Riječanima se morao dogoditi Soudani! Kekova ekipa je taktički gotovo savršeno odradila utakmicu, ali presudile su ove dvije greške

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvo što možemo sa sigurnošću zaključiti jest kako je Rijeka i dalje nekoliko stepenica iznad Dinama, barem što se tiče kompaktnosti, timske igre i taktički je znatno uigranija od zagrebačke momčadi.

Rijeka i Dinamo pružili su svojim navijačima i štovateljima hrvatskog nogometa odličnu predstavu, moglo bi se reći predstavu koja premašuje okvire Prve HNL. Kekova momčad je, možda čak i neplanski, zadržala ‘status quo’ od četiri boda prednosti pred Dinamom, odnosno, obje momčadi nisu ostvarile ono što su pompozno najavljivale uoči utakmice. No, to što planovi nisu prošli kako su si treneri zamislili, nije umanjilo kvalitetu velikog derbija.

Prvo što možemo sa sigurnošću zaključiti jest kako je Rijeka i dalje nekoliko stepenica iznad Dinama, barem što se tiče kompaktnosti, timske igre i taktički je znatno uigranija od zagrebačke momčadi. S druge strane Dinamu je opet glavnu ulogu odigrala individualna kvaliteta koja se po tko zna koji puta pojavila u obliku Soudanija. Alžirac je izmislio gol u sutonu utakmice koji je zapravo spasio Dinamo i oteo naslov prvaka Rijeci. Baš je Mr. Derbi.

No, Mr. Derbi je imao ovoga puta, ma koliko se taj gol činio unikatnim, veliku pomoć Kekove momčadi. Premda je slovenski strateg taktički izvrsno postavio momčad u fazi obrane, pogriješio je u jednoj stavci u kojoj često zna griješiti. Obje momčadi napadale su u 4-2-3-1 formaciji i branile se u 4-4-2 formaciji, samo što je Kekova momčad to radila rutinski, a Dinamova nekako stihijski, no, Soudanijev gol došao je upravo zbog toga što Kek nije ostao dosljedan visokom pritisku do kraja utakmice. Dobro, možda igrači nisu mogli, možda je pala koncentracija, ali činjenica je da su Riječani poklonili Dinamu dosta manevarskog prostora u finišu utakmice. Tako nešto možda bi i prošlo ispod radara da je riječ o utakmici s inferiornijim protivnikom koji nema igračku kvalitetu, ali Dinamo ima daleko najbolje igrače na gotovo svim pozicijama u čitavoj ligi i realno morao se dogoditi Soudani.


El Arbi Hillel Soudani Goal HD – HNK Rijeka 1… by amgad-gogo

Nema dvojbe, Rijeka je u potpunosti nadigrala Dinamo u gotovo svim segmentima i dokazala kako je najjača momčad lige. Sve do samog kraja držali su inicijativu, napadi su im bili organizirani i uglavnom su kretali oko centra što preko bekova što preko Bradarića. S druge strane kod Dinama se vidi manjak taktičke kvalitete, a kako i ne bi kada su od početka sezone promijenili tri trenera, a Kek je tu već četiri godine i samo postepeno nadograđuje već postojeći sustav. Dinamovi napadi uglavnom su kretali duboko s njihove polovice prvenstveno zbog visokog presinga Rijeke, a tehnički bolje potkovani igrači, odnosno, ‘playmakeri’ bili su ugušeni već u ranoj fazi početka napada.



Zbog toga je Rijeka uspjela dominirati kroz čitavu utakmicu, ali problem je bio realizacija. Kekova momčad promašila je pet, šest vrlo izglednih prilika i na koncu popustila u finišu utakmice i samim time trener Rijeke ne može kriviti druge za neželjeni rezultat. Opet, Petev može i mora biti zadovoljan ovakvim rezultatom. Njegova momčad je i dalje taktički neuređena momčad u kojoj kvalitete pojedinih igrača ne dolaze do izražaja, u prvom dijelu izvlačio ih je Livaković i loša realizacija riječke momčadi, Hodžić je bio potpuno neupotrebljiv baš zbog toga što Riječani nisu imali problema s markiranjem Sammira, koji je još uvijek daleko od ikakve forme, kao i ovih spuštenih ‘playmakera’ Pavičića i Antolića. Opet, obrambeni dvojac Lešković-Perić ne djeluje sigurno što se vidjelo kod gola Andrijaševića kada su obojica čuvala Gavranovića.


Amazing Goal Andrijesevic(1-0) HNK Rijeka vs… by zyhrijearifi

Na koncu možemo zaključiti kako je Dinamo ponovo sačuvao glavu zahvaljujući Soudaniju koji je jedini kroz čitavu utakmicu odradio posao na visokoj razini, iako je na leđima čitavo vrijeme imao napasnog Vešovića. S druge strane, ponovo kažemo, Rijeka je zasluženo na prvom mjestu i trenutno se ne može niti jedna momčad u ligi mjeriti s njima, no, dogodile su se te dvije greške, momčad nije bila dosljedna visokom presingu do kraja i promašili su previše ‘zicera’. Reklo bi se, dvije uobičajene greške koje često vidimo na terenima diljem svijeta. No, bila je to zaista uvjerljiva izvedba Rijeke. Pa pogledajte smo činjenicu da se aktualni na jedvite jade morao vaditi u finišu utakmice i to zbog toga što im je Kekova momčad na nekoliko minuta dozvolila da slože konkretan napad. Da se to nije dogodilo danas bi pisali kako je Rijeka novi prvak Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI