih, samo u ovom trenutku Norveška je svijet za sebe.

Po raspletu dvije skupina, Norveška bi trebala biti prva, Mađarska druga – što bi značilo kako bi Hrvatska trebala pobijediti Španjolsku u zadnjoj utakmici kako bi igrali protiv Mađarske i boriti se za finale.

Kako bi lijepo izgleda da u polufinalu Hrvatska igra protiv Mađarske, a Norvežani se ‘potuku’ s Španjolcima. U tom trenu ne bi bilo bitno tko će u finale, iako Norvežani djeluje odlično. Imaju tog Sagosena koji uništava svaku obranu i vuče ih prema naprijed. Bilo bi lijepo igrati Norvežana u finalu Europskog prvenstva u Stockholmu.

Norveška jako dugo čeka taj iskorak koji bi osigurao tron, ali Hrvatska igra fantastično. Naša reprezentacija ima priliku kakvu dugo nije imala. Ovo su samo predviđanja koja se mogu ostvariti, ali treba ići korak po korak.

Prvo otvoriti protiv Austrije i onda gledati dalje. Finale nije daleko, bliži se taj 26. siječanj u Stockholm areni. Doći ćemo do tog finala, nije to briga. Samo ne treba danas gledati na 26. siječanj nego samo dan po dan, korak po korak, protivnik po protivnik. Kao što je i napisano, ne ići predaleko, ali miris zlata već se osjeti!

Autor: Edwin Nicky Džemidžić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI